Ida Aukens nye klimabog udstiller hendes forvandling fra ung idealist til professionel socialdemokrat

Ida Aukens nye bog 'Tro På Det – Klima, Håb og Handlekraft' minder mest om en lang, socialdemokratisk nytårstale, som hverken indgyder nyt håb eller gør det nemmere at handle.

Placeholder image
Som et ekko af sin statsminister dedikerer Auken en hel side til at tage Danmarks største enkeltudleder af CO2 i forsvar. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Icon / RatingIcon / RatingIcon / RatingIcon / RatingIcon / RatingIcon / Rating
Tro på det - Klima, Håb og Handlekraft
Ida Auken
200, Forlaget Grønningen 1, udkom onsdag den 11. maj

 

Gør det nogen forskel for klima, håb og handlekraft, at en S-politiker har udgivet en bog kaldet "Tro På Det"?

Forfatteren bag, Ida Auken, mistede selv al håb, da hun som 22-årig "begyndte at sætte sig ind i den forskning", der fandtes om klimaforandringerne. "Efter det første chok reagerede jeg ved at udvikle det, der nok bedst kan beskrives som en klimadepression", skriver hun indledningsvis. Hvordan kan jeg nogensinde sætte børn i denne verden med god samvittighed, tænkte hun.

Men som var fortællingen taget ud af en amerikansk feel-good film, formår unge Auken – efter en øjenåbnende snak med sin ven – at forvandle sin afmagt til handlekraft. Vennen gør opmærksom på, at det ikke er "små stakkels ofre", hun skal sætte i verden, "men små krigere, som kunne kæmpe for en bedre fremtid".

Auken har nu "besluttet sig for at være optimist" og ønsker det samme for sine læsere, som hun derfor tager med igennem 18 korte og letlæselige kapitler.

Som var fortællingen taget ud af en amerikansk feel-good film, formår unge Auken – efter en øjenåbnende snak med sin ven – at forvandle sin afmagt til handlekraft. 

Ida Elmdal Thagesen, debatredaktør, Altinget

Et par charmerende anekdoter

Bogen byder på hyggelige, personlige fortællinger. Som den om dengang, Auken som miljøminister skulle besøge Saltholm og "var nødt til at plante mine hvide sneakers i den sumpede jord og lade, som om mudrede ankelsokker var en del af planen".

På den lille danske ø går det op for hende, at vi skal passe på naturen, for "ligesom vi ikke kan undvære fiskene, kan vi heller ikke undvære mosehornuglerne, de rødstrubede pibere, søfjerene eller haploopsene".

Og den byder på charmerende anekdoter af den slags, man kan gengive ved middagsbordet: Vi bruger i gennemsnit vores tøj syv gange, før vi smider dem ud. Derfor har Emma Watson lavet The 30 Wear Rule, hvilket betyder, at hun kun køber tøj, som hun ved, hun vil bruge mindst 30 gange, hørte jeg mig selv fortælle mine veninder aftenen efter, jeg havde læst bogen.

Men indgyder det mere håb og handlekraft?

Hvis det indgyder håb at skrive i en bog, at der er kommet "øget efterspørgsel på vegetarbøffer" og at "vi kan eksportere grønne løsninger til Indien", så indgyder bogen håb.

Hvis det får flere til at kanalisere handlekraft det rette sted hen, at Auken understreger, at vi skal "bremse vækst i personbiler", huske at tage et smut ud i naturen for at se en rødstrubet piber og ja, bruge vores tøj mindst 30 gange, så vil bogen få flere til at handle.

Men da bogen sandsynligvis primært vil appellere til et publikum, for hvem bogens pointer vil være åbenlyse, kommer Aukens bog også til at fremstå banal og redundant.

Professionel socialdemokratisme

Og da bogens slidte klimapointer blandes sammen med socialdemokratisk politik, sidder man mest af alt tilbage med et indtryk af at have overværet forvandlingen af en ung 22-årig idealist til en professionel og pragmatisk socialdemokrat.

Det er på den ene side befriende at følge, hvordan Auken er blevet både voksen og optimist. Men fortællingen står mest tilbage som en slags 179 sider lang, socialdemokratisk nytårstale

Ida Elmdal Thagesen, debatredaktør, Altinget

Det kommer tydeligst til udtryk, da Auken som et ekko af sin statsminister dedikerer en hel side til at tage Danmarks største, enkeltudleder af CO2, Aalborg Portland, i forsvar.

"En lukning vil være et stort tab for Aalborg og de mennesker, som arbejder på fabrikken", "den vil ikke fjerne vores cementbehov", og desuden er virksomheden "også begyndt at dele sin overskudsvarme med andre virksomheder, så de på den måde hjælper andre med at mindske deres klimaaftryk", skriver hun.

Det er på den ene side befriende at følge, hvordan Auken er blevet både voksen og optimist. Men fortællingen står mest tilbage som en slags 179 sider lang, socialdemokratisk nytårstale, som har prioriteret en pressemeddelelse fra Aalborg Portland frem for den konkrete handlingsanvisning og de nytænkte ideer, som forklarer, hvorfor bogen skal få læserne til at "Tro På Det".

Til gengæld får udgivelsen måske Aukens kernemålgruppe – de 22-årige med hvide sneakers, der er bekymrede for klimaet – til at "Tro På Ida".

 

Omtalte personer

Ida Auken

Uddannelses-, forsknings- og hovedstadsordfører, MF (S)
cand.theol. (Københavns Uni. 2006)

Politik har aldrig været vigtigere
Få gratis nyheder fra Danmarks største politiske redaktion
Ved at tilmelde dig Altingets nyhedsbrev, accepterer du vores generelle betingelser