Portræt: Snakkesalig jyde skal samle Ellemann-Jensens nye Venstre

NYT JOB: Venstres nye partisekretær, Christian Hüttemeier, der skal hjælpe Ellemann med at styre partiet og vinde regeringsmagten, er en dreven strateg, et ærgerrigt politisk dyr og en behagelig samtalepartner.  

Christian Hüttemeier (i midten) er opvokset i Himmerland i landsbyen Visborg, der ligger uden for Hadsund, hvor Inger Støjberg bor. 
Christian Hüttemeier (i midten) er opvokset i Himmerland i landsbyen Visborg, der ligger uden for Hadsund, hvor Inger Støjberg bor. Foto: Jens Nørgaard Larsen Ritzau/Scanpix
Malte Bruhn

Da Christian Hüttemeier fra 2011 til 2015 arbejdede som pressechef i Venstre og sidenhen som særlig rådgiver for Lars Løkke Rasmussen (V), havde han en blød og indbydende lænestol på sit kontor på Christiansborg.

I den såkaldte terapistol var både folketingsmedlemmerne og de ansatte i partiets sekretariat på Christiansborg altid velkomne til en god og åbenhjertig snak med Christian Hüttemeier, der mandag blev præsenteret som Venstres nye partisekretær.

"Uanset om man var studentermedhjælper i presseafdelingen eller assistent for et folketingsmedlem, så var man altid velkommen på Christians kontor," erindrer Marianne Lynghøj Pedersen, der var politisk rådgiver for Ellen Trane Nørby (V), mens Hüttemeier, der indtil for nyligt var kommunikationsdirektør i Landbrug og Fødevarer, residerede som partiets pressechef.

"Der var en intern joke om, at man altid kunne sætte sig ind i terapistolen på Christians kontor, hvis man havde brug for at snakke, eller hvis man manglede hjælp til en sag. Han er en enormt tilgængelig, åben og vellidt person," siger Marianne Lynghøj Pedersen, der i dag er seniorrådgiver i Ulveman & Børsting.

I kredsen omkring Ellemann er der et markant fravær af folk, der har erfaring som Christiansborg-journalister.

Jarl Cordua
Politisk kommentator

Skal spise stjerneskud og drikke kaffe  
Det er uvist, om den magelige terapistol bliver en del af inventaret på Hüttemeiers nye kontor i Venstres førerbunker i Søllerød. 

Men alt tyder på, at Christian Hüttemeier får hårdt brug for sine terapeutiske evner, sin tålmodighed og sine talegaver i sit nye job som den øverst ansvarlige for økonomien, administrationen, kampagnearbejdet og organisationen i Venstre, der har over 30.000 medlemmer.

Christian Hüttemeier er nemlig først og fremmest blevet hyret til at genopbygge en bæredygtig relation mellem Venstres bagland og Venstres top.

Det vurderer flere kilder tæt på Venstre, som Altinget har været i kontakt med.

Den verserende konflikt blev opsummeret ganske præcist, da Hüttemeiers forgænger som partisekretær Claus Richter talte på Venstres ekstraordinære landsmøde i september:

"Aldrig før har vi i vores parti oplevet en formand og en næstformand i et så konfronterende og brutalt opgør. Og aldrig før har vi oplevet, at baglandet har reageret så skarpt. Ingen (...) er ladt i tvivl om, at det har været ubarmhjertigt hårdt. Enden på det blev som bekendt, at både Lars (Løkke Rasmussen, red.) og Kristian (Jensen, red.) har valgt at træde tilbage."

Men nu skal sårene heles. Venstre skal samles og genopbygges, og for alt i verden skal lignende tumultariske scener undgås i al fremtid. Og i det arbejde får Christian Hüttemeier en nøglerolle.

Eller som en Venstre-kilde siger det:

"Han skal ud på landevejen og spise en masse stjerneskud og drikke en masse kaffe rundtomkring i Venstres bagland."

I første omgang handler det om at strømline, samle og ruste partiet til næste års kommunalvalg, der bliver partiets første møde med vælgerne med Ellemann-Jensen ved roret. På længere sigt handler det om at opfinde og effektuere strategien, der skal gøre den nyslåede Venstre-formand til landets næste statsminister.

Spørgsmålet er, om Christian Hüttemeier er den rigtige til at være forbindelsesofficer mellem baglandet og partitoppen på Christiansborg og til at være medskaber af Ellemanns politiske projekt?

Deler stil med Ellemann  
Flere kilder tæt på Venstre henviser til hans fortid som kommunikationsdirektør i Landbrug og Fødevarer, der på lange stræk deler medlemskartotek med Venstre, som en ubetinget fordel i hans nye job, der kan beskrives som en slags administrerende partidirektør.

