Integrationsydelse kan føre til flere ghettoer

YDELSER: Der er blevet skruet ned for integrationsydelsen, og det kan føre til, at flere udsatte boligområder kommer på den såkaldte ghettoliste.

Integrationsydelsen sænker indkomsten for en stor gruppe beboere i udsatte boligområder, og det kan føre til, at endnu flere områder kommer på den upopulære ghettoliste, listen over særligt udsatte boligområder.

”Integrationsydelsen vil i sig selv øge muligheden for, at flere områder kommer på listen,” siger Frans Clemmesen, cheføkonom i BL – Danmarks Almene Boliger.

Listen består af områder, der rammer over fem politisk fastsatte måltal. Det ene kriterie og måltal drejer sig om, at beboerne skal have en gennemsnitlig indkomst på mere end 55 procent af gennemsnittet i den region, hvor området ligger.

Og det er det kriterie, som integrationsydelsen kan gøre det sværere at leve op til.

Svært at komme af
Over de seneste år har antallet af boligområder på den upopulære liste været faldende. Men nu frygter BL-økonomen altså, at indførelsen af integrationsydelsen kan vende den udvikling.

(Læs videre under grafen)

Mange modtagere af integrationsydelse bor i forvejen i almene boliger, og eftersom etnisk herkomst også er et kriterie for at komme på listen over særligt udsatte boligområder, rammer den lavere ydelse ekstra hårdt.

”Der er en risiko for, at flere vil komme på listen, og det vil gøre det sværere at komme af listen igen,” siger Frans Clemmesen.

En række områder på den nuværende og tidligere liste har gennemsnitsindkomster, der ligger omkring grænsen.

Kontanthjælpsloft ved siden af
De seneste uger har de almene boligorganisationer advaret om, at kontanthjælpsloftet, der snart træder i kraft, vil føre til flere udsættelser, og at beboere må flytte.

Kontanthjælpsloftet får dog ikke indvirkning på den bruttoindkomst, som danner grundlag for indkomst-kriteriet på listen over særligt udsatte boligområder. Loftet rammer nemlig på boligstøtte og andre særlige tilskud, der ikke indgår i beregningen.   

Forrige artikel Løkke: DF-krav kan sende Danmark ud af Europol Løkke: DF-krav kan sende Danmark ud af Europol Næste artikel Vælgerne: DF har haft mindre indflydelse end forventet Vælgerne: DF har haft mindre indflydelse end forventet