Hørt og set på Folkemødet fredag: "Da du ikke var minister mere, var du heller ikke sjov længere"

FOLKEMØDE: Anden dag af Folkemødet er forbi, og vi har samlet det vigtigste, sjoveste og mest spændende fra dagens debatter. 

8.17: Altingets morgenfriske journalister har fået et lift ind til Allinge, og på vejen derind føler den ene sig særligt hjemme.

”Sikke meget politi. Det er som at være hjemme på Nørrebro.”

”De skyder trods alt ikke herovre endnu,” lyder svaret fra en af de andre passagerer.

9.17: Hos Akademikerne er der morgendebat med fire departementschefer. Det handler blandt andet om lækager, og her forudser Finansministeriets departementschef, Martin Præstegaard, flere møgsager på sit skrivebord i fremtiden:

”Vi skal vænne os til, at der kommer en ny generation af medarbejdere, som har et andet forhold til, hvad der er privat, og hvad der ikke er. Her kan vi overveje at ændre adfærd og kommunikere til en mindre del af vores medarbejdere. Men det vil give dårligere leverancer til regeringen, så det er en svær vej at gå,” siger Præstegaard.

Der blev også diskuterer møgsager – og det kan du læse om her.

9.45: Saxo-milliardær Lars Seier er i debat om Trump med politisk kommentator David Trads:

“Donald Trump er en politiker, der indfrier de løfter, han har givet. Det er jo ikke noget, vi er så vant til her i Danmark."

Læs anmeldelse af debatten her.

10.00: Morten Østergaard er ude for at købe is. Er det på grund af det flotte vejr, eller er det mon, fordi dagsformen er lidt presset efter torsdagens strabadser?

10.14: Liberal Alliance er første parti på Folkemødets hovedscene denne fredag formiddag, og partileder Anders Samuelsen har taget tre idéer med sig.

"For det første skal vi skabe bedre rammer for iværksætteri, så nye virksomheder og nye job i tusindvis kan opstå. For det andet skal vi få den offentlige sektor til at fungere bedre, så vi får mere for pengene, og så vi spilder færre penge på bureaukrati, projektmageri og detailstyring. Og for det tredje skal vi fra politisk side lære at blande os mindre og i stedet udvise mere tillid til, at folk selv kan."

Se talen her.

10.40: ”Mette Bock, stemte du for maskeringsforbuddet?”

Spørgsmålet til kirkeministeren kommer under et religionspolitisk topmøde i Grundtvigs telt.

”Jeg var desværre ikke i folketingssalen den dag,” svarer hun.

10.47: “Eliten er lykkedes med at gøre socialdemokraterne til en underkuet ægtefælle. Når eliten siger hop, så hopper Socialdemokratiet.”

Pelle Dragsted i samtale med Rune Lykkeberg i Informations telt.

10.32: "Han kan huske alt. For eksempel mødte vi lige Helle Thorning og tog en selfie med hende, og hun havde solbriller på. Så kan han huske, at det havde hun også på sidste år."

Ordene kommer fra Hus Forbi-sælger 'Påske' om sin ven 'Pinse', der bliver interviewet af TV 2 Regionerne på scenen på Grønbechs Hotel. De to herrer bruger nemlig Folkemødet til at tage selfies med de politikere, som de møder på deres vej.

10.53: Dagens fødselar er ankommet! Poul Nyrup fylder 75 år, og han når ikke engang at sætte sin bagage, før Påske og Pinse selvfølgelig er på pletten.

 

11.42: En journalist i mediecenteret søger sparring hos sin kollega angående kildevalg.

"Jeg var til en debat med kun én kvinde. Kan jeg godt tillade mig ikke at tage nogen citater med fra hende?"

"Jeg kan godt se dit dilemma," svarer kollegaen.

Vi kan afsløre, at den pågældende artikel endte uden en kvindelig kilde.

11.21: Radiovært på Radio24syv Lars Trier Mogensen interviewer gruppeformand i S, Henrik Sass Larsen, om hans nye bog, hvor han kommer med flere meldinger, som ikke er partiets politiske linje.

”Du er jo selv kendt for at slå hårdt ned, når andre i gruppen kommer med egne meldinger. Er der nu åbnet for, at medlemmerne kan gå ud og promovere personlige holdninger?”

"Ja. Man skal bare spørge om lov."

13.10: Socialdemokratiet vil rulle det omdiskuterede uddannelsesloft tilbage. Det fortæller Mette Frederiksen i sin tale på Folkemødets hovedscene.

”For to år siden traf mit parti en beslutning, vi i dag kan se er med til at skubbe på noget forkert. Aftalen om et tryggere dagpengesystem står vi ved. Men pengene må vi finde et andet sted. Det vil vi drøfte med partierne bag dagpengeaftalen. Fra i dag arbejder vi på at afskaffe uddannelsesloftet.”

Se hele talen her.

13.36: Til en debat om de aktuelle energiforhandlinger blev deltagerne bedt om at lægge ud med en vittighed. Mette Abildgaard gav den et skud:

”Ved I, hvad man gør ved fossile brændstoffer, som har svinet miljøet til? Man smider dem i en brændselscelle!”

”Jeg går over til den anden debat,” var reaktionen fra en kvinde på rækken foran. 

Til Abildgaards forsvar skal det siges, at den utidige retræte vist var planlagt på forhånd.

