Holstein: DF-S-alliancen består trods Thulesens soloforlig

PENSION: Lynforliget med DF om senere frivillig tilbagetrækning er en rar trøstepræmie for regeringen. Men det ændrer ikke noget fundamentalt ved parløbet mellem DF og S, siger Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

Det er meget bevidst, at regeringen laver et forlig med Dansk Folkeparti uden Socialdemokratiet.

Sådan lyder det fra Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, efter regeringen tirsdag præsenterede en ny aftale om pension sammen med regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti.

”Det har været en selvstændig pointe for regeringen lige siden den stort anlagte pensionsreform faldt til jorden,” siger han og fortsætter:

”Men det er en taktisk sejr, der ikke ændrer ved de strategiske alliancer. Og de langsigtede alliancer er stadig til ugunst for VLAK-regeringen.”

En begrænset reform
Formålet med den nye aftale, der tirsdag blev præsenteret i Finansministeriet, er at gøre det attraktivt at blive længere tid på arbejdsmarkedet.

For at opnå dette er det aftalt, at det bliver muligt at få udbetalt sine efterlønsbidrag skattefrit, mod at man frasiger sig muligheden for at gå på efterløn.

Samtidig ligger der i aftalen en mulighed for forskellige udbetalingsformer, såfremt man vælger at udskyde pensionen.

Der afsættes ligeledes 250 millioner kroner til en pulje med initiativer, ”som skal styrke ældres muligheder for at blive længere på arbejdsmarkedet”.

Men ifølge Erik Holstein er den nye tilbagetrækningsreform en begrænset reform, der strør gulerødder ud for at lokke flere til at blive længere tid på arbejdsmarkedet.

”Det er en meget klogere metode end Løkkes håbløse pensionsreform, som ikke engang de økonomiske vismænd så noget særligt behov for,” siger han og tilføjer:

”En del af aftalens incitamenter er politisk ufarlige. Meget få vil have noget imod, at det bliver mere fordelagtigt frivilligt at udskyde pensionsalderen et par år - eller at man kan få sin opsatte pension udbetalt hurtigere, så man kan nå at få glæde i denne verden.”

Dele mangler konkretisering
Ifølge regeringen vil aftalen løse flere problemer, men særligt handler det om at løse de såkaldte samspilsproblemer for at gøre det attraktivt for borgerne at spare op til egen pension. Den udfordring er dog ikke løst helt endnu, fortæller Erik Holstein.

”Det vil være populært, hvis man får løst samspilsproblemet. Altså den helt uholdbare situation, at det for nogle slet ikke kan betale sig at spare op til pension de sidste år, fordi modregningen af sociale ydelser er så høj. Den del mangler dog at konkretiseres,” siger han.

Ifølge Erik Holstein indeholder aftalen flere områder, som kritikerne kan skyde på. Han henviser til, at det eksempelvis allerede er blevet et angrebspunkt, at man får mulighed for at indbetale 50.000 kroner om året til aldersopsparing, som han vurderer, at de færreste vil have råd til.

”Problemet med alle dem, der slet ikke sparer op til pension, er heller ikke løst. Det er området, som Socialdemokratiet vil slå på,” siger han og fortsætter:

"Partier som Enhedslisten, Alternativet og Radikale vil også være fortørnede over, at det bliver sværere for udlændinge at optjene ret til fuld folkepension, førtidspension og ældrecheck. Men det bliver ikke ligefrem en folkesag.”

En rar trøstepræmie
Socialdemokratiet blev ikke inviteret med i aftalen, og det kan være til gavn for både regeringen og Dansk Folkeparti, vurderer Altingets politiske kommentator.

”For regeringen er det hurtige forlig med DF en succesoplevelse efter et miserabelt halvår, en rar trøstepræmie før sæsonafslutningen. Og DF havde behov for at vise, at partiet også kunne lave noget alene sammen med regeringen,” siger Erik Holstein.

Læs også: Holstein: Regeringen håber på soloforlig med DF

Han fastslår samtidig, at man ikke skal overfortolke betydningen af aftalen.

”Når det handler om skattelettelser til efteråret, vil DF og S køre sammen igen, og den akse vil fortsat svinge taktstokken på Christiansborg,” siger han.

Forrige artikel S træder vande om fracking-tilladelse S træder vande om fracking-tilladelse Næste artikel Lars Løkke sparker trepartsforhandlinger om efteruddannelse i gang Lars Løkke sparker trepartsforhandlinger om efteruddannelse i gang