Husker du: Det skete i dansk politik 2016 – kapitel 1

KAPITEL 1: Smykkelov, et farvel til en socialdemokratisk kæmpe, de Konservative fylder 100 år, og så må Eva Kjer forlade posten som miljø- og fødevareminister. Få et tilbageblik på årets første fire måneder.

I slutningen af januar måned måtte udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) og udenrigsminister Kristian Jensen (V) redegøre for regeringens Smykkelov over for Europa-Parlamentet.
I slutningen af januar måned måtte udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) og udenrigsminister Kristian Jensen (V) redegøre for regeringens Smykkelov over for Europa-Parlamentet.Foto: Søren Bidstrup/ Scanpix
Nikita Selvig

I tre kapitler ser vi tilbage på det politiske år 2016. Vi starter med årets første fire måneder, der blandt andet var præget af diskussionen om og vedtagelsen af Smykkeloven og Landbrugspakken, hvor sidstnævnte endte med at koste Eva Kjer (V) jobbet som miljø- og fødevareminister.

Året der gik 2016 del 1: 1. januar - 30. april.

Løkkes nytårstale
1. januar: Lars Løkke Rasmussen (V) holder traditionen tro nytårstale på årets første dag. Flygtningestrømmene og terror præger talen, men byder derudover ikke på de store politiske nyheder.

Løkkes nytårstale vol. 2
2. januar: Lars Løkke Rasmussen (V) udsender en alternativ nytårstale på sin Facebook-profil. I talen opfordrer statsministeren danskerne til at holde en god debattone på de sociale medier samt til at blive bedre til at lytte til hinanden i den offentlige debat.

“Hold kæft, hvor er du grim, Lars” og “Ud med dig, prøv at tænk på Danmark, tyskersvin” er nogle af de kommentarer, statsministeren selv har modtaget på de sociale medier.

Regeringen indfører grænsekontrol
4. januar: Regeringen indfører midlertidig grænsekontrol ved den dansk-tyske grænse, efter svenskerne ved midnat har indført ID-kontrol ved sin grænse. Regeringen frygter, at kontrollen vil skabe en ophobning af flygtninge i København “til fare for den offentlige orden og sikkerhed”.

“Vi vil ikke igen se flygtninge og migranter på vores motorveje. Vi skal sikre ro og orden”, forklarede Lars Løkke Rasmussen (V) om beslutningen. Den midlertidige grænsekontrol er indtil videre blevet forlænget otte gange og fortsætter indtil videre til midten af februar 2017.

Nyt job til Thorning
13. januar: Helle Thorning-Schmidt (S) lander jobbet som administrerende direktør i Save the Children International, der har kontor i London. Dermed siger Thorning farvel til Folketinget og posten som næstformand i præsidiet.

"We won't be taken refugees' jewelry"
14. januar: Nyheden om regeringens bebudede smykkelov har nået de internationale medier. Således understreger Venstres politiske ordfører Jakob Ellemann-Jensen (V) gentagende gange “We won’t be taken refugees’ jewelry”, da han bliver udspurgt om loven på CNN.

Flertal for Smykkeloven
26. januar: Et flertal bestående af blå blok og Socialdemokraterne stemmer for L87, bedre kendt som Smykkeloven, der giver politiet mulighed for at beslaglægge pengebeløb og genstande, som vurderes at have en værdi på over 10.000 kroner.

Loven bliver brugt første gang i slutningen af juni måned og har pr. 2. november kun været brugt fire gange.

Landsretten stadfæster Camres racismedom
1. februar: Dansk Folkepartis Mogens Camre dømmes for overtrædelse af racismeparagraffen ved Østre Landsret og skal betale ti dagsbøder à 800 kroner. Dermed stadsfæster Landsretten dommen fra byretten i Glostrup.

Næse til udenrigsministeren
2. februar: Udenrigsminister Kristian Jensen (V) modtager en næse fra Folketingets Udenrigsudvalg. SF havde foreslået at annullere 1,4 milliarder kroner af besparelserne på udviklingsbistanden for 2015, og da Konservative undlod at stemme, kom regeringen i mindretal. Men udenrigsministeren ignorerede flertallet og modtager derfor en næse. 

