Inger Støjberg idømmes 60 dages ubetinget fængsel

25 ud af 26 dommere i Rigsretten har fundet den tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg skyldig i at have overtrådt loven forsætligt.

Tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg blev mandag idømt 60 dages ubetinget fængsel i Rigsretten.
Tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg blev mandag idømt 60 dages ubetinget fængsel i Rigsretten.Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Emma Qvirin Holst

Inger Støjberg er mandag blevet idømt 60 dages ubetinget fængsel.

25 ud af Rigsrettens 26 dommere har erklæret den tidligere udlændinge- og integrationsminister skyldig i brud på ministeransvarlighedsloven.

Ifølge dommen finder de 25 dommere det bevist, at Inger Støjberg var ansvarlig for, at der blev foretaget en ulovlig adskillelse af asylpar ved indkvartering på asylcentrene, hvis den ene part ikke var myndig.

Heraf har 15 af dommerne stemt for, at Støjberg skulle idømmes ubetinget fængsel. De 10 af dem stemte for tre måneders fængsel, mens de resterende fem ville have 60 dages fængsel.

Derudover har ni af dommerne stemt for betinget fængsel, mens en har stemt for bødestraf og en har stemt for frikendelse.

Med dommen tilsidesætter Rigsretten et hovedargument fra forsvaret, nemlig at Støjberg den 2. februar 2016 havde godkendt et notat, der åbnede for undtagelser og dermed gjorde behandlingen af asylparrene lovlig.

Ifølge dommen ændrede Støjberg dog efterfølgende praksis, så notatet blev forladt, og der i stedet skulle administreres efter den pressemeddelelse, der blev udsendt den 10. februar 2016. Ifølge pressemeddelelsen skulle alle asylpar adskilles uden undtagelse, hvilket var ulovligt.

Læs hele dommen her.

Flere politikere blandt fremmødte
Lige inden mandagens domsafgivelse fortalte Inger Støjberg, at hun stadig forventede en frifindelse, men at hun var meget påvirket af sagen.

Da formanden for Rigsretten, Thomas Rørdam, læste dommen om skyldsspørgsmålet op, fik den tidligere minister et overrasket udtryk i ansigtet og kiggede på sin advokat René Offersen. Hun sagde ikke noget og lyttede derefter til den fulde dom og begrundelsen for den.

Bagefter gav hun hånd til anklagerne og forlod Rigsretten.

Læs også: Støjberg efter dom: Det var det eneste scenarie, jeg ikke havde forberedt mig på

Støjberg var ikke alene, da hun skulle modtage sin dom. Salen var fyldt op, og blandt andre Pia Kjærsgaard (DF), Kristian Thulesen Dahl (DF) og det tidligere radikale folketingsmedlem Kristian Hegaard sad på tilhørerrækkerne.

Derudover var Inger Støjbergs mor blandt de mange fremmødte.

Rigsretssagen mod Inger Støjberg er den sjette i historien, siden Rigsretten blev oprettet i 1849. I alle sagerne har det været Folketinget, der har rejst tiltale. Den seneste sag før instrukssagen var Tamilsagen mod Erik Ninn-Hansen i 1995.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

0:000:00