Holstein om nyt ministerhold: Frederiksen har fundet flere ideologer end teknokrater

ANALYSE: Mette Frederiksen lægger op til et helt andet snit end Thorning-regering med flere ideologer på holdet. Det siger Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, i sin vurdering af den nye regering.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Den første rene socialdemokratiske regering i 37 år har set dagens lys.

Og heriblandt er der et par overraskelser. Henrik Sass Larsens afbud har betydet, at Mette Frederiksen måtte ryste posen, da hun skulle besætte de øverste poster i den nye regering.

Det siger Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

”Den øverste del af ministerlisten er blevet rystet grundigt, efter Sass måtte melde fra. Og der er i det hele taget mange overraskelser på listen,” siger han.

Posten som finansminister var oprindeligt tiltænkt Sass, men den er nu endt hos partiets tidligere politiske ordfører, Nicolai Wammen. Han er ifølge Erik Holstein både en dygtig og fleksibel politiker, men spørgsmålet bliver, hvorvidt han kan håndtere embedsværket i Finansministeriet:

”Jeg er spændt på at se, om han kan sætte sig igennem over for det stærke embedsværk. Det kræver, at Wammen viser en mere bisset side af sig selv end hidtil.”

Med Nicolai Wammen på finansministerposten skulle Mette Frederiksen finde en ny til posten som udenrigsminister, som Wammen ellers efter sigende havde set sig lun på. Og her kommer den første af overraskelserne på ministerholdet.

”Wammens ønskejob som udenrigsminister gik i stedet til Jeppe Kofod. Kofod var der absolut ingen, der havde set på den post, men han er en dygtig politiker, der som europaparlamentariker har ligget helt på Mette Frederiksens linje,” siger Erik Holstein.

Tidligere SF’ere på vigtige poster
Jeppe Kofod er dog ikke den eneste overraskelse. Om end det var ventet, at Astrid Krag ville blive minister, er Erik Holstein overrasket over, at hun har fået den vigtige post som social- og indenrigsminister. Den tidligere SF’er Astrid Krag var sundhedsminister i Thorning-regeringen, indtil SF trådte ud i januar 2014. Hun skiftede derefter til den socialdemokratiske folketingsgruppe.

”Det er en overraskelse, at den tidligere SF-minister Astrid Krag er kommet så højt op i S- hierarkiet, at hun får den vigtige post som social- og indenrigsminister. Det var ventet, hun blev minister, men ikke på en så fremtrædende post,” siger Erik Holstein.

Det er derimod ikke overraskende, at hendes tidligere partifælle i SF Mattias Tesfaye er blevet udlændinge- og integrationsminister.

”Han har taget de hårde kampe for den socialdemokratiske udlændingepolitik, og han har gjort det godt. Selvom Tesfaye har argumenteret for en stram udlændingepolitik hele vejen igennem, har det ikke været muligt for modstanderne at caste ham som en ond mand. Selvom den formelt er langt nede i ministerhierarkiet, er det en nøglepost, han har fået,” siger Erik Holstein.

Socialdemokratiets ideologer
Et andet nøgleministerium i den nye regering tilfalder Dan Jørgensen, der bliver ny klima-, energi- og forsyningsminister.

Dermed får han til opgave at fremme klimadagsordenen, der ikke alene var valgets tema, men også er den vigtigste fællesnævner mellem den nye regering og dens parlamentariske grundlag, siger Erik Holstein.

Når man betragter resten af ministerholdet, er det også værd at bide mærke i, at Peter Hummelgaard og Kaare Dybvad er at finde blandt navnene. Det mener Erik Holstein, som peger på, at de sammen med Mattias Tesfaye er blandt Socialdemokratiets ideologer.

”I fordelingspolitikken er de venstrefløjssocialdemokrater, men de er også folk, der lægger meget vægt på samfundets sammenhængskraft, og at der ikke opstår parallelsamfund. Det er ikke noget tilfælde, at Hummelgaard både er tæt på Sass og Mette Frederiksen,” siger den politiske kommentator.

Et ganske andet snit
En af ministerholdets mindre overraskelser er Mogens Jensen. Det er ikke i sig selv overraskende, at den loyale partisoldat får en ministerpost, siger Erik Holstein. Men mange havde nok forventet, at den tidligere kulturordfører ville blive kulturminister. Han er i stedet blevet minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling samt minister for nordisk samarbejde.

”Mange havde nok set ham som kulturminister, men her er hans profil nok lige lovlig kulturradikal. Nu får han en ministerpost på et vigtigt, men mere teknisk område, hvor hans kulturpolitiske holdninger er uden betydning,” siger Erik Holstein.

Endelig er der Roskildes borgmester, der er den eneste foruden Jeppe Kofod, der er hentet ind udefra. Ifølge Erik Holstein er hun tæt på Mette Frederiksen og kendt som kritiker af Helle Thorning-Schmidt.

Samlet set er der med ministerlisten også lagt op til et ganske andet snit end under Thorning-regeringen, tilføjer han:

”Ministrene ligger fordelingspolitisk til venstre for Thorning, og der er flere ideologer end teknokrater i den regering.”

Dokumentation

Den nye regering

  • Statsminister Mette Frederiksen 
  • Finansminister Nicolai Wammen 
  • Udenrigsminister Jeppe Kofod 
  • Justitsminister Nick Hækkerup 
  • Social- og indenrigsminister Astrid Krag 
  • Skatteminister Morten Bødskov 
  • Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen 
  • Minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling og minister for nordisk samarbejde Mogens Jensen 
  • Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke 
  • Transportminister Benny Engelbrecht 
  • Minister for udviklingssamarbejde Rasmus Prehn 
  • Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil 
  • Forsvarsminister Trine Bramsen 
  • Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen 
  • Erhvervsminister Simon Kollerup 
  • Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye 
  • Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard 
  • Boligminister Kaare Dybvad 
  • Miljøminister Lea Wermelin 
  • Kulturminister og kirkeminister Joy Mogensen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erik Holstein

Politisk kommentator, journalist, Altinget
journalist (DJH 1990)

0:000:00