I den svenske valgkamp taler politikerne om et nyt atomkraftværk i Barsebäck. Det kan komme Danmark til gode, siger forsker

Skal der bygges et nyt atomkraftværk igen i Barsebäck 20 kilometer fra København? Det er et spørgsmål, som har taget dagsordenen i den svenske valgkamp. Et atomkraftværk i Sydsverige kan have flere fordele for Danmark, vurderer atomkraftekspert.

Et af de store spørgsmål i den svenske valgkamp er, hvorvidt der igen skal bygges et atomkraftværk i Barsebäck tæt på København.
Et af de store spørgsmål i den svenske valgkamp er, hvorvidt der igen skal bygges et atomkraftværk i Barsebäck tæt på København. Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Lærke Møller Hansen

Sverige har i snart 50 år været splittet over spørgsmålet om atomkraft.

Senest har lederen af Kristdemokraterna, Ebba Busch, foreslået at genopføre et – med danske øjne – omstridt atomkraftværk i Barsebäck i Skåne på den anden side af Øresund blot 20 kilometer fra København.

"Sverige har brug for ny kernekraft. Vi har brug for en plan for 10-12 reaktorer," sagde hun til SVT.

Der er ingen tvivl om, at atomkraft er et stort valgtema i den igangværende valgkamp, som deler vandene blandt politikerne i Rigsdagen – det svenske folketing. Sådan lyder det fra Johanna Alskog, redaktør på portalen Miljø & Energi hos Altinget Sverige.

"Atomkraft er blevet et stort emne igen i takt med, at Sverige er i gang med at omstille sig fra vandkraft til vindkraft, samtidig med at elforsyningssikkerheden er blevet usikker i særligt Sydsverige," siger hun.

Atomkraft kommer absolut til at have en stor betydning for valget. Men vælgerne forstår også, at atomkraft ikke er nogen hurtig lappeløsning på de høje prisstigninger.

Mens valgkampen i Sverige spidser til, taler den borgerlige fløj bestående af Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna meget varmt for atomkraft, efter Sverige sammen med en række andre lande rammes af en energi- og forsyningskrise med høje prisstigninger som følge af krigen mellem Ukraine og Rusland.