"I Landbrug og Fødevarer havde han ry for at gøre meget ud af at være tæt på baglandet og dermed medlemmerne. Man så ham gerne trække i gummistøvler, når han skulle besøge landmænd rundt om i landet. Den forrige ledelse i Venstre blev anklaget for at være for langt væk fra medlemmerne og baglandet. Derfor er det klogt af Ellemann at vælge en partisekretær, der går oprigtigt op i at besøge medlemmer på Fyn, Bornholm og i Jylland," siger hans tidligere kollega i Venstre Marianne Lynghøj Pedersen.

Hüttemeier har også et stort kendskab til Venstre gennem sine tidligere ansættelser som pressechef og særlig rådgiver for Lars Løkke Rasmussen.

Ud over at være tillidsvækkende, åben, omgængelig, social og snakkesalig, bliver han af flere beskrevet som en, der har en forståelse af, hvad partiet er, og hvad partiet er rundet af.

Forståelsen er ikke blevet mindre efter et par år i landbruget. Desuden er han selv opvokset i Himmerland og landsbyen Visborg uden for Hadsund.

Kendskabet til landbrugs-Venstre kan især komme ham til gode i samarbejdet med Ellemann-Jensen, der lagde sig ud med dele af landbruget, da han som nyudnævnt miljø- og fødevareminister slog fast, at han var mere det første end det sidste.

Omvendt fik Landbrug og Fødevarer under Hüttemeiers tid som kommunikationsdirektør drøje hug fra både venner og fjender for at komme for sent ind i debatten om klima og grøn omstilling.

Ved organisationens stormøde i november 2018 sagde statsminister og Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen, der kort forinden havde malet sit Venstre-logo grønt, at grundkravet "om den grønne omstilling er ikke noget, der går væk. Tværtimod."

"Og industrier, der ikke spiller ind i klimakampen, de ender med at spille sig selv ud af banen," advarede Løkke.

Til gengæld peger flere kilder på, at det taler til Hüttemeiers fordel, at han ligesom Ellemann-Jensen er kendt for at dyrke en "lyttende, åben og dialogbaseret strategi," hvilket på lange stræk står i skærende kontrast til den modus operandi, hans forgængere Claus Richter og Claus Hjort Frederiksen var berømt og berygtet for at praktisere.

Godt forhold til Støjberg 
Men når det er sagt, er det en kendt sag, at flere af hans tidligere kollegaer fra Christiansborgs presseloge i tidens løb har måttet stå model til en direkte og hårdtslående faglig efterkritik fra Christian Hüttemeier, da han arbejde for Venstre.

Derfor formodes det, at vildfarne Venstre-folk, der skulle komme til at træde uden for kridtstregerne, kan forvente samme hårdhændede behandling som de politiske journalister, når den 45-årige Hüttemeier tiltræder sit nye job 13. januar.

At Hüttemeier har erfaring med krisehåndtering må under alle omstændigheder stå klart for de fleste.

I hans tid som særlig rådgiver for Lars Løkke Rasmussen, skulle Hüttemeier ikke bare agere djævlens advokat over for et menneske, der ikke ligefrem var kendt for at holde sig på dydens smalle sti. Han skulle ovenikøbet håndtere en frådende presse i forbindelse med chefens mange skandalesager, herunder GGGI-sagen, bilagssagen og skattesagen.

Det dramatiske parløb med Løkke kulminerede i den sagnomspundne kælder i Odense, hvor hans chef var et mulehår fra at blive væltet som formand.

Da Løkke genvandt regeringsmagten i 2015, blev det dog uden Hüttemeier ved hans side.

Hüttemeier forklarede sig med, at han havde brug for tid med familien og især sine børn efter en årrække i orkanens øje. Ifølge en pressemeddelelse sagde Løkke, at han gerne havde set, at Hüttemeier gjorde ham selskab i Statsministeriet.

 


Christian Hüttemeier var en af Lars Løkke Rasmussens nærmeste i hans tid som leder af oppositionen fra 2011 til 2015. Foto: Søren Bidstrup Ritzau/Scanpix. 

Efter et par måneders arbejdspause blev Hüttemeier ansat som pressechef i Danske Regioner. Og efter et lille år blev han hyret som kommunikationsdirektør i Landbrug og Fødevarer, der er kendt for at have tætte bånd til stærke kræfter i Venstre.

For eksempel har Christian Hüttemeier igennem flere år har haft en varm linje og en god personlig relation til Venstres næstformand, Inger Støjberg, der var politisk ordfører, da Hüttemeier rådgav Løkke.

Afslørede dopingskandale  
I sit politiske arbejde er Christian Hüttemeier kendt som en dreven strateg og et politisk dyr med en stor kommunikativ forståelse og evne til at tale med alle.

