Hørt til afslutningsdebatten: Bum – der gik du lige fra karakteren 2 til 0

MARATONDEBAT: Folketingets åbningsdebat varede 14 timer og 36 minutter. Få de sjoveste og vigtigste citater, billeder, videoer og opdateringer fra dagen.

Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix
Amalie Bjerre ChristensenCecilie Gormsen

23.36: Debatten er slut efter mere end 14 timer! Fraregner vi frokost- og aftenpause, varede debatten 12 timer og 36 minutter. Og politikerne skal op igen torsdag, hvor slutspurten for alvor går i gang, inden Folketingssalen på fredag lukker ned for sommeren. Få overblik over, hvad der skal stemmes igennem torsdag og fredag her.

23.00: Fem partier spørger Løkke om Støjberg og sagen om adskillelse af unge asylpar. For kan statsministeren fortsat have tillid til en minister, som bryder ministeransvarsloven med åbne øjne?

”Man kan kalde det et principielt spørgsmål, men man kan også sige, at det er et spørgsmål, som jeg slet ikke på nogen måder kan forestille mig, at jeg kommer til at forholde mig til i virkelighedens verden,” lyder det fra Lars Løkke Rasmussen.

Læs mere om sagen her.

22.06: Husk det gode humør!

22.00: Hallo! Jylland findes stadig.

Vi er igennem talerækken, og dermed får statsministeren ordet igen, og han peger blandt andet på, at der er udvikling og vækst i alle regioner. Også i Jylland.

Og skytset er rettet mod Socialdemokratiet.

"'Hallo Lars Løkke Rasmussen - Jylland findes stadig.' Det vågnede jeg op til 1. maj, det var et opråb fra Socialdemokratiet. Måske mest til sig selv," siger Lars Løkke Rasmussen og fortsætter:

"For der var jo fire år med en landdistriktsminister, men jeg ved ikke rigtig, hvad der kom ud af det. Jo, der blev flyttet 246 arbjedspladser til hovedstadem og 237 den anden vej. Det er da noget der rykker," lyder det fra Løkke.

Han kommer blandt andet også ind på, at der er kommet flere arbejdspladser, udflytning af statslige arbejdspladser, plan lov, landbrugspakke og tiggeri i særligt København, hvor flere romalejre den seneste tid er blevet ryddet.

Og Lars Løkke Rasmussen og regeringen har endda et forslag med til aftenens afsluttende tale. Løkke foreslår nemlig at fordoble straffen for utryghedsskabende tiggeri til 14 dages ubetinget fængsel. 

Derudover takker Løkke også pænt for en ”dagslang debat, som har været fredelig og interessant”. Og så indrømmer Løkke, der er færøsk gift, at han elsker grindekød. 

21.32: En statue kommer på bordet!

Færøske Sjúrður Skaale er gået på talerstolen med en lille statue - det færøske svar på den lille havfrue, Sælkvinden. Grunden til det er, at Den Lille Havfrue tirsdag blev malet rød i en protest mod Færøernes grindedrag.

”Det var ikke min skyld, det var ikke Færøernes skyld, men jeg beklager,” siger Sjúrður Skaale.

Og så er der også en anden grund. Sjúrður Skaale bruger nemlig sin taletid til en lille lektion i færøsk kultur. For på Færøerne-siden under Danmarks Læringsportal står der for eksempel, at befolkningstallet på Færøerne er faldende på grund af udvandring.

”Det var korrekt for nogle år siden, men det har været forkert i mange år,” siger Sjúrður Skaale og fortsætter:

”Der står også, at når der kommer en flok hvaler ind, inviteres der til grindedrabsfest. Det lyder eksotisk, babarisk, etnisk og oprindeligt, men det er også forkert. Der er ikke nogen grindedrabsfest.”

Og derfor har Sjúrður Skaale en opfordring til regeringen:

”Gør nu bare lidt undervisning om Færøerne obligatorisk i skolen. Det vil gavne alle,” siger han. 

