Holstein om DF og S-flirt: Løkke kommer til at danse efter deres pibe

PARDANS: Samarbejdet mellem Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti er ekstremt skadeligt for regeringen, der kan ende med blot at administrere den ny alliances politik, siger Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix
Emma Qvirin Holst

En ny alliance mellem Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti blev markeret mandag aften.

Her optrådte partilederne for Folketingets to største partier, Mette Frederiksen (S) og Kristian Thulesen Dahl (DF), i et dobbeltinterview i Fagbladet 3F, hvor de står sammen imod regeringens varslede pensionsreform.

Samtidig vil partilederne heller ikke afvise tankerne om et fremtidigt regeringssamarbejde.

Den flirt er skadelig for regeringen, mener Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

”For regeringen er det ekstremt skadeligt, hvis den blot skal administrere den politik, som Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet bliver enige om,” siger Erik Holstein og fortsætter:

”Det betyder, at Løkke bare kommer til at danse efter deres pibe.”

Senest havde samarbejdet mellem Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti den konsekvens, at regeringen ikke fik placeret den nye politiskole i Herning, hvilket ellers var en del af regeringsgrundlaget.

Nu kan DF- og S-flirten også betyde, at regeringen ikke kan finde 90 mandater til at lave en pensionsreform, hvilket også er et ønske, der kan findes på tryk i regeringsgrundlaget.

Løkkes muligheder
Spørgsmålet er, om statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har nogen mulighed for at bryde samarbejdet mellem de to partier.

Ifølge Erik Holstein kan løsningen for Lars Løkke måske være at appellere til Dansk Folkeparti med forslag om sociale nedskæringer, der i høj grad rammer indvandrere. Tidligere eksempler på den slags politik er for eksempel kontanthjælpsloftet og starthjælpen.

”Løkke kan skrue på flere af de knapper, fordi Socialdemokratiet vil have meget svært ved at være med. Partiet kan være med på langt de fleste udlændingestramninger, men i krydsfeltet mellem sociale nedskæringer og stramninger står Socialdemokratiet af. Det vil være meget smertefuldt for dem at gå med,” vurderer Erik Holstein.

Frederiksen skal holde tungen lige i munden
Med dobbeltinterviewet begraver Mette Frederiksen og Kristian Thulesen Dahl endegyldigt det fjendskab, der har været mellem deres partier siden Dansk Folkepartis stiftelse i 1995 og stort set helt frem til folketingsvalget i 2015, siger Erik Holstein.

Og de vælger en god baggrund at markere samarbejdet på.

”Det er rigtigt klogt af dem at gøre det på baggrund af modstanden mod den her ekstremt upopulære pensionsreform,” siger Erik Holstein og tilføjer:

”Selv socialdemokrater, der er kritiske overfor DF, har ikke noget imod, at man samarbejder med partiet om det her område.”

Derfor burde Mette Frederiksen ifølge Erik Holstein ikke få store problemer i baglandet med denne alliance. Men hun skal overveje sine næste træk nøje:

”Det er vigtigt for Socialdemokratiet at holde tungen lige i munden og ikke begynde på – ligesom Claus Hjort (V) gjorde på et tidspunkt – at tale om værdifællesskab sammen med DF. For så falder der brænde ned, og der er dele af det socialdemokratiske bagland, der går helt amok,” siger Erik Holstein.

Ingen DF og S-regering ved næste valg
I interviewet med 3F afviser hverken Mette Frederiksen eller Kristian Thulesen Dahl idéen om et regeringssamarbejde mellem Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti.

DF-formanden siger, at selvom Dansk Folkeparti sikrede Venstre regeringsmagten i 2015, så er tingene ikke ”fastfrosset eller støbt i cement i evig tid i forhold til, hvor positionerne er.”

Vælgerne skal dog ikke regne med at se en ny S-DF-regering efter næste valg, mener Erik Holstein.

”Det vil være meget overraskende, hvis de går i regeringen sammen efter næste valg. De to partier har haft et historisk fjendskab og bare det, at de begynder at arbejde tættere sammen, vil få en del til at løfte øjenbrynene – også blandt deres egne vælgere. Det øjeblik de skal i regering sammen, skal det forberedes yderligere. Det er ikke noget, man bare gør overnight efter næste valg,” siger Erik Holstein og fortsætter:

”Men på længere sigt, hvis vi snakker i 5-6-års-perspektivet, så kan man ikke udelukke det.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erik Holstein

Politisk kommentator, journalist, Altinget
journalist (DJH 1990)

Kristian Thulesen Dahl

Adm. direktør, Port of Aalborg, fhv. MF (DF og løsgænger)
cand.merc.jur. (Aalborg Uni. 1995)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00