Kommentar af 
Jeppe Højberg Sørensen

Hvad gør vi, når sheikerne vil have fingrene i danske sportsklubber?

Med Sheik Jassims bud på Manchester United har golfstaterne indledt anden bølge af deres fremmarch i sportens Europa, og den bliver langt sværere at dæmme op for end den første. Derfor bliver vi nødt til at tale om, hvad vi gør, hvis en sheik fra Qatar pludselig går på indkøb i Danmark, skriver Jeppe Højberg Sørensen.

En ny bølge af klubovertagelser er på vej fra golfstaterne, men er lovgivningen på plads til at forhindre det? Det spørgsmål stiller Jeppe Højberg Sørensen i denne kommentar.
En ny bølge af klubovertagelser er på vej fra golfstaterne, men er lovgivningen på plads til at forhindre det? Det spørgsmål stiller Jeppe Højberg Sørensen i denne kommentar.Foto: Hannah Mckay/Reuters/Ritzau Scanpix
Jeppe Højberg Sørensen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

En stor forandring i fodboldens verden har set dagens lys. Tilmed en forandring, der kan få voldsomme følger for sporten her i kongeriget.

Faktisk var den allerede ved at titte frem i horisonten, da den saudiarabiske sportsminister under VM i Qatar erklærede sin opbakning til de private investorer fra den store golfstat, der var meldt interesserede i at smide riyals efter de to til salg-satte storklubber, Liverpool og Manchester United.

Men med fredagens bud på sidstnævnte mandskab fra Sheik Jassim bin Hamad Al Thani fra Qatar stod den endeligt klart frem:

Nu ruller den anden bølge af investeringer fra Golfen ind over Europas fodboldklubber, og den er væsensforskellig fra den første.

For hvor indtoget indtil videre - i Qatars Paris Saint-Germain, i Saudi-Arabiens Newcastle og i De Forenede Arabiske Emiraters Manchester City og øvrige klubber - tydeligt har haft statsoverhovederne fra golfstaterne ved styrepinden, så er det nu tid til, at en ny type aktør fra selvsamme lande melder går i offensiven: de private pengemænd.

Nu ruller den anden bølge af investeringer fra Golfen ind over Europas fodboldklubber

Jeppe Højberg Sørensen

På trods af, at Sheik Jassim tilhører kongefamilien, er søn af en mangeårig udenrigs- og premierminister i landet og er bestyrelsesformand i Qatar Islamic Bank, hvis største enkeltstående aktieholder (ikke majoritetsejer) er den statsejede fond, Qatar Investment Authority, så er det nemlig sådan han er blevet præsenteret. Som en privat aktør, der med egne midler og uafhængigt af emir Tamim bin Hamad Al Thani, har udset sig Manchester United som et passende investeringsobjekt.

Med emirens enevældige magt in mente kan vi så gå og betvivle den fortælling her i Vesten, men ikke desto mindre kan version 2.0 af golflandenes fremmarch få store konsekvenser for fodbolden - og for mange flere sportsgrene – i Europa og i Danmark.

Sagen er nemlig, at den eksisterende lovgivning her på kontinentet overhovedet ikke er gearet til den nye bevægelse fra golfen, hvorfor fremfærden meget vel kan ende med at tage form som en olierig tsunami, der skylder ind over europæiske sportsligaer, imens forvalterne ikke kan gøre andet end at se på.

Det bliver klart, hvis man læser reglerne i Premier Leagues ejerskabstest igennem, men også hvis man betragter lovgivningen omkring ejerskifter i dansk fodbold. Ovenpå på blandt andet skandalerne i Jammerbugt FC og i Fremad Amager, vedtog Divisionsforeningen i juni sidste år et regelsæt, hvis formål ifølge organisationen selv var "at skabe større transparens omkring ejerforhold i de danske klubber og beskytte fodboldens og turnerings integritet".

De otte regler forhindrer eksempelvis en interesseret køber i at overtage en dansk klub, hvis vedkommende samtidig har væsentlig indflydelse i et betting-selskab eller er straffet for økonomisk kriminalitet, som tilfældet var med de amerikanere, der indtog Amager i december 2021.

For vil Divisionsforeningen med hjemmel i egen lovgivning faktisk kunne afvise en mand som sheik Jassim?