 

20.47: Sukker og koffein

20.06: Turen er nu kommet til de nordatlantiske mandater, hvor Aaja Chemnitz Larsen  (IA) lægger for. Hun opfordrer Lars Løkke Rasmussen og regeringen til i langt højere grad inddrager de nordatlantiske mandater i de forlig, der vedrører Grønland og Færøerne. 

"Når statsministeren på den ene side ønsker at bevare rigsfællesskabet, men på den anden side ikke er villig til at udvikle rigsfællesskabet, så hænger det i mine øjne ikke sammen," siger Aaja Chemnitz Larsen og fortsætter:

"Rigsfællesskabet er ikke en stilstand, det er noget, som vi i fællesskab skal udvikle. OG helt centralt er Folketinget, som et af de tre parlamenter. Deltagelse i cnetrale forhandlinger hører et moderne demokrati til."

19.52: Flere folketingsmedlemmer spurgte efter Mette Abildgaards tale ind til regeringens planer om topskattelettelser. Men de fik ikke mange svar.

 

19.43: De mangler bare Uffe Elbæk!

19.12: Konservatives politiske ordfører, Mette Abildgaard, er kommet på talerstolen. 

Hun bruger sin taletid på at remse alle de ting op, som hun glæder sig over er kommet igennem det seneste folketingsår. Natur, boligskat, bandepakke og flere soldater til Baltikum og Polen var nogle af de ting, som havde fundet vej til Mette Abildgaards tale. Det samme havde blandt andre H.C. Andersen, Herman Bang, Tove Ditlevsen, Piet Hein og Knud Brix.

Hun håber, at Folketinget i det nye folketingsår vil være bedre til at fokusere på de mange ord, som samler, frem for de ord der splitter. Og det leder hende frem til et lille rim, som Konservative tidligere teasede for på Twitter:

"Den styreform, vi bedst kan lide

Er uden tvivl demokrati

Men det er af allerstørste vigtighed

At man styrer med forsigtighed

Man skal være god til at lave kompromis

Og ikke styre med flertalstyranni

Vi ser frem til et fortsat godt folketingssamarbejde." 

19.02: Sidste parti før de nordatlantiske mandater gør sig klar til at indtage talerstolen

18.00-19.00: Bum – der gik du lige fra 2 til 0!
Der er ringet til aftenpause. Vi tager derfor lige et nogle timer gammelt klip, hvor Kristian Thulesen Dahl (DF) uddeler karakterer til Alternativet, efter Rasmus Nordqvist har gjort det samme til regeringens ministre. 

 

17.21: Vi begynder at nå godt ned i talerækken, og nu er det Folketingets næstmindste partis, SF, tur.

"Jeg er et grundlæggende optimistisk menneske," starter SF-formand Pia Olsen Dyhr.

"Når dagen er forbi, plejer jeg at glæde mig over alt det gode, der er sket. Men der er også dage, hvor jeg kommer frem til, at det bedste ved dagen er, at det ikke gik værre, end det gjorde. Og sådan har jeg det lidt med et folketingsår, der er gået," siger hun videre. 

Hun peger blandt andet på, at der det seneste år ingen fremskridt har været for samfundets fattigste, for unge under uddannelse eller for klimaet. Men der er dog også grund til at være lidt positiv:

"Der var lagt op til, at regeirngen ville forhøje pensionsalderen og skære drastisk i SU'en. Heldigvis gør det hverken fra eller til, om Konservative og Liberal Alliance er med i regering eller udenfor. Der skal nemlig stadig 90 mandater til," siger Pia Olsen Dyhr.

Hun håber, at et bredt flertal uden om regeringen til efteråret vil afvise regeringens planer om topskattelettelser, ligesom forhøjelsen af pensionsalderen blev droppet i forrige uge.

17.00: Mens der ved tidligere maratondebatter har været temaer over Olsen Banden og almindelige mennesker, går Matador i år igen i talerne. For eksempel mener Liberal Alliances Christina Egelund, at Agnes Jensen ville have været Uber-chauffør i Korsbæk:

16.45: Hvad så – er I derude?!