 

Trepartsforhandlinger skydes i gang
11. februar: Regeringen tager hul på trepartsforhandlingerne med arbejdsmarkedets parter. Første punkt på dagsordenen er integration af flygtninge og familiesammenførte på det danske arbejdsmarked. Forhandlingerne munder i midten af marts måned blandt andet ud i 32 initiativer, der skal sikre, at integrationsindsatsen starter tidligere og i højere grad foregår ude på virksomhederne.

Konservative bliver 100 år
21. februar: Det Konservative Folkeparti kan fejre 100 års jubilæum. Der er langt fra partiets stormagtsdage i 1980'erne, og partiets tidligere formand Lars Barfoed tør da heller ikke spå om partiets fremtid i dansk politik: "Til hvilket som helst tidspunkt i et samfund vil der være mange mennesker, der har konservative værdier og et ønske om at bevare det fundament, tidligere generationer har bygget op. Om det kommer til udtryk gennem Det Konservative Folkeparti, er ikke til at vide."

Kjer i krydsild
23. februar: Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) skal forsvare regeringens landbrugspakke og beregningerne, der ligger til grund for den - først ved en eksperthøring og dernæst i et samråd. Konservative er efterfølgende ikke tilfredse med ministerens svar og meddeler, at de ikke har tillid til ministeren længere.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) reagerer på beskeden ved at indkalde de blå partier til krisemøde, og kaster dermed blokken ud i en større krise. 


Flertal stemmer for landbrugspakken
25. februar: Mens Lars Løkke Rasmussen afholder krisemøder med lederne af de blå partier, stemmer et flertal – heriblandt de Konservative – for landbrugspakken. Tredjebehandlingen bliver en langstrakt og livlig affære, da et flertal forud for behandlingen har udtrykt mistillid til Eva Kjer (V). De finder det derfor respektløst, at ministeren ikke vil gå af, men i stedet møder op i folketingssalen.

Regeringen får endnu en næse
26. februar: Et flertal i Folketingets Finansudvalg bestående af S, EL, ALT, R, SF og K giver regeringen en næse for at ignorere et flertal i Folketinget. Det er sagen om milliardbesparelser på udviklingsbistanden, der endnu en gang udløser en næse til regeringen.

Eva Kjer trækker sig
27. februar: De Konservative står fast trods adskillige krisemøder i Statsministeriet og på Marienborg: De har stadig ikke tillid til Eva Kjer Hansen (V) og indkalder derfor til pressemøde lørdag formiddag. Eva Kjer Hansen kommer imidlertid partiet i forkøbet og meddeler klokken 09.52 i en pressemeddelelse, at hun trækker sig.

Ny miljø- og fødevareminister bliver Esben Lunde Larsen (V), mens Ulla Tørnæs (V) hentes hjem fra Bruxelles og bliver ny uddannelses- og forskningsminister.

 

Grønt lys til Femern
4. marts: En enig forligskreds bestående af alle Folketingets partier, med undtagelse af Alternativet og Enhedslisten, giver Femern A/S mandat til at indgå de endelige kontraktforhandlinger om det store milliard-projekt.

Trepartsaftale om flygtninge
17. marts: Regeringen og arbejdsmarkedets parter bliver enige om en trepartsaftale for integration af flygtninge på arbejdsmarkedet. Centralt i aftalen står LO og DA's fælles forslag om oprettelsen af en ny integrationsuddannelse.

EU-flygtningeaftale med Tyrkiet
18. marts: EU indgår en aftale med Tyrkiet, der har til formål at bremse flygtningestrømmen over Middelhavet. Med aftalen forpligter EU-landene sig til at tage imod én syrer fra en tyrkisk flygtningelejr for hver syrer, man sender tilbage til Tyrkiet fra Grækenland. Derudover indebærer aftalen, at EU-landene skal fordele flere tusinde flygtninge, som allerede er kommet til Grækenland, mellem sig.

Comeback til Carl Holst
18. marts: Venstre rokerer rundt på ordførerposterne, og det giver plads til et comeback til Carl Holst. Efter sit ministerexit blev Holst kirkeordfører, men rykker nu frem i gruppen og bliver social- og indenrigsordfører. Den hidtidige ordfører på området, Jan E. Jørgensen, bliver ny EU-ordfører, mens Jakob Engel Schmidt bliver ny uddannelses-, forsknings- og ligestillingsordfører.

