Ingen ultimative krav fra Liberal Alliance

LANDSMØDE: Liberal Alliance flirter intenst med tanken om at sætte sig på ministertaburetter i en borgerlig regering. Og det bliver uden ultimative krav, bebuder partileder Anders Samuelsen.

Placeholder image
En selvtillidsfuld og optimistisk Anders Samuelsen på talerstolen ved Liberal Alliances landsmøde i Tivoli Hotel & Congress Center i København i går. Foto: Erik Refner/Scanpix

Udviklingen i dansk politik gennem de seneste par år har øget sandsynligheden for, at Liberal Alliance går med i en eventuel ny borgerlig regering med Venstre, de Konservative og Dansk Folkeparti efter folketingsvalget.

Det fastslog Anders Samuelsen over for Altinget under en pause på partiets landsmøde i København i går.

”Der er kommet et andet forhold mellem Venstre og Dansk Folkeparti, det er mere fifty-fifty i dag, og det kunne godt tale for i højere grad, at vi måske kunne gå med. Og vi kan løfte det lige så godt som de andre,” sagde partiets leder.

Vi har trænet
I sin landsmødetale havde han kort tid forinden understreget, at partiet er klar til at tage ansvar.

Men han har jo også et ultimativt krav i håndværkerordningen. Ellers vil han ikke være statsminister. Det er jo ikke så klogt af ham at sige – for så ved vi andre, hvad prisen er.

Anders Samuelsen, Leder af Liberal Alliance

”Vi har trænet i fire år, vi har forberedt os, vi har knoklet, og vi har disponeret rigtigt,” lød det fra Anders Samuelsen.

Det skortede i det hele taget ikke på den liberale optimisme på landsmødet – der traditionen tro i højere grad bød på fest og markedsføring og kritik af andre partier end egentlig politisk debat.

”Vi er klar til at tage ansvar. Vi er klar til at gå hele vejen. Og vi glæder os,” deklamerede Anders Samuelsen selvtillidsfuldt fra talerstolen til stående ovationer fra de cirka 400 landsmødedeltagere.

Hjertet på rette sted
I sin tale hyldede han også medlemmerne af LA's folketingsgruppe.

”I er kloge, erfarne, dannede mennesker med hjertet på rette sted, uanset hvad haters på Facebook vil fordreje os til. Det er både stærkt og rørende at være vidne til,” sagde Anders Samuelsen.

Op til landsmødet havde han allerede understreget, at det ville gøre ham ”kistestolt” at have Thyra Frank som ældreminister, Ole Birk Olesen som finansminister, Joachim B. Olsen som beskæftigelsesminister – og Simon Emil Ammitzbøl som ”minister for det hele,” fordi ”så dygtig er han.”

Du nævnte ikke dig selv i den forbindelse?

Nej … Det er ikke så interessant for mig, det dér med ministerposter. Det er det heller ikke for resten af folketingsgruppen. Det er mere det dér med, at vi er klar til at tage ministerposter. Det er vi alle sammen, og det er jeg også.”

Ikke så klogt
Mens Dansk Folkeparti stadig tæller på knapper for at finde ud af, om partiet i tilfælde af valgsejr til blå blok skal gå med i en borgerlig regering, spillede de Konservative for nylig ud med tre ultimative krav, der skal imødekommes i et regeringsgrundlag, før partiet vil tage plads i en borgerlig regering. Kravene omfatter, at den offentlige sektor ikke må vokse sig større, sænkning af skatter og afgifter og et opgør med de mange regler, der giver offentlige myndigheder adgang til privat ejendom. Det ligger tæt på mærkesagerne hos Liberal Alliance. Men Anders Samuelsen understreger, at partiet ikke vil gå til forhandlinger om et borgerligt regeringsgrundlag med ultimative krav.

Det har jeg lært af Løkke
”Det bruger vi ikke. Det har jeg lært af Lars Løkke. Men han har jo også et ultimativt krav i håndværkerordningen. Ellers vil han ikke være statsminister. Det er jo ikke så klogt af ham at sige – for så ved vi andre, hvad prisen er. Og så kan vi hæve prisen,” sagde Anders Samuelsen til Altinget.

”Vi har to hovedprioriteter. Lavere skat er det helt afgørende. Og måden at skaffe penge til lavere skat er ikke at hæve andre skatter – men ved at sørge for, at der kommer en lidt mindre offentlig sektor, så man kan flytte pengene over i den private sektor og skabe vækst der. Vores politik kan skabe 124.000 flere arbejdspladser – netto – i 2025. Det vil gøre alle rigere. Og samtidig give flere mulighed for at komme ind og være en del af arbejdsmarkedet. Det er jo også en velfærd.”

 

Omtalte personer

Anders Samuelsen

Administrerende direktør, UV Medico, fhv. udenrigsminister (LA), fhv. politisk leder & MF (LA), fhv. MEP (R)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1993)

Politik har aldrig været vigtigere
Få gratis nyheder fra Danmarks største politiske redaktion
Ved at tilmelde dig Altingets nyhedsbrev, accepterer du vores generelle betingelser