Hvad truer Danmark? Få overblikket her

Er cyberkriminalitet en større trussel mod Danmark end terror? Hvad er forskellen på at sidde i Nato, EU og Arktisk Råd? I Altingets podcastserie: Danmarks Sikkerhedspolitiske Fremtid, har vi gennem fem afsnit forsøgt at finde svar på, hvilke trusler Danmark står overfor, og hvem vi bør alliere os med i fremtiden. 

Den årlige flagdag for de danske veteraner. Danmark har haft cirka haft 60.000 soldater udsendt i international tjeneste siden 1948. Senest afsluttedes missionen i Afghanistan, hvor 37 danske soldater faldt. 
Den årlige flagdag for de danske veteraner. Danmark har haft cirka haft 60.000 soldater udsendt i international tjeneste siden 1948. Senest afsluttedes missionen i Afghanistan, hvor 37 danske soldater faldt. Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Siri Marie Munch Schrøder

100.000 opmarcherede russiske soldater langs den ukrainsk-russiske grænse, enden på den tyve år lange mission i Afghanistan - og det efterfølgende kollaps - Kinas fremmarch i Taiwanstrædet og hjemlige skandaler i forsvarets efterretningstjeneste.

Det er blot nogle af de overskrifter, der har prydet pressen fra forsvarsområdet den seneste tid.

Vi nærmer os også tiden, hvor Folketingets partier skal forhandle et nyt forsvarsforlig på plads, hvilket sker på en baggrund af kritik fra Nato over et for lavt økonomisk bidrag til alliancen. 

Få et overblik over de sikkerhedspolitiske trusler, der står på dagsordenen fra dansk perspektiv - og de alliancer, vi væbner os med, for at kunne sove trygt om natten.

Danmarks Sikkerhedspolitiske Fremtid

I første afsnit gæstede den daværende chef for 1. Brigade, Henrik Lyhne, studiet for at give sit perspektiv på, hvordan relationen mellem Danmark og Nato konkret kommer til udtryk hos den danske hær, i dagligdagen og på slagmarken. 

Også seniorforsker ved DIIS Flemming Splidsboel Hansen var gæst for at perspektivere til den højaktuelle strid mellem Nato og Rusland, og hvordan det potentielt påvirker Danmark.

I andet afsnit gæstede Altingets EU-redaktør, Rikke Albrechtsen, studiet for at tale om, hvordan migration stiller EU skakmat, senest set ved den polske grænse, der også markerer EU's ydre grænse mod øst. 

Også seniorforsker ved DIIS Ninna Nyberg Sørensen var gæst, hvor vi talte om migration som begreb, hvordan synet på flygtninge og migranter har ændret sig, og om der findes en løsning på dilemmaet.

I tredje afsnit gæstede Altinget Arktis' redaktør, Andreas Krog, studiet for at fortælle om, hvad Danmark laver i Arktisk Råd, og hvordan relationen til Grønland er udfordret. 

Senere gæstede seniorforsker ved DIIS Flemming Splidsboel Hansen studiet for at tale om situationen mellem rådsmedlemmerne, hvor blandt andre Rusland sidder med om bordet, og hvor Kina har status af observatørstat.

I fjerde afsnit havde vi besøg af tidligere chefanalytiker ved Forsvarets Efterretningstjeneste, Jacob Kaarsbo. Han var på besøg for at tale om, hvilke trusler der er presserende fra dansk perspektiv. Vi kom forbi emner som: Kina, terror, cyberkriminalitet, Sahel-missionen og forhandlingerne om en ny atomaftale med Iran.

I femte afsnit lagde Altinget Forsvars redaktør, Andreas Krog, vejen forbi studiet. Her talte vi om, hvem Danmark skal alliere sig med for at være sikkert i fremtiden, og hvilke trusler han som redaktør vurderede som de mest presserende. 

Slutteligt gæstede forsvarsminister,Trine Bramsen (S) podcasten - over et coronasikkert videolink. Hun forklarede om sine visioner for Danmarks alliancer, sit syn på sikkerhedspolitik og de trusler, der dominerer tiden, set fra hendes perspektiv. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jacob Kaarsbo

Senioranalytiker, Tænketanken Europa, fhv. chefanalytiker, Forsvarets Efterretningstjeneste
cand.scient.pol. (Aarhus Uni.)

Henrik Lyhne

Brigadegeneral 2016-, chef for 1. Brigade, næstkommanderende i Hærkommandoen
Officer (Hærens Officerskole 1986) m.fl.

Ninna Nyberg Sørensen

Enhedsleder, seniorforsker, DIIS
kultursociolog og etnograf

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024