EL-borgmester brugte 112.000 kroner på at undersøge egen forvaltning i sag om Amager Fælled

Politikere og en ekspert finder det problematisk, at teknik- og miljøborgmester Line Barfod har sat et eksternt advokatfirma til at kontrollere sin egen forvaltnings afgørelser i en sag om byggeriet på Amager Fælled, som hun er politisk imod. Line Barfod afviser at have beordret undersøgelsen, som ifølge hende er blevet bestilt på forvaltningens opfordring.  

Line Barfod får kritik for at lade advokatfirmaet Sirius undersøge sin egen forvaltning i sag om byggeriet på Amager Fælled. 
Line Barfod får kritik for at lade advokatfirmaet Sirius undersøge sin egen forvaltning i sag om byggeriet på Amager Fælled. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Søren DahlFrederik Gjersen Hansen

Politisk bestillingsarbejde, spild af skattekroner og mistillid til embedsværket.

Enhedslistens Line Barfod får kritik fra de røde rådhus-kollegaer fra Socialdemokratiet og SF, efter at hun som miljø- og teknikborgmester har fået sin egen forvaltning undersøgt i en sag om byggeriet på Amager Fælled, som partiet gik på valg på at bremse i efteråret.

En aktindsigt fra Teknik- og Miljøforvaltningen i København viser nemlig, at Line Barfods forvaltning i februar bad advokatfirmaet Sirius om en granskning af forvaltningens godkendelse af, at virksomheden Fælledby kunne fortsætte arbejdet med at rydde planter og fælde træer på en del af byggegrunden på Amager Fælled. 

"I den her sag føles det som om, at borgmesteren gerne vil have ret, og derfor prøver at få et ekstra blik på sagen i håbet om, at resultatet skal blive anderledes. Det er kritisabelt at bruge kommunens penge på,” siger Astrid Aller, medlem af Teknik og Miljøudvalget for SF. 

Ifølge Line Barfod har hun truffet beslutningen om at købe ekstern advokathjælp efter råd fra Teknik- og Miljøforvaltningen selv. 

Beslutningen om at indhente vurderingen kom i kølvandet på, at forvaltningen tilbage i 2021, efter at have indhentet rådgivning fra eksterne miljøeksperter og advokatfirmaet Horten, havde givet grønt lys til, at rydningen af kratområdet på Amager Fælled kunne fortsætte.

"Som regel kan de her eksterne vurderinger ikke bidrage med noget som helst andet end at slå det fast, som alle godt vidste i forvejen. Og dermed bidrager de jo sådan set med ingenting. Det bliver penge ud ad vinduet,” 

Roger Buch, forskningschef, Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Forvaltningens afgørelse blev dog anfægtet af protestorganisationen Amager Fælleds Venner.

Derfor valgte teknik- og miljøborgmesteren at indhente en ekstern vurdering af, om forvaltningens tilladelse til byggeriet overholdt en række krav i miljølovgivningen i byggeprojektet. 

Altinget logoHovedstaden
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget hovedstaden kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00