Men i sin tid som ansat i Venstre var han – ifølge et portræt på Altinget.dk fra 2014 – også kendt for at være mere end almindeligt ærgerrig og som typen, der altid var på jagt efter anerkendelse og bekræftelse.

Hans indgående kendskab til forholdet mellem medier og politik – og alt det midtimellem – kommer især fra hans tid som Christiansborg-journalist, hvor han allerede fra sin praktikperiode (også på Politiken) gjorde sig bemærket som en talentfuld, uimponeret og overordentlig ambitiøs reporter.

Efter praktikken blev han fastansat som journalist på Politikens sportsredaktion. Her brød han igennem den journalistiske lydmur, da han påviste, at Bjarne Riis' tidligere stjernerytter Tyler Hamilton var dopet under 2003-udgaven af Tour De France.

Formatet og evnerne førte ham tilbage på Politikens Christiansborg-redaktion. Her holdt han blandt andet båndoptageren, da Pia Kjærsgaard fortalte, at hun med garanti kunne blive "en glimrende kulturminister".

På Politikens politiske redaktion udgjorde han i en årrække en dynamisk duo med den erfarne journalist Mikael Børsting, der senere hen blev ansat som særlig rådgiver for Lars Løkke Rasmussen.

Det var også Mikael Børsting, der efterfølgende lokkede Hüttemeier fra Politiken til jobbet som pressechef i Venstre. Efter to år som pressechef overtog han Børstings job som Løkkes særlige rådgiver.

Det var også i det politiske miljø, han fandt sin nuværende kæreste, Anna Rørbæk, der var kampagnechef for Radikale ved folketingsvalget i 2011, og som i dag er selvstændig kommunikationsrådgiver. Sammen har de to børn. 

Den vigtigste rådgiver  
En række kilder, som Altinget har været i kontakt med, er alle enige om, at Hüttemeier er castet til at spille en yderst afgørende rolle i Ellemann-Jensens 'nye' Venstre.

Ud over at få styr på baglandet skal han især være med til at udforme og effektuere strategien, der om højst tre et halvt år skal være med til at vippe Mette Frederiksen af pinden som landets næste statsminister.

Politisk kommentator og Venstre-kender Jarl Cordua vurderer, at Hüttemeier bliver Ellemanns vigtigste rådgiver.

"I kredsen omkring Ellemann er der et markant fravær af folk, der har erfaring som Christiansborg-journalister. Hüttemeier ved godt, hvad der foregår i en valgkamp, og hvordan man tænker på redaktionerne. Han har et godt netværk, og han har formentlig en evne til at tænke strategisk," siger Jarl Cordua.

I en pressemeddelelse siger Jakob Ellemann-Jensen sådan her om sin nye kompagnon:

"Jeg ved, at han passer ind i det projekt, vi skal opbygge. Ud over at have en stærk organisationsforståelse er han vellidt og har blik for kommunikationens rolle i moderne politik. Både når det gælder om at få mobiliseret baglandet, og når det handler om at få formet og formidlet Venstres politik. Den erfaring og kapacitet er afgørende for en partisekretær i dag."

Christian Hüttemeier siger selv, at "Venstre er et fantastisk parti, som har dybe rødder i den danske historie, og som har været med til at forme det Danmark, vi kender i dag".

"De seneste to årtier har intet andet parti haft så afgørende betydning for hver enkelt dansker, som Venstre har. Det forpligter, og det glæder jeg mig til at være med til at bygge videre på," lyder det fra Venstres nye partisekretær. 

Læs også

Dokumentation

Christian Hüttemeier

Født 13. september 1975 i Aarhus. Opvokset i Himmerland og landsbyen Visborg uden for Hadsund. Hans mor underviste indvandrere i dansk, mens hans far arbejdede med bistandsprojekter i udviklingslande.

Efter studentereksamen flyttede han til Aarhus og drog siden på en rejse til Sydamerika.

CV 
2020- Partisekretær i Venstre 
2017-2020: Kommunikationsdirektør i Landbrug og Fødevarer 
2016-2017: Pressechef i Danske Regioner  
2014-2015: Ansat som Løkkes personlige rådgiver 
2011-2014: Pressechef for Venstres folketingsgruppe 
2010-2011: Journalist på Christiansborg for Jyllands-Posten 
2007-2010: Journalist på Christiansborg for Politiken 
2003-2007: Sportsjournalist på Politiken 
2003: Sportsjournalist på Jyllands-Posten 
2003: Uddannet fra Danmarks Journalisthøjskole 
2001-2002: Journalistpraktikant på Politiken.

Kilder: LinkedIn, Århus Stiftstidende og Venstre.  


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christian Hüttemeier

Fhv. partisekretær, Venstre
journalist (DJH 2003)

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

Jarl Cordua

Radiovært, kommentator
cand.polit. (Københavns Uni. 1998)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024