Hørt på Folkemødet: Dag 2

FOLKEMØDE: Esben Lunde parterer et rådyr, Krasnik iførte sig en langhåret krøllet paryk, og vores paraply braste sammen på det allermest kritiske tidspunkt. Vi bringer et lille potpourri fra Folkemødets anden dag.

Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Scanpix
Emma Qvirin HolstCecilie Gormsen

08:29: Selvom den første dag endte sent for nogle af deltagerne – ingen nævnt, ingen glemt – så vågner Folkemødet tidligt op til dåd. Vores morgenmad bliver endda invaderet af et arrangement.

Men spændende er det, for de fremmødte skal vist blive klogere på, hvor længe regeringen overlever.

Søren Pape er en af tilskuerne.

09:02: Pape er ikke den eneste morgenfriske i dag. EU-korrespondent Ole Ryborg snakker med EU-kommissær Magrethe Vestager. Hun indvier os alle i, hvordan hun holder styr på alle de bøller, der snyder og skader konkurrencen.

Der er dog ikke en finger at sætte på Danmark.

”Altså ikke i min afdeling,” siger hun.

09:15: ”Det er et kæmpe faresignal og noget, som vi skal tage meget alvorligt.” Fire departementschefer diskuterer danskernes faldende tillid til embedsværket, og der er brug for mere gennemsigtighed og åbenhed, lyder konklusionen. Læs mere her.

09:35: Vejrguderne har truet med regn hele dagen, og Dyrby har husket gummistøvlerne. Og sin TV 2-regnjakke.

09:58: ”Har du tegn på allergi? Vi har debat.”

”Eller hvad med en debat om gigt?”

Det bliver simpelthen et nej tak til begge. For Esben Lunde (V) skal partere et dyr om få minutter.

10:00: Den pæne jakke bliver skiftet ud med en mere praktisk én af slagsen, og fødevareminister Esben Lunde tager et forklæde på. Nu sker nemlig det, vi har ventet spændt på. Han skal sammen med Ellen Trane (V) partere et rådyr.

En jæger leder an, og derefter får de to ministre en kniv og klare instrukser, og så går de i gang med skære dyret op.

10:02: Nu må Ellen Trane selv klare det, da Esben lige skal spørge jægeren om noget vigtigt:

”Hvad er forskellen egentlig på smagen af en ren og et rådyr?”

11:00: Storesøster Mette Bock (LA) har indtaget hovedscenen for at præsentere sin lillebror, der også er kendt som Anders Samuelsen (LA). Men det kan ikke gøres alene, og derfor har hun naturligvis taget sin hund med op.

”Hvis man siger noget seriøst, så er der ingen, der opdager det. Hvis man siger noget dumt, så kommer man ud i en shitstorm. Hvis man vil have likes, så skal man tage et billede med sin hund,” lyder det fra scenen, og det bliver bekræftet af hundens gøen.

11:14: Vi har nu gang i et tankeeksperiment. Eller det har Anders Samuelsen, og vi forsøger at følge med. Han vil splitte Danmark op i to dele. Lolland-Falster, Fyn og Bornholm skal omdannes til et Liberal Alliance-samfund, hvor der er lav skat, ingen registreringsafgift og valgfri licensbetaling.

”Kan I mærke, at det begynder at blive attraktivt at flytte fra Østerbro til Lolland-Falster?” siger Samuelsen.

11:26: En mand kommer ind i pressecentret og giver en opsang til alle journalisterne: ”Jeg er så træt af jeres dækning af folkemødet," siger han og fortsætter, indtil han bliver ført ud. Vi lægger os i selen for en god dækning. Vi lover.

11:31: Nu er det vist ved at være tid til, at vi dækker noget mere følsomt, og hvad er mere oplagt end at tage med til Pia Olsen Dyhrs (SF) og Lars Christian Lilleholts (V) parterapi. De er tæt på at blive skilt – bryde energiforliget – men det kan måske forhindres med terapi.

Det starter dog ikke godt, da Pia åbenbart ser flere mænd.

”Er Lars så min ægtefælle? Det bliver jeg nok nødt til at tale med min mand om.”

13:07: Nye borgerlige har fundet fadøllene frem. Og hvide partijakker. Vi må håbe, at de har købt den vandtætte model, det er nemlig begyndt at regne.

14:10: Lars Løkke Rasmussen har indtaget scenen for at holde sin partiledertale. ”Det er med vejrudsigter, som det er med meningsmålingerne. De holder sjældent vand, og pludselig skinner solen igen,” siger han til folket under et hav af paraplyer.

Så sagde han en masse ting, han har sagt før. Han var sjovere i sin åbningstale i går.

14:40: Martin Krasnik har iklædt sig en lang blond, krølhåret paryk. Han er ordstyrer i en debat om den bristiske EU-afstemning i næste uge. ”Leave or remain?” råber han ud mod de mange tilskuere, der trodser den stadigt tiltagende regn.

Et hornorkester spiller og synger alle de gamle britiske travere som Rule Britannia og God save the Queen – og hører paneldeltagerne ikke efter, hvad Krasnik siger, sætter han orkestret i gang med at overdøve dem.

”Jeg må foreslå min chef, at vi får et hornorkester i Deadline,” lyder det fra Krasnik.

15:20: Houston; we got a problem. Vores paraply er brudt sammen. Det er faktisk en seriøs krise.

15:50: Find telt, find telt, find telt – syndfloden har sat ind.

16:02: Vi har fundet et telt – godt fyldt, men vi fik mast os ind. Og hvor heldig har man lov at være. Astronaut Andreas Mogensen bliver interviewet af Anders Lund Madsen.

16:34: Erfarer, at der er kommet over 100 indstillinger til Dialogprisen. Den bedste til god dialog skal kåres, og Uffe Elbæk er en af de indstillede:

"Uffe lytter mere, end han taler, og er altid oprigtig nysgerrig på, hvad andre siger. Det resulterer i en god og respektfuld dialog. Derfor skal han have prisen," er der en, som skriver.

En anden har indstillet Dan Jørgensen, fordi "Han er så stærk og flot". Det har vist ikke så meget med god dialog at gøre..

17:07: Lige nu ville vi ønske, at vi var i det her telt. Tillykke Morten!


‪17:23: Pernille Skipper er på Folkemødets Hovedscene og holder sin første partiledertale. ‬

‪”Den tid, hvor de gamle magtpartier kunne svinge taktstokken og behandle de øvrige partier som statister, den er slut. ‬

18:11: Køen til Øltinget er urimeligt lang. Men vi forsøger.

Læs også gerne vores overblik over Folkemødets første dag lige her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00