Morten Østergaard har indtaget Folketingets talerstol, og i denne sommertid gør han det med en sand festival-hilsen, for som han siger:

”Jeg skulle lige se, om det virkede her i folketingssalen – der er sådan lidt en død stemning.”

Men Morten Østergaard gør sit for at ruske lidt op i de tilbageværende politikere i salen:

”Hvis man er sådan en reformliderlig, radikal spelt-general, kan man godt fælde en lille tåre, når man får en 2025-plan i hånden,” siger han med henvisning til regeringens reviderede 2025-plan.

”Da jeg kom til side ti, blev jeg så glad og stolt over omtalen af boligskatteaftalen. Fordi der står, at den skaber en forbedring af dansk økonomi i årene, hvor vi har de store underskud,” siger han og henviser til den såkaldte hængekøje-problematik.

Morten Østergaard er særligt glad for, at der nu er sat en stopklods for skattestoppet:

”Jeg er den tredje radikale leder, der har forsøgt at overbevise Venstre om, at boligskatestoppet var en dårlig ide. Men jeg er den første, som kan stå her og sige tak til Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Socialdemokratiet for, at vi i fællesskab har afskaffet skattestoppet.”

16.37: Vi nærmer os de sene eftermiddagstimer, og hvis nogen politikere bliver tørstige, har Konservatives Mette Abildgaard et forslag til en drikkeleg.

16.16: Flere medlemmer stiller stort spørgsmålstegn ved Alternativets melding om, at partiet hverken er rødt eller blåt (det er grønt!) og går ind for en ny politisk kultur

Blandt skeptikerne er Jan E. Jørgensen (V).

”Hvor er det egentligt ærgerligt. Så gik den ikke længere. Alternativet slog sig op på at skule være netop et alternativ, et parti der taler op og finder det positive i andres politik frem for at skælde ud og finde det negative,” siger Jan E. Jørgensen.

Han peger på, at, Rasmus Nordqvist er sur – dog på en sød måde – men sur, negativ, kritiserer og uddeler dumpekarakterer til regeringen.

”Jeg er ked af at sige det, hvis den ligner en and, hvis den svømmer som en and og hvis den siger rap som en and, så er det nok en and,” siger Jan E. Jørgensen.

16.00: Blå blok og Enhedslisten har under afslutningsdebatten gået hinanden på klingen. Enhedslistens røde linjer er for eksempel blevet taget op, hvor Venstre ville vide, hvilke krav Enhedslisten stiller til en eventuel rød regering.

 

15.30: Det er Alternativets tur til at komme på talerstolen, og partiets politiske ordfører, Rasmus Nordqvist, vælger at bruge sin taletid på at give regeringens ministre karakterer. 

Først undervisningsminister Merete Riisager (LA), der får 7 for sin synopsis om fremtidens skolesystem.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) dumper derimod for sin ”Bander bag tremmer”-opgave og får karakteren 00. Herefter går vi til en gruppeeksamen med sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) og ligestillingsminister Karen Ellemann (V), som lige akkurat består med et 2-tal.

Klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) og miljøminister Esben Lunde Larsen (V) skal derimod gå skoleåret om.

Sidste mand til eksamen er ingen ringere end statsministeren selv, der bliver bedømt for sin nye 2025-plan:

”Det ligner noget, vi har set tidligere,” vurderer Nordqvist.

Derfor består Lars Løkke Rasmussen ikke eksamen – men han er heller ikke dumpet.

”Statsministeren får en ekstra chance og skal forberede sig til en reeksamen, som afholdes første tirsdag i oktober, og jeg vil anbefale statsministeren at bruge sommerferien flittigt til at få fulgt op på de kapitler, som i den grad halter,” siger Rasmus Nordqvist.

 

14.40: Efter at have været i gang siden klokken 9 i morges – for nogles vedkommende endnu længere på grund af tidlige morgenforhandlinger –  har sukkertrangen meldt sig:

14:31: Christina Egelund leverer nu sin ordførertale som repræsentant for Liberal Alliance.

