Hungersnød i Sydsudan: Politikere vil øge hjælpen

HUNGERSNØD-ALARM: 100.000 mennesker risikerer at dø af sult i Sydsudan, hvor der er erklæret hungersnød for første gang i verden siden 2011. Danmark må sende flere penge, lyder det fra Christiansborg.

Op imod 100.000 sudanesere står på grund af tørke, borgerkrig og en økonomi i frit fald overfor at dø af sult, hvis de ikke får hjælp, melder en række FN-organisationer.
Op imod 100.000 sudanesere står på grund af tørke, borgerkrig og en økonomi i frit fald overfor at dø af sult, hvis de ikke får hjælp, melder en række FN-organisationer.Foto: Tony Karuba/Scanpix
Kasper Frandsen

For første gang i seks år er et område erklæret ramt af hungersnød.

I Sydsudan står op imod 100.000 sudanesere på grund af tørke, borgerkrig og en økonomi i frit fald over for at dø af sult, hvis de ikke får hjælp, melder en række FN-organisationer.

Derfor opfordrer Radikale, Enhedslisten og Dansk Folkeparti til, at regeringen sender flere penge til områderne for at modvirke konsekvenserne af det, som World Food Programme (WFP) kalder en ”accelererende katastrofe”.

”Det er forfærdeligt, og Danmark må yde sit bidrag ved at sende flere penge. Det er jo en nødsituation,” siger Radikales udenrigsordfører, Martin Lidegaard.

Det er fuldstændigt overvældende tal, vi oplever i Sydsudan.

Christian Juhl (EL)
Udviklingsordfører

Første hungersnød i seks år
Sidst der blev erklæret hungersnød i et område, var i 2011 i Somalia, hvor det estimeres, at op imod en kvart million mennesker døde fra oktober 2010 til april 2012.

I Sydsudan står også knap fem millioner mennesker – svarende til ca. 40 procent af befolkningen – overfor akut mangel på mad og anden hjælp. Og ifølge Sydsudans regering og en række FN-organisationer kan det tal vokse til 5,5 millioner mennesker, hvis ikke der gøres noget.

”Det er tragisk, når en ny nation som Sydsudan bryder sammen på den måde. Derfor vil det være glimrende, hvis regeringen sætter ind med penge her. Men jeg forestiller mig, at regeringen er opmærksomme på behovet,” lyder det fra Dansk Folkepartis udviklingsordfører, Claus Kvist Hansen.

Enhedslistens udviklingsordfører, Christian Juhl, har skrevet til udviklingsminister Ulla Tørnæs og opfordret hende til at give en ekstraordinær bevilling til FN for at afhjælpe hungersnøden.

”Det er fuldstændigt overvældende tal, vi oplever i Sydsudan,” siger han.

Følger situationen tæt

Og den danske regering med udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) i spidsen følger da også situationen i Sydsudan tæt.

”Situationen i Sydsudan har længe været ganske fortvivlende, og alt tyder desværre nu på, at den er på vej til at blive endnu værre. Den i forvejen meget fattige civilbefolkning, kvinder og børn, lider under borgerkrigen,” skriver hun i en kommentar.

”Den danske regering giver løbende store humanitære beløb til FN og danske nødhjælpsorganisationers arbejde i og omkring Sydsudan,” lyder det fra ministeren.

I 2016 bevilgede Danmark 179 millioner kroner, mens Danmark i år foreløbigt har givet 106 millioner kroner til indsatser i Sydsudan og i nabolandene Kenya og Uganda, der huser de mange sydsudanesiske flygtninge.

”Vi følger situationen meget tæt med henblik på at give mere hjælp, der hvor behovene er størst – og hjælpen kan nå frem,” siger Ulla Tørnæs.

Læs hele artiklen på Altinget: udvikling (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her

---
Se fordelingen af nødhjælp fra Danmark i 2016 på verdenskortet herunder:

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christian Juhl

Fhv. MF (EL) 2011-22
lærer (Læreruddannelsen i Silkeborg 1979)

Claus Kvist Hansen

Formand, Horsens Erhvervshavn, specialkonsulent, Region Syddanmark
cand.jur. (Aarhus Uni. 1998)

Martin Lidegaard

MF (R), politisk leder, Radikale
cand.comm. (Roskilde Uni. 1993)

0:000:00