Holstein: Skandalen i Skat minder om noget fra en bananrepublik

SKAT: Sammenbruddet i Skat kan true Danmarks status som et land med meget høj tillid og lav korruption, mener Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, der forventer særligt fokus på Kristian Jensens rolle.

Foto: Ida Marie Odgaard/Scanpix
Cecilie Gormsen

Skandalen i Skat har et omfang, som er helt enestående i dansk sammenhæng.

Sådan siger Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, efter et flertal i Folketinget har krævet, at der bliver nedsat en kommission til at kulegrave de mange skandaler.

For de mange sager i Skat er af en karakter, som er helt ualmindelig i Danmark og mest af alt minder om noget fra en bananrepublik, mener Erik Holstein.

”Det er sådan noget, man forventer i Grækenland eller Burkina Faso. Ikke i et veldrevet skandinavisk velfærdssamfund. Derfor er en undersøgelseskommission helt logisk,” siger Erik Holstein og fortsætter:

”De mange milliarder, det danske samfund har mistet, er i sig selv et gigantisk problem. Men det er endnu værre, hvis skandalen helt underminerer tilliden til Skat og den offentlige forvaltning.”

Kan få alvorlige konsekvenser
Erik Holstein peger på, at tilliden er på spil, fordi borgerne kan begynde at spørge sig selv: ”Hvorfor skal jeg være ærlig, når alle mulige svindlere kan trylle millioner ud af statskassen?”

”Det kan få meget alvorlige konsekvenser – både for opbakningen til velfærdssamfundet og når det gælder om at bevare Danmark som et af verdens mest tillidsvækkende og ukorrupte lande.”

Mandag meddelte både Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Radikale, at de vil have en undersøgelseskommission. Indtil for kort tid siden har det ellers kun været Alternativet, Enhedslisten og SF, der gik ind for en sådan kulegravning.

”Men da den ene skandale efter den anden blev gravet frem, blev det mere og mere uholdbart at afvise det,” siger Erik Holstein og fortsætter:

”I går endte det ligefrem med et kapløb om at støtte en undersøgelse, hvor S og DF lige nåede at udsende en fælles pressemeddelelse foran den radikale Morten Østergaard, der ellers havde ladet sig interviewe til Berlingske om sagen.”

Læs også: Disse ni ministre kan blive inddraget i undersøgelse af Skat

De seneste 12 år har der været ikke mindre end ni skatteministre, og de kan komme til at deles om ansvaret. Men en mand kommer der særligt fokus på:

Fokus på Kristian Jensen
”Der kommer særligt fokus på Kristians Jensens rolle. Han var skatteminister i stor del af perioden og får helt sikkert alvorlige ridser i lakken. Men det er usandsynligt, det vil hindre ham i at blive Venstres næste formand,” vurderer Erik Holstein og fortsætter:

”Rent politisk er sagen mindst lige så pinlig for skatteministrene under Thorning. Ikke mindst for SF-skatteministre som Thor Möger Pedersen og Holger K. Nielsen. Det bliver interessant at høre deres forklaringer på, hvorfor de ikke fik rettet Skat op efter de borgerliges nedskæringer.”

Ifølge Altingets politiske kommentator skal en af forklaringerne til, hvorfor Thorning-regeringen ikke tilførte flere midler til Skat, måske findes i Finansministeriet.

”Der har man åbenbart en tendens til at se Skat som en udgift, og det er jo fuldstændig absurd. Jeg håber, at man også får afdækket Finansministeriets rolle i det her,” siger Erik Holstein.

”På få år har man reduceret en velfungerende skatteforvaltning til noget, der hører hjemme i en bananrepublik. Så selvom det bliver svært at placere et entydigt ansvar, har danskerne krav på at få vendt hver en sten i skandalen,” afslutter Erik Holstein.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erik Holstein

Politisk kommentator, journalist, Altinget
journalist (DJH 1990)

Kristian Jensen

Direktør, Green Power Denmark, fhv. udenrigsminister, MF og næstformand for Venstre
bankassistent (Unibank Lemvig 1993)

0:000:00