Og det er lidt af en Matador-seance, hvor hun starter med at sammenligne partiet med seriens karakter Agnes Jensen.

”Vi er Agnes Jensen. Hun er en ret sej kvinde med en vis legemsdel i bukserne. Hun er en stærk og moderne kvinde, der søger et bedre liv. Hun har ambitioner og vil frem i verden. Hun ser muligheder, hvor andre ser begrænsninger,” siger Christina Egelund og fortsætter:

”Vi vil gerne have flere Agnes Jensen’er. De små iværksættere, som får en god ide. De er der, iværksætterne, men vi politikere står alt for ofte i vejen for, at de kan følge deres drømme.”

 

Fremtiden får også et ord med på vejen i Christina Egelunds tale.

”I Liberal Alliance frygter vi ikke fremtiden. Vi frygter ikke nye teknologier og typer som Agnes Jensen, når de tænker nyt og innovativt. Tværtimod hylder vi dem. De får sjældent tak som fortjent,” siger hun og fortsætter:

”Agnes Jensen ville ikke have været bange for Uber. Tværtimod. Hun ville formentlig have været den første Uber-chauffør i Korsbæk.”

I sidste del af sin tale vægter Christina Egelund problemerne i Skat, som hun mener har behov for en ’control-alt-delete’.

”Vi kan lave verdens bedste skattesystem, hvis vi tør. Vi kan skabe verdens mest innovative samfund, hvis vi tør. Og vi kan skabe verdens bedste sted at være Agnes Jensen, hvis vi tør,” siger hun afslutningsvis.

14.02: Da Jakob Ellemann-Jensen var på talerstolen som ordfører for Venstre, forsvarede han regeringens ønske om topskattelettelser. Et ønske, som ifølge Ellemann er ambitiøst på hele Danmarks vegne.

 

13.41: Fjerde partirepræsentant er Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper.

I sin tale lægger hun ud med problemerne i Skat, som hun giver ’uduelige politikere’ skylden for.

”Sådan går det, når man sparer på baggrund af forventede og forudsete effektiviseringer, før det viser sig at holde i virkeligheden. Nedskæringer og fyringsrunder, der kun i Finansministeriets drømme-regneark, var konsekvensløse,” siger Pernille Skipper og fortsætter:

”Og nu er det endelig gået op for et flertal på Christiansborg, at man lige så godt kunne have spurgt en kvaksalver med tarotkort og teblade i et omrejsende tivoli.”

Pernille Skipper kritiserer samtidig et politisk flertal af Folketingets partier for at gøre for lidt for at løse problemerne i Skat og på sygehusene, hvor hun påpeger, at medarbejderne løber for stærkt som følge af produktivitetskravet.

”Einstein sagde vist for mange år siden, at definitionen på sindssyge er at gentage den samme handling igen og igen, men hele tiden forvente et andet resultat,” siger Pernille Skipper.

Mens Skipper ser regeringens ageren som klar, kalder hun Socialdemokratiet og Dansk Folkepartis mere tåget:

”De (S og DF, red) har i virkeligheden aben – så at sige. For de siger godt nok, at de er imod produktivitetskravet, men de lover alligevel at stemme for en aftale om kommunernes og regionernes økonomi – selv hvis den stadig indeholder de årlige to procents besparelser,” siger hun.

I sin afrunding roser hun, at regeringen har droppet planerne om senere tilbagetrækning. Hun opfordrer Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti til at følge sagen til dørs.

”Vi er et af verdens rigeste lande. Der er råd til velfærd og et godt arbejdsliv for alle, hvis vi fordeler velstanden mere retfærdigt. Det er et politisk valg,” afslutter hun.

Læs hele talen her.

13.40: Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, bruger dagens afslutningsdebat til at sende et helt klart signal til regeringen: DF lægger ikke stemmer til topskattelettelser:

 

13.05: Politikerne er tilbage fra en times frokostpause. Dagens fødselar, Joachim B. Olsen, var inviteret til frokost i Erhvervsministeriet af erhvervsminister Brian Mikkelsen (K):

11.47: Flere medlemmer kommenterede Jakob Ellemann-Jensens tale på Twitter. Blandt andet Socialdemokratiets Mogens Jensen, der hæftede sig ved Løkkes pejlemærker.  

