Hvilke politiske bøger skal du tage med på vinterferie? Her er tre anbefalinger

2023 har allerede budt på en masse politisk litteratur i mange forskellige afstøbninger. Hvilke nye udgivelser skal du tage med på vinterferie? Altinget giver dig her tre bud. 

'Fartblind' er Jacob Marks fortælling om at blive så stresset af livet på Christiansborg, at han næsten mistede synet.
'Fartblind' er Jacob Marks fortælling om at blive så stresset af livet på Christiansborg, at han næsten mistede synet.Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Ida Elmdal Thagesen

Politisk poesi, en selvbiografi eller en praktisk guide til mere ligestilling på arbejdspladsen? Bliv klogere på, hvad du skal have med på vinterferie.

 

Foto: Forlag

Nye Balancer af Caspar Eric

Hvis du er til politisk poesi, så grib ud efter Caspar Erics nye 'handicapdigte', som er spækket med politiske budskaber. 

Tag bare dette uddrag: 

"Nu er der krig i verden og krisetid igen. / Så kan I regne med at udflugterne på bostederne bliver aflyst. / Så kan I regne med at det bliver et spørgsmål om prioritering. / Og at inde i det spørgsmål er der et os, der taber."

Caspar Eric har skrevet bogen i håb om, at poesien kan starte en samtale om, hvordan vi gør op med det, han kalder "den systematiske diskrimination af mennesker med handicap".

Bogen bør "være pligtlæsning for enhver politiker og embedsmand, som beskæftiger sig med handicapområdet," skrev handicapforsker Emil Falster i forbindelse med udgivelsen. 

Læs Altingets interview med Caspar Eric her

 

Foto: Forlag

Fartblind af Jacob Mark

Er du mere til selvbiografier og et indblik i det politiske maskinrum på Christiansborg, så pak kufferten med 'Fartblind' i stedet.

Den består af 250 let tilgængelige sider, skrevet af SF's Jacob Mark, mens han var sygemeldt med stress.

Her tager den 31-årige børne- og ungeordfører os med ind bag facaden i perioden, fra han som 23-årig overrasker sig selv og alle andre ved at blive valgt til Folketinget, til han som 30-årig må sygemelde sig i syv måneder som følge af stress, og til han nu forsøger at bygge en hverdag på Christiansborg op igen.

"Det er ganske enkelt en fantastisk bog", skrev Jacob Marks politiske konkurrent, Alex Vanopslagh (LA), som har givet bogen fem af seks A'er i Altinget. Han kalder den både "stærk", "rørende", "ærlig" og "humoristisk".

Læs Altingets interview med Jacob Mark her.

 

Foto: Forlag

Nej-klubben af Lise Vesterlund m.fl.

I en lidt anden boldgade finder vi en praktisk guide til at skabe mere ligestilling på arbejdspladsen.

I bogen 'Nej-klubben' dokumenterer fire professorer, at kvinder i mange brancher overbebyrdes med "lorteopgaver." Eller, som de nu er kommet frem til at kalde det: karrierehæmmende opgaver.

Og så giver de en række råd til, hvordan man kan komme skævvridningen i fordelingen af arbejdsopgaver til livs.

Da bogen sidste år udkom på engelsk, gav Emma Holten bogen fem af seks A'er og roste den især for, at den "fremlægger transformative visioner om en mere ligestillet arbejdsplads".

Læs Altingets interview med Lise Vesterlund her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Caspar Eric

Forfatter
cand.mag. i litteraturvidenskab (Københavns Uni.)

Jacob Mark

MF, gruppenæstformand (SF)
bachelor i journalistik, politik og administration (Roskilde Uni. 2017)

Lise Vesterlund

Professor i økonomi, University of Pittsburg
Ph.d. i økonomi (Uni. of Wisconsin), cand.polit. (Uni. of Wisconsin), BA i økonomi (Københavns Uni.)

0:000:00