Manu Sareen bliver alternativist
20. marts: “Jeg bliver nødt til at følge mit hjerte,” forklarer den tidligere radikale minister Manu Sareen om sit skifte til Alternativet. Han understreger, at han hverken er utilfreds med noget eller smækker med døren. “Jeg har bare lyst til at være et andet sted.”

 

Anker Jørgensen går bort
20. marts: Den tidligere socialdemokratiske statsminister Anker Jørgensen sover ind. Han bliver 93 år gammel. På de sociale medier mindes unge som gamle, politiske venner såvel som modstandere den tidligere partiformand. "Anker er ikke længere i blandt os. De ord skal vi have tid til at forstå. Det skal have tid til at synke ind. For på tværs af partiskel står Anker, som et af de helt store mennesker i det 20. århundredes danmarkshistorie. Og han satte sig stærke spor," skriver den nuværende S-formand, Mette Frederiksen.

Partifæller, fagforeningsfolk, gamle venner og politiske modstandere er mødt op for at sige et sidste farvel til Anker, da han bliver bisat fra Grundtvigs Kirke 2. april.

 

Terror i Bruxelles
22. marts: Lufthavnen i Bruxelles og metrostationen Maalbeek, der ligger ved EU-hovedkvarteret, udsættes for bombeangreb. Terroristerne udløser i alt tre bomber, der dræber 32 civile og de tre selvmordsbombere, og derudover bliver omkring 300 sårede af eksplosionerne.

"Terroren har ramt midt i Europas hjerte. Uskyldige mennesker er blevet myrdet og kvæstet af hensynsløse terrorister," siger Lars Løkke Rasmussen (V). Også folketingets øvrige partiledere udtrykker deres medfølelse på de sociale medier.

Thorning takker af
29. marts: Fællessalen er stuvende fuld, da Helle Thorning Schmidt siger farvel til dansk politik for i stedet at blive international chef for Save the Children i London. ”Tusind tak. Det er faktisk det eneste, jeg har lyst til at sige," siger den tidligere statsminister, mens der er ros og anerkendelse fra hendes efterfølger, Lars Løkke Rasmussen, som flere gange i sin tale understreger, at han har stor respekt for sin modkandidat.

 

Holger K. stopper i Folketinget
30. marts: Efter mere end 30 år i Folketinget er det slut for SF's Holger K. Nielsen. På sin Facebook-profil meddeler SF-veteranen, at han ønsker at give plads til yngre kræfter og derfor ikke genopstiller ved næste folketingsvalg.

Esben Lunde frifindes for plagiat
30. marts: Der er i miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsens (V) ph.d.-afhandling om Grundtvig fundet 19 tilfælde af tekstgenbrug, men der er i de fleste tilfælde tale om bagateller. Derfor frikender Praksisudvalget på Københavns Universitet ministeren for beskyldningerne om plagiat.

 

Vilhelmsen smidt ud af SF's landsledelse
1. april: Det er ikke en aprilsnar, da nyheden om, at den tidligere SF-formand og minister Annette Vilhelmsen er blevet smidt ud af partiets landsledelse, tikker ind. Vilhelmsen er udeblevet fra tre møder, og dermed foreskriver reglerne, at hun må forlade landsledelsen.

Løkke afviser samråd
5. april: "Af principielle grunde ønsker jeg imidlertid ikke at udtale mig nærmere om de drøftelser, som jeg har med ministre og embedsmænd om en given sag," skriver statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i et svar til Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg. Statsministeren afviser dermed at stille op i et samråd om landbrugspakken, som udvalget har kaldt ham i.

Hollændere siger nej til EU-aftale
7. april: Mere end to tredjedele af de hollandske vælgere stemmer nej til en EU’s associeringsaftale med Ukraine.

Mulig snyd med dansk ulandsbistand
20. april: Mere end 200 millioner kroner af den danske ulandsbistand gik i 2015 til danskundervisning, jobtræning og andre værktøjer til integration af flygtninge i kommunerne. Men ifølge eksperter er det imod OECD's regler, og derfor mistænkes regeringen for at snyde med bistandsmidlerne. Sagen får i september måned statsrevisorerne til at kræve en undersøgelse af ulandsbistanden.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00