11.44: Denne gang er det Venstre, der overtager Folketingets talerstol.

Partiets politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, lægger ud med at nævne regeringens pejlemærker for succes, herunder private arbejdspladser, kernevelfærd og udlændingeområdet.

”Det går den rigtige vej. På alle fire pejlemærker er der leveret markante forbedringer. Men jeg ved godt, at for store dele af Folketinget er det ikke det, der tæller. Fra tid til anden kan man få det indtryk, at det er helt andre ting, man går op i og bruger tid på,” siger Jakob Ellemann-Jensen.

Herefter leverer Venstres politiske ordfører et humoristisk indslag, da han forsøger at forklare oppositionen regeringens resultater.

”Et af resultaterne, som regeringen og både økonomer og opposition i øvrigt er rygende uenige om, er, at regeringen har skabt 79.000 flere private arbejdspladser. Det svarer til 6.077 arbejdspladser for hver gang, hr. Nicolai Wammen har tweetet variationer over temaet: Det sejler i blå blok,” siger han og fortsætter:

”Det kunne være rart, hvis oppositionen meldte sig ind i kampen for at skabe et mere velstående samfund, hvor flere arbejder, og færre er på offentlig forsørgelse, så vi har råd til bedre velfærd. Tænk, hvis vi sammen kunne blive enige om, at Danmark ikke skal gå i stå.”

11.40: Kristian Thulesen Dahls meddelelse om at ville afskaffe sygehusenes produktivitetskrav vækker undren i SF.

11.28: Stine Brix fra Enhedslisten spørger Kristian Thulesen Dahl om, Dansk Folkeparti vil meddele regeringen, at de kun vil støtte 2025-planen, hvis produktivitetskravet til sygehusene kommer ud.

”Tiden er løbet fra to procents-produktivitetskrav, som har været lagt ned over sygehusene. Nu er man ude i en situation, hvor man presser sygehuspersonalet for meget. Det går ud over patienterne. Vi synes, der skal gøres op med det her to procentskrav. Det har vi sagt til regeringen og Folketinget. Det arbejder vi for.”

Han forsikrer Enhedslisten om, at Dansk Folkeparti sætter handling bag ordene, og at partiet satser på at få sin holdning igennem på det område.

Og Kristian Thulesen Dahl var ikke den eneste formand, som Enhedslisten ville diskutere produktivitetskrav med – også Mette Frederiksen måtte stå skoleret:

 

10.50: Det er ikke kun i Salen, at der bliver diskuteret politik – det gør der også på de sociale medier. Blandt andet er de københavnske romalejre kommet op til diskussion:

10.30: Og vi har en fødselar siddende i Folketingssalen, der kan fejre sin 40 års fødselsdag i dag. Tillykke, Joachim B. Olsen. 

10.43: Anden partileder på talerstolen er Dansk Folkepartis Kristian Thulesen Dahl.

Han lægger ud med at takke statsministeren for en tur i Cirkusrevyen, hvor partilederne kunne glæde sig over, at ingen af de to blev parodieret i forestillingen, som til gengæld gik ud over Liberal Alliances Simon Emil Ammitzbøll.

”Hr. Simon Emil Ammitzbøll sad et par rækker ved siden af mig. Og man kunne i hvert fald høre ham i hele teltet. Han var meget fornøjet, og et eller andet sted kunne jeg godt se det fornuftige i, at det var Liberal Alliance, der blev parodieret,” siger Kristian Thulesen Dahl.

Efterfølgende lyder en tak til Mette Frederiksen for turen til pensionsshowet i Cirkusbygningen.

”Jeg skal også sende en tak til Mette Frederiksen for en god tur i Cirkusbygningen. Der var vi på scenen, men det var ikke som parodi, men med en skinbarlig sandhed om en bekymring i forhold til nedslidte og de lønmodtagere i Danmark, som ikke kører så langt på literen, som regeringen ville sige,” siger han.

