Holstein: Ikke gratis for DF at frede Lunde Larsen

KVOTE-SAGEN: Logisk set burde Dansk Folkeparti have ladet hammeren falde og fyret Esben Lunde Larsen (V), siger Altingets politiske kommentator, der forudser kritik af støttepartiet de kommende dage. 

Dansk Folkeparti fredede tirsdag Esben Lunde Larsen (V)som miljø- og fødevareminister, men selvom der formentlig er glæde i regeringen over den beslutning, skal DF-formand Kristian Thulesen Dahl forberede sig på kritik de kommende dage.

Det vurderer Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

”Logisk set burde Dansk Folkeparti jo have ladet hammeren falde, når ministeren har løjet over for partiets ordfører. Så ingen tvivl om at kritikken vil regne ned over DF i nogle dage,” siger Erik Holstein.

Læs mere: DF redder Esben Lunde: Han får en næse

Esben Lunde Larsen undskyldte og beklagede ikke mindre end fire gange tirsdag morgen, og det gjorde udslaget for Dansk Folkeparti, der accepterede undskyldningen.

”DF havde stillet betingelserne klart op: Enten kom Lunde med en fuldstændig entydig undskyldning, der ikke var pakket ind i alle mulige forkølede forbehold. Eller også røg han. Over for det valg kom den stædige minister omsider med en meget klar undskyldning,” siger Erik Holstein.

Esben Lunde Larsen faldt i sidste uge i unåde i sagen om kvotekongerne, der dækker over de magtfulde storfiskere, som sidder tungt på fiskekvoterne herhjemme.

Læs mere: Esben Lunde til Folketinget: Undskyld, undskyld, undskyld!

Ministeren er blevet beskyldt for at have løjet om kendskabet til nogle forslag, der kunne bruges til at stramme op over for de magtfulde storfiskere.

”Det var forståeligt, at DF holdt presset på ministeren så længe som muligt. Men der bliver for stor afstand mellem ord og handling. Ikke mindst fordi det er virkelig grove forseelser, Esben Lunde har begået,” siger Erik Holstein og fortsætter:

”Lunde har nærmest optrådt som om, han var minister i Estrups provisorieregering i slutningen af 1800-tallet, hvor man kunne blæse højt og flot på Folketingets flertal. Den slags kan sagtens bære en ministerfyring.”

Fredag havde partierne uden for regeringen kaldt Esben Lunde Larsen i hastesamråd, hvor han skulle svare på, ”hvorfor han har talt usandt og tilbageholdt vigtige oplysninger for Folketinget.” Efter samrådet fastholdt Dansk Folkepartis fiskeriordfører, Ib Poulsen, den skrappe retorik, og derfor ligger sagen nu hos ledelsen i Dansk Folkeparti.

Læs også: Analyse: DF's svære dilemma

Og sagens timing har betydning for udfaldet, mener Altingets politiske kommentator:

”Var sagen eksploderet for et par måneder siden, tror jeg, at Lunde var røget. Men de sidste uger har regeringen og DF arbejdet på at forbedre forholdet. Det arbejde ville blive sat tilbage, hvis man kom op at toppes efter en ministerfyring. Og det hensyn har vejet tungest,” siger Holstein.

Inden der går proces i det hele, skal man også huske, hvad sagen egentlig handler om, mener Erik Holstein. Nemlig at et flertal i Folketinget vil sætte en stopper for de såkaldte kvotekonger, der har sat sig på en meget stor del af fiskekvoterne. Det besluttede et flertal uden om regeringen i december at gøre noget ved, og miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen har tirsdag sammen med sin undskyldning meddelt, at han nu vil ”medvirke til at gennemføre Folketingets fiskeriaftale både i ord og ånd.”

”Nu kommer ministeren i snor, og flertallet vil kunne sætte mere effektivt ind mod kvotekongerne. Så selvom DF'erne ser noget forpjuskede ud, kan de lune sig med, at de har fået deres politik igennem. Det er jo en væsentlig detalje,” siger Erik Holstein.

Læs også: Holstein: Lunde giver sig selv en chance for overlevelse

Esben Lunde Larsen skal dog ikke tage tirsdagens redning som en evighedsfredning, påpeger Erik Holstein:

”Man bør ikke sætte hele sin opsparing på, at Esben Lunde holder regeringsperioden ud. Lige nu giver han den som angrende synder, men om han kan holde sig i skindet på længere sigt, står tilbage at se. Og der er slet, slet ikke plads til flere fejltagelser.”

Læs også: Forstå sagen om Esben Lunde, løgn-beskyldningerne og kvoteopgøret

Læs også: Thulesen Dahl inden møde om Lunde: Det handler også om politik

Forrige artikel TV: Kaos i Folketinget – afstemningssystemet brød sammen TV: Kaos i Folketinget – afstemningssystemet brød sammen Næste artikel CBS-top efter kritik: Meget alvorlig og unik sag CBS-top efter kritik: Meget alvorlig og unik sag