I Aalborg kan ledige snart låne 50.000 til at starte egen virksomhed

EKSPERIMENT: Vi kan mobilisere skjulte ressourcer ved at møde ledige på deres drøm, lyder det fra Aalborg Kommune, som har fået grønt lys til at yde mikrolån til ledige, som vil springe ud som selvstændige. 

Aalborgensiske arbejdsløse med iværksætterdrømme skal først igennem et tre måneders intensivt vejlednings- og opkvalificeringsforløb. Først herefter besluttes det, om forretningsplanen holder, og om de kan få adgang til et mikrolån.
Aalborgensiske arbejdsløse med iværksætterdrømme skal først igennem et tre måneders intensivt vejlednings- og opkvalificeringsforløb. Først herefter besluttes det, om forretningsplanen holder, og om de kan få adgang til et mikrolån.Foto: Mikkel Møller Jørgensen/Scanpix
Søren Elkrog Friis

Jobcenter Aalborg blænder om kort tid op for deres egen variant af DR-programmet 'Løvens Hule', hvor arbejdsløse med iværksætterdrømme kan få hjælp til at realisere deres forretningsidéer.

Hvis en arbejdsløs kan overbevise kommunen om, at deres forretningsplan har en realistisk chance for at lykkes, kan de få et mikrolån på op til 50.000 kroner, som skal bruges til at løbe en selvstændig virksomhed igang.

Projektet er blandt de 17, som regeringen netop har godkendt i forbindelse med en ny omgang frikommuneforsøg.

"Frikommuneforsøgene handler om at give kommunerne mulighed for at afprøve nye løsninger. Derfor har regeringen også sagt ja til Aalborg Kommunes ønske om at kunne tilbyde mikrolån til ledige kontanthjælpsmodtagere," siger økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA).

Fakta
Frikommuneforsøget
  • I økonomiaftalen for 2016 mellem regeringen og KL blev det aftalt at sætte gang i et nyt frikommuneforsøg fra 2016-2020, hvor udvalgte kommuner får udstrakt frihed til at afprøve nye og mere effektive måder at løse deres opgaver på.
  • Frikommunerne kan efter ansøgning blive undtaget fra statslige regler eller få et ændret regelgrundlag, hvis de støder på lovgivningsmæssige barrierer.

Kilde: Økonomi- og Indenrigsministeriet

Ledige har ikke råd til at blive selvstændige
Loven giver i dag kun mulighed for at yde økonomisk hjælp til start af selvstændig virksomhed til personer på revalidering. Men i Aalborg har jobcenteret i en periode også tilladt andre ledige at deltage på de kurser, som revalidenterne har gennemført som forberedelse til livet som selvstændige.

Nu får kommunen også mulighed for at yde mikrolån til ledige på kontanthjælp, dagpenge, uddannelseshjælp eller integrationsydelse.

Det er vigtigt, at mikrolån kun gives til ledige, som har realistiske forretningsideer og gode forudsætninger for at etablere og drive egen virksomhed

Simon Emil Ammitzbøll (LA)
Økonomi- og indenrigsminister

"Jeg skal ikke sige noget ondt om systemet, men når man møder folk på deres drøm, kan man mobilisere helt andre ressourcer, end man ellers ville kunne," siger Claus Wimmer-Aune, der er projektleder på mikrolåns-forsøget.

Generelt er det en barriere for mange iværksættere at fremskaffe kapital til at afprøve deres forretningsidéer. Den barriere bliver ikke mindre for ledige, som for at få kontanthjælp højst må have 10.000 kroner i opsparing – og som for manges vedkommende allerede står i gæld til det offentlige.

"Så det eneste sted, de kan få et lån til opstart af virksomhed, er jo egentlig hos os," siger Claus Wimmer-Aune.

Ammitzbøll: Mikrolån skal kun gives til realistiske idéer
Økonomi- og indenrigsministeren understreger, at frikommuneforsøget ikke skal være en åben invitation til samtlige ledige, som har lyst til at prøve kræfter med livet som selvstændig.

