Holstein: Venstre har bygget en vognborg om Støjberg

ANALYSE: Inger Støjbergs troværdighed er flosset efter torsdagens maraton-samråd. Men hun har sikker opbakning fra blå blok, mener Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg måtte stå skoleret i et fem timer langt samråd. 
Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg måtte stå skoleret i et fem timer langt samråd. Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix
Cecilie Gormsen

I fem timer grillede oppositionen udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) til et samråd torsdag

Igen og igen blev Støjberg spurgt om, hvornår hun vidste, at den pressemeddelelse, hun sendte ud, blev opfattet som en instruks? Og hvorfor hun ikke greb ind, da hun fandt ud af, at hendes pressemeddelelse blev opfattet som en instruks?

Og sagen er alvorlig, mener Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, der dog mener, at hun indtil videre sidder sikkert på sin ministerpost.

”En sådan sag afgøres altid af tre ting: Jura, mandater i Folketinget og folkestemningen. På det første punkt står Støjberg svagt, men på de andre står hun stærkt. Derfor er det usandsynligt, hun falder,” siger Erik Holstein.

Ikke-overbevisende optræden
Sagen handler om, at udlændingeminister Inger Støjberg i 2016 gav ordre om at tvangsadskille unge par på landets asylcentre. Ifølge Politiken trodsede Støjberg juridiske anbefalinger fra embedsmænd, da hun beordrede asylparrene adskilt. Men det afviser Inger Støjberg, der på samrådet torsdag fortalte, at hun havde udsendt en pressemeddelelse med politiske markeringer, som derefter blev opfattet som en instruks i Udlændingestyrelsen. 

”Inger Støjbergs optræden i samrådet var ikke overbevisende. Hun har tydeligt skiftet forklaring," siger Erik Holstein og fortsætter:

”Hun erkender, at hun udsendte en pressemeddelelse, der lagde op til en ulovlig praksis, men fremstiller det nærmest som et uheld, at den pressemeddelelse blev opfattet som en instruks. Det minder om en klassisk søforklaring.”

Støjbergs smarte træk
Ifølge Altingets politiske kommentator forsøgte Støjberg at dreje samrådet væk fra juraen og over på det politiske indhold af sagen.

"Det var ret smart gjort. For hun har et stort flertal af befolkningen med sig, når hun siger, man skal være så restriktiv som muligt over for barnebrude, arrangerede ægteskaber og andre middelalderlige levn. Så kommer man til at diskutere den del, vinder Støjberg rent," siger Erik Holstein. 

Han peger på, at det ser dumt ud, at Støjberg skifter forklaring, og hendes troværdighed er blevet flosset. Men Holstein understreger samtidig, at det hverken er ulovligt at tale usandt til Politiken eller lave mærkelige Facebook-opslag.

”Frem for alt kan integrationsministeren lune sig ved ubetinget opbakning fra Dansk Folkeparti. Havde Ole Birk Olesen (LA) rodet sig ud i en lignende sag, havde han været færdig. Men DF vil aldrig vælte Støjberg på denne her sag. Tværtimod så de gerne, hun gik hårdere til værks,” siger Erik Holstein og fortsætter:

”Støjberg kan kun væltes af Venstre selv. Kun hvis Løkke eller for mange i Venstres folketingsgruppe synes, hun er blevet en belastning kan det gå galt. Derfor var det mest afgørende ved samrådet i virkeligheden, hvor helhjertet Venstre ville bakke hende op. Men Venstre har bygget en vognborg om hende.”

Blåt sammenhold
Holstein hæfter sig særligt ved sammenholdet i blå blok under torsdagens samråd. Selv Venstres Jan E. Jørgensen, der er kendt som en, der ligger langt fra Støjbergs linje, var meget hjælpsom over for sin minister.

”Selvom Inger Støjberg sidder tilbage med en noget flosset troværdighed, er det ikke nok. Hun vælter kun, hvis det kan bevises, hun med fuldt overlæg har beordret en ulovlig administration. Og der er vi slet ikke endnu," siger Erik Holstein og fortsætter:

”Sagen er dog ikke endelig afklaret. Der kan komme flere læk fra embedsmændene, og der vil sikkert komme endnu et samråd om sagen. Og Støjberg har ikke plads til flere fejltagelser.”

Oppositionen har allerede meddelt, at man vil kalde udlændinge- og integrationsministeren i endnu et samråd, og Inger Støjberg meddelte på torsdagens samråd, at hun gladeligt møder op til et nyt.

Læs også: Johanne Schmidt til Støjberg: Taler du forkert i dag eller for 11 dage siden?

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erik Holstein

Politisk kommentator, journalist, Altinget
journalist (DJH 1990)

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

0:000:00