Han glæder sig over, at partiledernes møde i Cirkusbygningen fik regeringen til at trække sit pensionsforslag tilbage.

”Det er fornuftigt, at vi har fået taget det af bordet og nu kan sætte fokus på, hvordan vi kan motivere flere seniorer til at blive længere på arbejdsmarkedet. Ingen tvivl om at mange seniorer gerne vil blive længere tid på arbejdsmarkedet,” fortsætter han.

I sin tale krediterer han statsministeren for at tale om behovet for en stram udlændingepolitik.

”Vi skal have stramme regler og grænsekontrol. Men vi er oppe mod en EU-Kommission, som taler om, at grænsekontrollen skal fjernes i løbet af de næste seks måneder. Det duer ikke. Den skal blive der,” siger han og henviser til det nylige angreb i Manchester.

”I sådan en tid ved vi godt, at vi skal sikre danskerne. Vi skal gøre alt hvad vi kan. Herunder er grænsekontrol et af midlerne.”

10.09: Se uddrag fra Løkkes tale her:

9.47: Som den første partileder går Mette Frederiksen på talerstolen.

Hun hæfter sig i i sin tale ved, at Folketinget ikke længere er så blokopdelt, som det har været.

"Jeg vil gerne takke de partier, der har været med i én eller flere aftaler. Der er ikke længere kun et rødt alternativ eller et blåt alternativ. Der er nu et bredt alternativ," siger Mette Frederiksen og fortsætter:

"Det er godt, hvis vi vil politikerleden til livs. Så er det mere af det, der skal til. Samarbejde og resultater."

Hun er hæfter sig særligt ved enigheden om udlændingepolitikken, men peger også på et punkt, hvor der bestemt ikke er enighed i Folketinget: Topskattelettelser.

"Vi har respekt for, at andre partier slås for deres synspunkter. Men der er en politisk tyngdelov. Et mindretal kan ikke påtvinge et flertal sine holdninger. Og senest i efteråret fik vi demonstreret, at selv ikke de mest stålsatte øjne kan ændre på det faktum," siger Mette Frederiksen og fortsætter:

"Dengang handlede det om topskattelettelser. Det skal det tilsyneladende gøre igen. Det er jo rent deja-vu. For hvad har egentlig ændret sig? Mandaterne er de samme." 

Hun peger på, at ikke én ufaglært i Sønderjylland bliver dygtigere af, at der gives topskattelettelser nord for København.

"Topskattelettelserne er kun på dagsordenen af hensyn til Liberal Alliance. Og dermed regeringens fremtid. I al respekt. Danmarks fremtid er vigtigere," siger Mette Frederiksen. 

Hendes tale kan læses i sin fulde længde her.  

9.38: Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, er godt tilfreds med sin formands tale.   

9.30: Afslutningsdebatten udvikler sig ofte til en maratondebat, der gerne varer til midnat. Efter Løkke får alle partierne taletid, og hvordan debatten forløber, kan man læse mere om her

Selvom afslutningsdebatten i sig selv er en langstrakt affære, startede flere folketingsmedlemmer dagen endnu tidligere:

9.00: Afslutningsdebatten begynder med en tilstandsrapport fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V). Han indleder med at hive de fire pejlemærker frem, som han satte for Danmark, da han blev statsminister:

"Det første var flere private arbejdspladser. Det er lykkedes. Med tusindvis af nye arbejdspladser. Langt færre arbejdsløse.

Det andet pejlemærke var en stærkere kernevelfærd. Det har vi investeret i. Milliarder af kroner til bedre kræftbehandling og ældrepleje.

Det tredje var flere med i arbejdsfællesskabet. Det har vi fået. Vi har nu det laveste antal personer på offentlig forsørgelse i 10 år. I 10 år!

Det fjerde pejlemærke var en konsekvent og realistisk udlændingepolitik. Den har vi ført. Og den har virket." 

Derudover kan du finde de vigtigste pointer fra Løkkes tale her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00