Ingen forsoning op til afstemning om optag

OPTAG: Et flertal i Folketinget holder fast ved, at regeringens model for optag på videregående uddannelser skal laves om. Samtidig er ministeriet snart klar med de endelige tal i den upopulære model.

Alt tyder på, at uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen ender med at få et flertal i Folketinget imod sig på torsdag, når der skal stemmes om en alternativ model for dimensionering af optaget på de videregående uddannelser.

I hvertfald fastholder partierne bag den hasteforespørgselsdebat, som er på Folketingets program onsdag, deres kritik.

I fredags mødtes uddannelsesministeren med forskningsordførerne for at give dem en præsentation af ministeriets model, uden det dog førte til, at de to sider kunne mødes.

Venstres forskningsordfører, Esben Lunde Larsen, fortæller, at der dog ikke var nogen forhandlinger på mødet.

”Det var en orientering om, hvordan modellen ser ud nu. Jeg regner med, at vi skal stemme om det efter forespørgselsdebatten,” forklarer Esben Lunde Larsen.

SF's ordfører, Annette Vilhelmsen, er også blandt de ordførere, som har været stærkt kritiske over for dimensioneringsmodellen.

Hun mener, at det er op til ministeren, hvis der skal findes en løsning, inden sagen skal til afstemning i folketingssalen.

”Vi må se, hvad forespørgselsdebatten ender ud med. Det er ligesom op til ministeren, hvis der skal ske noget,” siger Annette Vilhelmsen.

Kan fungere hurtigt
Det forslag, Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti, SF og Uffe Elbæk fra Alternativet har sendt til debat i Folketinget, sætter en række overordnede rammer for en ny model.

Annette Vilhelmsen frygter dog ikke, at det vil tage lang tid at omsætte den alternative model til begrænsninger i optaget ude på uddannelserne.

”Det store kardinalpunkt er, om det sker på bachelor- eller kandidatniveau, og da ministerens model først indfaser begrænsningen fra 2018, det kan godt lade sig gøre,” siger Annette Vilhelmsen.

S: For sene indvendinger
Blandt regeringspartierne er der ikke den store forståelse for oppositionens indvendinger, som Socialdemokraternes forskningsordfører, Jeppe Bruus Christensen, også mener kommer alt for sent.

”Vi har brugt lang tid på at imødekomme de kritikpunkter, der har været, og vi har landet en forståelse og senest en implementeringsplan for universiteterne,” siger Jeppe Bruus Christensen.

”Jeg har ikke den store forståelse for, at man går ud og foreslår noget andet, når alle interessenter siger, at nu er der behov for at handle,” siger Jeppe Bruus Christensen.

Han mener, at ministeren har et solidt grundlag at arbejde videre med:

”Der er lavet en plan, som er regnet ud, og som alle har skrevet under på. Derfor er det da min forventning, at ministeren gennemfører på baggrund af det, der ligger. Men lad os nu se, hvad dagene bringer,” siger Jeppe Bruus Christensen.

Onsdag klokken 13.00 begynder hasteforespørgselsdebatten, og hvis debatten fører til et forslag, skal der stemmes om det torsdag klokken 10.00.

Forrige artikel 9. december: Pia Adelsteen 9. december: Pia Adelsteen Næste artikel Kritik: Regeringen sjofler Europaudvalget Kritik: Regeringen sjofler Europaudvalget
Kåre Mølbak er Mette Frederiksens corona-spåmand

Kåre Mølbak er Mette Frederiksens corona-spåmand

PORTRÆT: Imens Søren Brostrøm er blevet en folkehelt, har Statens Serum Instituts faglige direktør Kåre Mølbak stort set undgået rampelyset. Det på trods af, at han er en af regeringens centrale rådgivere, og ham, der i sidste ende er ansvarlig for de data, Mette Frederiksen handler på.