Ingen politisk slagside hos DR eller TV 2

LEJESVENDE: Hverken DR eller TV 2 har favoriseret den ene eller den anden blok, og der er ikke tendenser til, at politiske journalister stemmer længere til venstre end befolkningen som helhed. Det er konklusionen i en ny undersøgelse fra SDU.

Vi ville selvfølgelig gerne have haft en højere svarprocent, men vi ville ikke have bragt det, hvis vi ikke mente, det var redeligt. Der er desuden ingen tegn på, at der er tale om systematiske fejl. Det ligger åbenbart langt væk fra journalisters selvforståelse at svare på partivalg, selv i en anonym undersøgelse.

Erik Albæk
Professor, Institut for Statskundskab, SDU
Det er myte, at der er politisk slagside i DR og TV 2.

Der har ikke været sådanne tendenser i de seneste fem valgkampe. Der er heller ikke noget, der tyder på, at de politiske journalister er specielt venstredrejede. Derimod er der en tendens til, at journalisterne er midterorienterede.

Det er blandt konklusionerne i bogen "Kunsten at holde balancen: Dækningen af folketingsvalgkampe i tv-nyhederne på DR1 og TV 2 1994-2007".

Bogen, der bygger på en systematisk undersøgelse fra Syddansk Universitet, udkommer i dag torsdag.

Regeringen får mest sendetid
Undersøgelsen viser, at hverken DR eller TV 2 tenderer imod at favorisere henholdsvis rød eller blå blok, som de ellers ofte er blevet beskyldt for. Der er dog en tendens til, at stationerne bringer flere historier om den siddende regering end oppositionen.

Eftersom dette gør sig gældende, hvad enten det er en borgerlig eller socialdemokratisk regering, er der ikke noget, der peger på en speciel politisk tendens.

Midterorienterede journalister
6 procent af de politiske journalister stemte på Enhedslisten eller SF ved seneste valg mod godt 15 procent af alle vælgere. Der er til gengæld en større del af de politiske journalister, der betegner sig selv som midterorienterede end hos resten af befolkningen.

Heraf er der dog en meget markant overrepræsentation af politiske journalister, der stemmer på Det Radikale Venstre - og forfatterne til undersøgelsen stiller selv spørgsmålstegn ved, om man i dag kan rubricere De Radikale som et egentlig midterparti.

Undersøgelsen viser samtidig, at der kun var 34 procent af journalisterne, der stemte på regeringsblokken ved seneste valg, hvor de partier, der støttede Anders Fogh Rasmussen (V) som statsminister, fik 53 procent i befolkningen som helhed. Alligevel afviser forfatterne forestillingen om, at "journalisters personlige politiske ståsted systematisk farver deres journalistik".

Albæk: "Redelig" svarprocent
Undersøgelsen bygger på 96 adspurgte journalister akkrediteret til Christiansborg. Her har 39 af de politiske journalister valgt at svare på, hvilket parti de senest stemte på, mens 67 har svaret på spørgsmålet om, hvor de selv vil placere sig på den politiske skala. En af forfatterne til undersøgelsen professor Erik Albæk siger om svarprocenten:

"Vi ville selvfølgelig gerne have haft en højere svarprocent, men vi ville ikke have bragt det, hvis vi ikke mente, det var redeligt. Der er desuden ingen tegn på, at der er tale om systematiske fejl. Det ligger åbenbart langt væk fra journalisters selvforståelse at svare på partivalg, selv i en anonym undersøgelse."

Undersøgelsen er foretaget af Center for Journalistik ved SDU.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erik Albæk

Professor, Center for Journalistik, Syddansk Universitet
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1982), ph.d. (Aarhus Uni. 1988)

0:000:00