Jeppe Højberg Sørensen

Men mere væsentligt i den her anledning, så kan kontrakttilladelsen også inddrages, hvis "erhververen/den reelle ejer er underlagt ultimativ kontrol af en nationalstat". Altså en paragraf, der højst sandsynligt ville forhindre eksempelvis den saudiske Public Investment Fund, som i 2021 købte 80 procent af Newcastle United og hvor kronprins og premierminister Mohammed bin Salman er bestyrelsesformand, i at kunne overtage en dansk klub.

Men selv om regelsættet blot er et år gammelt og bestemt er fyldt med gode intentioner, så bliver det med den nye bølge fra Golfen også tydeligt, at reglen om statsstyrede ejerskaber allerede nu mestendels retter sig mod sportsverdenen af i går fremfor den af i dag.

For vil Divisionsforeningen med hjemmel i egen lovgivning faktisk kunne afvise en mand som sheik Jassim, hvis han pludselig bestemmer sig for at skabe et fodboldimperium, der også skal inkludere den danske Superliga-klub, AaB? Eller FC København eller Global Football Holdings Brøndby for den sags skyld?

Det tvivler jeg stort på. Det er nemlig svært at forestille sig, at Divisionsforeningen kan få større indsigt i de politiske strukturer i Qatar end førende eksperter på feltet, der taler om det næsten umulige i at gennemskue forbindelserne mellem staten og den private sektor i golfstaterne - I Qatar anslås kongefamilien, som oftest besidder tunge poster i erhvervslivet, at bestå af omtrent 3.000 personer og i Saudi-Arabien lyder tallet ifølge flere analytikere på 15.000 personer.

Med andre ord vil private prinsers eller sheikers indtog i dansk fodbold endnu engang få Divisionsforeningen til at ligne en organisation, der ikke følger med tiden. Akkurat som tilfældet er med fodboldens øvrige lovgivende organer netop nu.

Gider sheikerne overhovedet til lille Danmark, hvorfra de skulle høre så meget brok under VM i Qatar? I den rapport som en arbejdsgruppe nedsat af DBU’s bestyrelse udarbejdede op til regelsættets vedtagelse i juni 2022, lagde arbejdsgruppen netop vægt på, at det ikke var nødvendigt at tage hensyn til eventuelle sports-washing-hensigter hos nye ejere i Danmark. Og vi har da heller ikke for alvor hørt forlydender om, at mænd fra Saudi-Arabien, Qatar, Bahrain eller UAE ser længselsfuldt efter Superligaen.

Men hvis noget er sikkert i fodboldens verden, så er det, at intet er sikkert

Jeppe Højberg Sørensen

Men hvis noget er sikkert i fodboldens verden, så er det, at intet er sikkert. Havde mange måske forudset for 30 år siden, at sporten få årtier efter skulle befærdes at russiske oligarker, lidet soccer-begejstrede amerikanere eller statsoverhoveder fra Golfen. Næppe. Og de færreste havde nok heller ikke forestillet sig, at Roman Abramovitjs 17-årige søn ville være tæt på at købe FC København, som tilfældet var i 2010.

Og så vil det i øvrigt ikke være mere skørt, hvis en sheik eller to ankom til Danmark. Måske ikke med den direkte intention om at sportsvaske emiren, men derimod for at få fingere i endnu mere europæisk ejendom og styrke det sportslige projekt - naturligvis til indirekte gavn for emiren og hans folk på den lange bane.

Lidt som vi så det med statsstyrede Qatar Sports Investment, der i oktober investerede i portugisiske Braga, eller som vi har set det med Abu Dhabi-ejede City Football Group, der i årtier har drysset milliarder udover fodboldeuropa, herunder England, Belgien og Italien.

Det kan altså meget vel være "private" penge fra golfstaterne og en myriade af magtinteresser, vi skal snart skal forholde os til. Og derfor bliver vi og ikke mindst Divisionsforeningen også nødt til at tale om, hvordan vi forhindrer, at en sheik eller en prins pludselig går på indkøb her i kongeriget. Før vi ved af det, er arvesølvet nemlig kommet på nye hænder. Og kender man golfstaterne ret, vil de også finde andre jagtmarker end fodbolden.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jeppe Højberg Sørensen

Redaktør, Altinget Idræt
kandidat i politisk kommunikation

0:000:00