Hvem vinder valget? Johnson har forspringet, men Corbyn har vennerne

ANALYSE: Brexit er endnu engang blevet udsat, og briterne skal til valg. Hvem står til at vinde? Og hvad er de to premierministerkandidaters største udfordringer i valgkampen? Få en eksperts vurdering her. 

Vores naboer på den anden side af Nordsøen skal til stemmeurnerne 12. december.

I meningsmålingerne ligner det umiddelbart en klar føring til den nuværende premierminister, Boris Johnson, og hans parti.  

Men selvom Johnson fører i målingerne, kan han få et problem med at samle et flertal efter valget.

De Konservative har nemlig ikke længere nogen venner i det britiske Underhus. Det har hans modstander, Jeremy Corbyn, fra det store oppositionsparti Labour til gengæld. 

Så hvem ender egentlig med at løbe med sejren ved det britiske nyvalg?

Det har Altinget bedt professor i britisk politik ved Glasgow University John Curtice om at vurdere. 

Han påpeger, at Johnson og Corbyn ikke skal bruge valgkampen på at bekrige hinanden. Der er nemlig ikke mange vælgere, der er tilbøjelige til at skifte mellem de to partier.

"Den virkelige kamp, de står over for, er med de partier, som ligner dem selv mest på Brexit-spørgsmålet," siger John Curtice.

De mest væsentlige vælgerstrømme går mellem Konservative og det Engelske Brexit-parti og mellem Labour og det mindre oppositionsparti Liberal Democrats. Konservative har haft succes med at presse Brexit-partiet, som er gået fra omkring 20 til 11 procent i målingerne.

Hvad er Boris Johnsons største udfordring i valgkampen?
"At beholde det nuværende pres på Brexit-partiet og desuden at skubbe partiet endnu længere ned i meningsmålingerne, hvis det overhovedet er muligt. At de konservative fører i målingerne er mere eller mindre udelukkende baseret på det pres på Brexit-partiet. Så spørgsmålet er, om vælgerne mener, at Boris Johnson har gjort, hvad han kunne, i forhold til Brexit, eller om de modsat er mere på linje med Nigel Farage og hans Brexit-parti. Det bliver afgørende."

Hvad skal han gøre for at komme igennem udfordringerne?
"Han skal overbevise vælgerne om, at han vil gennemføre Brexit på en måde, der ligger på linje med, hvad han har lovet."

Hvad er Jeremy Corbyns udfordringer under valget?
"I Skotland ser det ud til, at Scottish National Party kommer til at tage sæderne nord for grænsen, mens det omvendt er Liberal Democrats, der fylder syd for grænsen. Omkring en af fem vælgere, der i 2017 stemte på Labour, siger nu, at de stemmer på Liberal Democrats. Spørgsmålet er, om Corbyn kan få nogle af de stemmer tilbage, men det bliver meget svært."

Hvad skal han gøre for at komme igennem udfordringerne?
"Han skal forsøge at tiltrække stemmer på andre politiske spørgsmål end Brexit. Der var desuden 19 medlemmer af Labour, der stemte for den anden (Boris Johnsons, red.) Brexit-aftale, og som var afgørende for, at den blev stemt igennem. Derfor skal Corbyn overbevise stamvælgerne om, at en stemme på Labour ikke vil fremme Brexit. Det vil nemlig være en af argumenterne fra deres modstandere, at Labour vil lade Brexit ske. Jeremy Corbyn skal forsøge ikke at tale så meget om Brexit, men det bliver svært for ham at styre den dagsorden, eftersom det er det, alle de andre partier gerne vil tale om."

Hvem af de to står bedst til at vinde valget lige nu?
"Konservative står helt klart bedst, men til gengæld bliver de virkelig også nødt til at vinde valget, hvis de skal have magten. Det er en asymmetrisk konkurrence, fordi Konservative ikke længere har nogen venner tilbage i Underhuset. Så hvis de ikke får et flertal af pladserne, har de ikke længere opbakning til at sidde i regeringen. På den anden side har Corbyn mulighed for at få opbakning fra både Liberal Democrats og de Grønne, for i sidste ende vil de alle have en anden folkeafstemning om EU. Selvom de er uenige om detaljerne i en ny afstemning."

Forrige artikel IT-fejl i centralt dataregister: Regioner har mistet overblik over ventetider IT-fejl i centralt dataregister: Regioner har mistet overblik over ventetider Næste artikel Statsministeren indkalder til naturmøde på Marienborg Statsministeren indkalder til naturmøde på Marienborg
Messerschmidt bliver næstformand i DF

Messerschmidt bliver næstformand i DF

ROKADE: Søren Espersen stopper i DF's gruppeledelse. Det giver plads til, at Morten Messerschmidt kan overtage posten som næstformand i partiet.