Ida Auken: "Min frisør fik mig til at ændre holdning"

TABU: Man har et standpunkt, til man tager et nyt, sagde Jens Otto Krag. Politikerne får ofte tæsk i medierne og af politiske modstandere, når de ændrer syn på en sag. Men hvad sker der, når de skifter mening, og er det tabu at blive klogere i dansk politik?

Foto: Søren Bidstrup/Scanpix
Amalie Bjerre Christensen

Ida Auken
Folketingsmedlem for Radikale siden 2014. Fra 2007 til 2014 for SF. Miljøminister 2011-2014.

Hvilken politisk sag har du ændret holdning til?
”Tidligere var jeg imod ideen om betalte rugemødre, og at man kunne betale for at låne et menneskes krop i ni måneder. Så oplevede jeg min frisør og hans mands forløb med rugemor. At se, hvor dedikerede de er, og at møde rugemoderen og høre hendes historie har forandret mit syn på sagen."

Er det lettere at ændre holdning som erfaren folketingsmedlem end som nyvalgt?
”Jeg tror, det er meget lettere med tiden, fordi folk så kender én. Man har nok en højere troværdighed, når befolkningen kender til ens arbejde over en længere periode.”

 

Altinget: magasinNy udgave af
Altinget: magasin, hvor du kan læse flere portrætter, interviews og
baggrundsartikler om dansk politik.Læs hele magasinet her.
Altinget: magasin
Ny udgave af Altinget: magasin, hvor du kan læse flere portrætter, interviews og baggrundsartikler om dansk politik.


Læs hele magasinet her.


Foto:

Joachim B. Olsen
Folketingsmedlem for Liberal Alliance siden 2011.

Hvilken politisk sag har du ændret holdning til?
”Jeg var engang imod et forbud mod omskæring af drengebørn. Nu er jeg stor tilhænger af forbuddet. Efter jeg hørte et oplæg om det, skiftede jeg holdning, fordi det gik op for mig, at indgrebet var mere indgribende, end jeg var bekendt med.”

Er det fair, at politikere får kritik, når de skifter mening?
”Kritik er berettiget, hvis man går til valg på én ting, men arbejder for noget andet efter valget. Man skal kunne forsvare, at det går i den retning, man synes, ting skal gå i.”

 

 Kristian Pihl Lorentzen
Folketingsmedlem for Venstre siden 2005.

Er det tabu at skifte mening?
”Ja, for vælgerne vil gerne kunne regne med det, man siger. Det kan være fornuftigt at ændre holdning, men man skal ikke gøre det for tit, for så bliver man irrelevant som politiker, fordi folk ikke ved, hvor de har én.”

Hvilken politisk sag har du ændret holdning til?
”Jeg mente, at silkeborgmotorvejen skulle gå i en nordlig linjeføring. Da jeg blev transportordfører, måtte jeg erkende, at hvis der skulle bygges en silkeborgmotorvej, kunne det ikke blive den linjeføring. Det var der massivt flertal imod i Folketinget.”

 

Frank Jensen
Københavns overborgmester siden 2010. Folketingsmedlem for Socialdemokratiet 1987-2007. Justitsminister 1996-2001.

Hvilken politisk sag har du ændret holdning til?
”Legalisering af hash. Omkring 2009 udviklede der sig en bandekrig mellem rivaliserende grupper. Medierne berettede, at bandekrigen i intensitet og dræbte overgik 90’ernes rockerkrig. Her blev det klart for mig, at vi havde brug for en lovændring, der kunne tage levebrødet fra banderne og sætte en stopper for deres monopol på hashsalget og den utryghed og frygt, de spredte i gaderne.”

Er det tabu at skifte mening?
”Nej, for mig er det vigtigt at turde skifte holdning, når der åbenlyst er noget, der kan gøres bedre. Som justitsminister var jeg meget bekymret for hashs skadelige virkning. Det er jeg stadig. Men med modellen, vi foreslår i København, får vi taget en milliardforretning fra banderne.”

 

Claus Kvist Hansen
Folketingsmedlem for Dansk Folkeparti siden 2015.

Hvilken politisk sag har du ændret holdning til?
”Efter jeg havde forsøgt at blive folketingskandidat for Socialdemokratiet, indså jeg, hvad medlemsskaren og partiet egentlig mente om indvandring, EU og Muhammed-tegningerne. Da stod det klart, at jeg var uenig, og så kunne jeg ikke se mig selv i partiet mere."

Er det tabu at skifte mening?
”Ja, for det kan være forbundet med et prestigetab, og man skal ikke lukke øjnene for, at mange politikere er ærekære.”

 

Christel Schaldemose
Medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet siden 2006.

Er det lettere at ændre holdning som erfaren politiker, end hvis man er nyvalgt?
”Ja, når man har et længere politisk liv og større erfaring, kan man nogle gange bedre forklare, hvorfor man har taget et skifte. Men jeg tror ikke, det er afgørende, om man er en rutineret politiker."

Hvilken politisk sag har du ændret holdning til?
”I mange år mente jeg, stemmeretten skulle sænkes til 16 år. Jeg skiftede holdning, efter jeg havde haft en række debatmøder med unge mennesker, hvor flere sagde, at de ikke havde lyst til at stemme.”

 

Mattias Tesfaye
Folketingsmedlem for Socialdemokratiet siden 2015.

Hvilken politisk sag har du ændret holdning til?
”Det frie skolevalg. Som yngre mente jeg, at børn altid skulle gå i skole, hvor de boede. Også selvom det betød klasser udelukkende med børn, der ikke snakkede dansk i hjemmet. Det mener jeg ikke mere. Nu går mine børn i skole i en kommune, hvor man fordeler børnene, og det fungerer.”

Er det tabu at skifte mening?
”Jeg ved ikke, om det er tabu. Men jeg tror, det dækker over, at når politikere bliver anklaget for at skifte holdning, har de faktisk ikke skiftet holdning. Men de er blevet tvunget til at erkende, at hvis de skal have indflydelse, må de gå på kompromis.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Frank Jensen

Fhv. justits- og forskningsminister og MF (S), fhv. S-næstformand, fhv. overborgmester
cand.oecon. (Aalborg Uni. 1986)

Ida Auken

MF (S), fhv. miljøminister (SF)
cand.theol. (Københavns Uni. 2006)

Joachim B. Olsen

Politisk kommentator, B.T.
studier i historie (Uni. of Idaho 2002)

0:000:00