13.50: Overraskende enighed på Grønbech. Helle Thorning-Schmidt erklærer sig enig i Mette Frederiksens strategi om at holde Radikale ude af en kommende regering.

”Vi så en valgkamp, hvor De Radikale satte mere spot på, hvor vi var forskellige, frem for det vi var enige om, og hvor det blev en stor del af valgkampens tema," siger Helle Thorning og fortsætter:

”Så jeg kan godt forstå, at den valgkamp gjorde os en lille smule stramme i betrækket over De Radikale, og at Mette nu tænker, at hun godt vil have lov til at lov til at lade socialdemokraternes politik stå skarpt."

Læs mere her.

14.22: Der er kommet fine internationale gæster til Altingets Europadag på Grønbechs Hotel. Både Theresa May, Donald Trump og Putin er til stede.

Godt nok kun i en papversion, og det er måske meget godt, hvis man spørger det socialdemokratiske medlem af Europa-Parlamentet Jeppe Kofod.

"Nu så jeg Putin stå herovre bagved. Men han skal holde sig væk!"

14.30: Poul Nyrup fejrer sin fødselsdag med kage og prominente gæster.

14.58: Traditionen tro griller duoen Cordua og Steno Liberal Alliances politiske leder Anders Samuelsen. I dag har han fået selskab af partifællen Joachim B. Olsen, der afløser Simon Emil Ammitzbøll-Bille, der i øjeblikket er på barsel.

”Det er fjerde gang, vi er her for at grille dig. Og det plejer jo at være dig, Anders Samuelsen, og Simon Emil. Men han er jo blevet far,” siger Jarl Cordua.

”Ja, han er hoppet ind i skabet igen. Og jeg kan ikke få ham ud,” svarer Samuelsen.

15.08: Nogen af os – ingen navne nævnt, ingen glemt – er blevet en anelse røde. Vi havde regnet med, at det skulle være overskyet, så vi har glemt solcremen derhjemme.

Vores justitsminister Søren Pape er heldigvis bedre forberedt. Han sporter en flot FBI-kasket, der beskytter ham fra de værste af solens stråler. Men hvad mon vi skal lægge i valget af kasket?

15.15: Høje grin foran Grønbechs, hvor Jakob Ellemann-Jensen (V) fortæller anekdoter i en samtale med Nick Hækkerup (S) om humor som politisk værktøj.

"Nu håber jeg ikke, jeg fortæller noget, jeg ikke må fortælle, men engang, under nogle forhandlinger i Finansministeriet, var der en meget lang pause, hvor ingen sagde noget. Det var 5-10 lange minutter. Så sagde Thor Pedersen: 'Jeg håber ikke, vi bliver aflyttet'.”

15.20: Vi er lige blevet hængende til lidt flere guldkorn fra duoen Ellemann & Hækkerup. Jakob Ellemann fortæller om, at selvom ens børn måske ikke synes ens jokes er sjove, så kan ministeriet godt grine højt af dem:

Ellemann: "Det må du have kunnet mærke, Nick. Da du ikke var minister mere, var du heller ikke sjov længere."

Hækkerup: "Jeg var ingenting længere. Jeg har aldrig følt mig så forhenværende. Forhenværende minister, forhenværende vigtig, forhenværende sjov." 

16.10: ”Sommeren og efteråret vil komme til at stå i sundhedens tegn.”

Sådan lyder det fra statsminister Lars Løkke Rasmussen, der har indtaget hovedscenen.

Se talen her.

16.45: "Københavnske journalister forstår ikke, hvor vigtig en historie en bortløben ko er."

Ordene er Hanne-Vibeke Holsts og falder i en debat om land mod by i en live-sending af Deadline på DR-scenen. Debatten sluttede i øvrigt med fælles afsyngning af "Skuld gammel venskab rejn forgo", hvor selv ærkekøbenhavneren Jarl Cordua sang med.

17.06: Note til alle arrangører: Book først ungdomspolitikere til debatter efter frokost. En unavngiven formand for et ungdomsparti udeblev fra en debat i formiddags, og som en forbipasserende siger:

"Jeg forstår simpelthen ikke, at man booker ungdomspolitikere om morgenen – kæmpe selvmål."

18.05: Fællessang!

18.47: “Jeg så kun de sidste fire bogstaver, så jeg troede, der stod ‘livet med rosé’”

Sådan lyder det fra en anonym midaldrende journalist til anden anonym midaldrende journalist, idet de passerer et banner med sloganet ‘Livet med sclerose’ på Allinge Havn.

Vi tager det som et tegn og lukker redaktionen ned for i dag for at sætte jagten ind på et glas (eller en flaske) rosé. Vi ses derude!

 

Forrige artikel Topdirektør: Unge må tænke på samfundet, når de vælger uddannelse Topdirektør: Unge må tænke på samfundet, når de vælger uddannelse Næste artikel Nyrup 75 år: Stor mand i lille telt Nyrup 75 år: Stor mand i lille telt
Regeringen lander bred aftale om milliarderstatning til minkavlere

Regeringen lander bred aftale om milliarderstatning til minkavlere

ERSTATNING: Et bredt flertal i Folketinget er enige om en aftale, som sikrer knap 19 milliarder i erstatning til danske minkavlere og følgeerhverv. Over de næste ti år skal avlerne kompenseres for aflivningen af alle mink i kampen mod coronasmitte.