Om  
Holger K. Nielsen
Kristian Jensen

Holger K. Nielsen udnævnt til særlig FN-repræsentant

Tidligere skatte- og udenrigsminister Holger K. Nielsen er Danmarks nye repræsentant ved valget til FN's Sikkerhedsråd. Her skal han sikre dansk medlemskab i 2025-26.

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Jonas Fredborg

1. august overtager Holger K. Nielsen posten som dansk FN-repræsentant, hvor hans opgave bliver at sikre Danmark en plads i FN's Sikkerhedsråd i 2025-26.

Det skriver Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.

I 2024 skal FN's medlemslande udpege to nye midlertidige medlemmer af Sikkerhedsrådet. Den tidligere SF-partiformand Holger K. Nielsen skal derfor arbejde for, at to-tredjedele af landene peger på Danmark, hvilket vil sikre en plads i rådet.

"Holger har den rette politiske profil, erfaring og ekspertise, der skal til for at skabe opmærksomhed om det danske kandidatur, særligt i de lande hvor vi ikke har en dansk ambassade, og jeg er overbevist om, at vi med Holger som særlig repræsentant kan føre en aktiv, overbevisende og inkluderende dansk kampagne," udtaler udenrigsminister Jeppe Kofod (S).

Holger K. Nielsen overtager posten fra Venstres forhenværende udenrigsminister Kristian Jensen, der i april skiftede til stillingen som direktør i Green Power Denmark.

Holger K. Nielsen er "glad og stolt" over udpegningen.

"For mig har FN altid været en hjørnesten i dansk udenrigspolitik, og det er kolossalt vigtigt, at Danmark får en plads i Sikkerhedsrådet. Sammen med Udenrigsministeriets mange dygtige ansatte - både hjemme og ude - er jeg de næste år opsat på at bruge al min politiske erfaring på den vigtige opgave og arbejde hårdt for, at missionen lykkes. Jeg glæder mig meget til at komme i gang med arbejdet," udtaler han i pressemeddelelsen.

Det skabte stor debat, da regeringen sidste år udpegede Kristian Jensen som særlig FN-repræsentant, blandt andet fordi det blev set som et opgør med det partineutrale embedsværk, og der blandt andet fra fagforeninger er blevet peget på en risiko for, at det bliver brugt til politiske vennetjenester.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Holger K. Nielsen

Fhv. MF (SF), minister og partiformand
cand.mag. i samfundsfag og dansk (Københavns Uni. 1979)

Kristian Jensen

Direktør, Green Power Denmark, fhv. udenrigsminister, MF og næstformand for Venstre
bankassistent (Unibank Lemvig 1993)









0:000:00