”Det er vigtigt, at mikrolån kun gives til ledige, som har realistiske forretningsideer og gode forudsætninger for at etablere og drive egen virksomhed. Det har jeg tillid til, at Aalborg Kommune også vil sikre,” siger Simon Emil Ammitzbøll.

Claus Wimmer-Aune forsikrer, at der vil blive tale om en grundig rekrutterings-proces.

For at komme i betragtning til et mikrolån skal den lediges forretningsidé først erklæres egnet, og derefter skal de gennemgå et tre måneders intensivt vejlednings- og opkvalificeringsforløb for iværksættere.

Først derefter vurderes det, om kommunen vil investere i deres virksomhed.

"Det er ikke for alle og enhver. Vi prøver at udvikle en forretning, og hvis ikke vi kan se, at det er en god forretning, som på sigt kan gøre dem selvforsørgende, er det min anbefaling, at de ikke skal starte virksomhed," siger Claus Wimmer-Aune.

Tre ud af fire skal ende som selvforsørgende
Hvis det lykkes at forvandle blot nogle ledige til selvforsørgende selvstændige, vil det også være en god forretning for kommunen. Det er i hvert fald erfaringen fra de hidtidige forsøg med mikrolån til revalidenter.

På bagrund af et projekt i Aarhus har Center for Alternativ Samfundsanalyse (CASA) for eksempel analyseret sig frem til, at det er en overskudsforretning for kommunen, hvis blot seks procent ender som selvforsørgende i løbet af en fem-årig periode.

I det nordjyske rækker ambitionerne dog noget højere. Jobcenter Aalborg forventer at sende 80 ledige på iværksætterkursus – og heraf give mikrolån til tre ud af fire. Ud af dem lyder kommunens egen prognose, at isen kan bære for 45, som inden for 3-5 år ender som selvforsørgende.

Ministeren vil dog ikke på nuværende tidspunkt forholde sig til, om mikrolåns-ordningen skal udvides til andre kommuner, hvis eksperimentet i Aalborg ender med at bære frugt.

"Formålet med frikommuneforsøgene er, at frikommunerne opnår erfaringer med nye løsninger, der kan komme alle landets kommuner til gavn. Jeg vil nu fokusere på, at frikommuneforsøgene kommer godt fra land. Når forsøget er gennemført, vil vi vurdere, om andre kommuner skal have samme muligheder," siger Simon Emil Ammitzbøll.

Dokumentation

Mikrolån til ledige

Som led i frikommuneforsøget II har Aalborg Kommune fået grønt lys af regeringen til at yde mikrolån til ledige.

Konkret vil det sige, at jobparate ledige på dagpenge, kontanthjælp, udddannelseshjælp og integrationsydelse kan få støtte i form af tilskud eller rentefrit lån til etablering af selvstændig virksomhed samt tilskud til forsørgelse i op til seks måneder.

Denne mulighed har indtil nu været begrænset til personer på revalidering.

Den ledige kan få bevilliget et mikrolån på mellem 1.000 og 50.000 kr. til opstart af egen virksomhed.

Først skal den ledige dog igennem en screening for at afklare, om de har en realistisk forretningsplan, som kan løse deres forsørgelsesmæssige situation.

Hvis forretningsplanen 'godkendes', skal den ledige gennemgå et tre måneders vejlednings- og opkvalificeringsforløb, hvor der er mødepligt fem dage om ugen. Kurset har til hensigt at udvikle og udfordre forretningsplanen – og den ledige undervises blandt andet i markedsanalyser, markedsføring, skatteregler, budget og regnskaber.

Først derefter foretages den endelige vurdering af, om den ledige kan få et mikrolån til at starte virksomhed.

I de første seks måneder kan den ledige om nødvendigt også få tilskud til forsørgelse.

Jobcenter Aalborg forventer at sende 80 borgere gennem kursusforløbet. Heraf forventes 60 at få bevilliget et mikrolån, og 45 af dem forventes inden for en periode på tre til fem år at ende som selvforsørgende.

Forsøget kræver en lovændring, som Økonomi- og Indenrigsministeriet forventer foretaget før sommerferien.

Læs mere om mikrolåns-projektet i Aalborg her


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00