Kommentar af 
Ali Aminali

Hvorfor bliver Frie Grønne ikke holdt ansvarlige for deres udtalelser?

Frie Grønne slipper alt for nemt afsted med hovedrystende udtalelser om blandt andet statsracisme, skriver Ali Aminali.

Det er ærligt talt som om, at Frie Grønne kan opslå og sige, hvad de vil, uden at skulle stå til ansvar for det, skriver Ali Aminali.
Det er ærligt talt som om, at Frie Grønne kan opslå og sige, hvad de vil, uden at skulle stå til ansvar for det, skriver Ali Aminali.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Ali Aminali
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det er helt normalt, at folketingsmedlemmer, kandidater og generelt politikere udtaler sig skarpt, kantet eller på sin vis provokerende, for at sætte en debat i gang eller trække fokus til sig. 

Det er noget, som vi borgere, andre politikere og journalister har vænnet os til.

Nogle vil sige, at det kan vi takke sociale platforme for, mens andre mener, at tonen i debatten er blevet hård og gået for vidt.

Men jeg må ærligt erkende, at et parti som Frie Grønne igen og igen forbløffer mig med deres udtalelser.

Der er nok at tage fat i. Helt fra at sammenligne nedrivning af socialt udsatte områder med bombarderede ukrainske byer, til den konstante brug af ord som statsracisme, apartheid og så videre i dansk kontekst. 

Vi har altså at gøre med et parti, som har folkevalgte i Folketinget, og en kandidat som stiller op, fordi hun higer efter at få magt 

Ali Aminali

I øvrigt uden reelt at blive udfordret på det, fordi de sjældent vil stille op til interview, når man efterfølgende gerne vil høre, hvad statsracisme egentlig er. Men sådan er det.

Alligevel forbløffer det mig, hvor meget Frie Grønne slipper afsted med, når man tænker på, hvor meget mange af de andre partier og kandidater skal stå til ansvar for.

For eksempel kan jeg også trække historien frem om tvangsudsendelsen af den asylafviste kvinde fra udrejsecenter Avnstrup, der angiveligt blev bedøvet, da man forsøgte at udvise hende. En historie, som på sin vis fik en del medvind fordi Sikandar Siddique delte videoen fra Trampolinhuset.

Historien gik viralt og krævede svar fra nærmest alle magthavere, der var i nærheden.

Nu har ombudsmanden fastslået, at det ikke er sket, og andre politikere har trukket deres opslag og udtalelser i land. Men ikke Frie Grønne. Og hvis de har gjort det, så har de ikke gjort synderligt meget ud af det.

Og så kommer vi til den seneste udtalelse, som forbløffer mig endnu mere:

"Danmark er blevet et land for hvide mennesker, hvor det er blevet et erklæret mål fra regeringens side at begrænse flygtninge fra MENAPT-landende. White supremacy, apartheid, statsracisme og #RacismByDefault. Fy for satan #dkpol. Jeg kan slet ikke være i mig selv." 

Ordene tilhører Elise Bjerkrheim, folketingskandidat for Frie Grønne. Ord som i sig selv både vækker undren og nysgerrighed og generelt også er hovedrystende. 

Hvorfor? Jo, fordi det kommer fra en officiel kandidat fra et parti, hvor formanden sidder i Folketinget. Det her kunne tolkes som en passioneret folketingskandidat, der brænder for minoritetsetniskes rettigheder, og som er træt af den "inhumane" udlændingepolitik. 

Det er ærligt talt som om, at Frie Grønne kan opslå og sige alt, de vil, uden at skulle stå til ansvar for det

Ali Aminali

Men problemet er, at det ikke "bare" er et statement fra en træt og passioneret borger. Det her er en folketingskandidat for et opstillet parti, som antyder, at Danmark er et land hvor borgerne deles op efter deres race.

Et land hvor "white surpremacy", apartheid og statsracisme er en helt normal ting i dansk politik. Prøv lige at lade det stå et øjeblik - det er jo hovedrystende.

Sådan en udtalelse, eller udtalelser i den skala, plejer at vække undren, nysgerrighed og et råb efter fakta. Bare se hvordan andre indvandrerkritiske udtalelser fra højrefløjen bliver mødt. Men ikke her. Her får det lov til at stå uden at blive udfordret.

Er det så et problem? Ja, det synes jeg faktisk det er. For vi har altså at gøre med et parti, som har folkevalgte i Folketinget, og en kandidat som stiller op, fordi hun higer efter at få magt.

Som sagt - at folketingskandidater, politikere, og meningsdannere siger lidt kantede ting er ikke helt unormalt. Men det er ærligt talt som om, at Frie Grønne kan opslå og sige alt, de vil, uden at skulle stå til ansvar for det.

Hvorfor? Fordi man enten nu er vant til det, eller fordi de kategorisk afviser at deltage. Hvis du ikke tror på sidstnævnte; undersøg lidt, hvor mange gange Detektor har forsøgt at Sikandar i studiet.

Nu vil du nok sige, at jeg burde være ligeglad. At Frie Grønne ikke står til at komme ind til næste valg og så videre. Men er vi ikke enige om, at vi efter Trumps måde at kaste rundt med påstande nærmest har besluttet, at vi skal faktatjekke politikere live og kræve, at partier skal stå til ansvar for deres medlemmer eller kandidaters udtalelser?

Hvis det er standarden, hvorfor kan Frie Grønne så blive ved med at påstå ting og have kandidater, som laver statements som disse, uden nogen stopper op og siger "hov, undskyld mig - hvad er det dog, du siger?"

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sikandar Siddique

Politisk leder, Frie Grønne
cand.comm.

Ali Aminali

Kommende pressechef for Moderaterne (2/4-24), radiovært, forfatter, moderator
socialrådgiver (VIA University College, 2014)

0:000:00