Intense forhandlinger om ny Penkowa-undersøgelse

PENKOWA-AFFÆREN: Efter flere dages dialog med regeringen håber Liberal Alliance snarest at få en aftale i hus om en uvildig Penkowa-undersøgelse. Videnskabsministeren er imod, men afviser ikke, at der kan komme en aftale.
Videnskabsministeren er modstander af en uvildig Penkowa-undersøgelse, men hun afviser ikke, at regeringen alligevel laver en aftale om en undersøgelse.
Videnskabsministeren er modstander af en uvildig Penkowa-undersøgelse, men hun afviser ikke, at regeringen alligevel laver en aftale om en undersøgelse. Foto: Thit Andersen/Altinget.dk
Jørgen Skadhede
Det spegede spil om en eventuel uvildig Penkowa-undersøgelse rykker muligvis nærmere en afklaring.

Efter flere dages dialog med regeringen håber Liberal Alliance på, at partiet snarest muligt kan hive en aftale i land om en uvildig undersøgelse, der skal se nærmere på Københavns Universitets ageren i sagen.

Minister på usikker grund
Selv om regeringen hele tiden har været imod endnu en undersøgelse, så afviser videnskabsministeren ikke, at regeringen i sidste ende bliver enige med Liberal Alliance om en uvildig undersøgelse.

"Jeg vil ikke kommentere den dialog, vi har med Liberal Alliance lige nu, men jeg vil gerne kommentere den, når vi er nået frem til en konklusion," siger videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K).

Der bliver ikke tale om en omfattende, dyr og årelang kommissionsundersøgelse, sådan som Liberal Alliance har stillet beslutningsforslag om i Folketinget. Det mener både regeringen og oppositionen er at skyde gråspurve med kanoner. Men der kan derimod blive tale om en mindre omfattende undersøgelse eventuelt i form af en advokatundersøgelse.

Det kan jo være, at det munder ud i, at vi har fået en aftale allerede inden, vores forslag skal førstebehandles på tirsdag.

Simon Emil Ammitzbøll (LA)
Folketingsmedlem

Nyt møde i aftes
Sent torsdag eftermiddag var Liberal Alliances Simon Emil Ammitzbøll på vej til endnu et møde med videnskabsministeren. Han både håber og tror på, at regeringen giver efter og indgår en aftale om en uvildig undersøgelse.

"Jeg synes, at vi har haft en god dialog med ministeren både i forgårs, i går, og nu skal vi mødes igen i dag. Så må vi se, om vi ikke får trådene til at nå sammen," siger Simon Emil Ammitzbøll.

"Det kan jo være, at det munder ud i, at vi har fået en aftale allerede inden, vores forslag skal førstebehandles på tirsdag. Det ved man jo ikke. Hvis vi laver en aftale inden tirsdag, så trækker vi selvfølgelig vores forslag tilbage," siger Simon Emil Ammitzbøll.

Liberal Alliance finder i lighed med rød blok ikke Kammeradvokatens undersøgelse tilfredsstillende. Derfor mener partiet, at der er brug for endnu en undersøgelse.

"For os er det væsentligt, at der internationalt ikke kan stilles spørgsmålstegn ved standarderne på Københavns Universitet. Det betyder i virkeligheden noget for, hvor rigt et samfund Danmark kan blive i fremtiden," siger Simon Emil Ammitzbøll.

Studehandel i sigte
Han bekræfter, at der i givet fald vil være tale om en handel, hvor regeringen giver Liberal Alliance en Penkowa-undersøgelse mod, at Liberal Alliance sikrer regeringen flertal for eksempelvis tryghedspakken, der skal til afstemning inden sommerferien og handler om strengere straffe og mere brug af udvisning af kriminelle indvandrere.

"Ja, vi ser det her som en del af diskussionen om nogle af de forslag, som i slutningen af denne måned skal til afstemning i Folketinget," bekræfter Ammitzbøll.

Hvis ikke regeringen laver en aftale om en undersøgelse med Liberal Alliance, kan den muligvis risikere at komme i mindretal i sagen. Derfor er videnskabsministeren tilsyneladende parat til at indgå en aftale med Liberal Alliance, selv om hun ikke mener, at der er brug for flere Penkowa-undersøgelser.

Minister: Intet behov for undersøgelse
"Jeg har aldrig ment, at der var brug for hverken en kommissionsundersøgelse eller en advokatundersøgelse. Der er ikke umiddelbart nogen af de undersøgelser, der passer til det, som Liberal Alliance gerne vil have undersøgt. Men jeg holder alle døre åbne," siger Charlotte Sahl-Madsen (K).

Hun påpeger, at en advokatundersøgelse beror på skriftlige dokumenter, og dem har statens egen advokat Kammeradvokaten allerede gennemgået og frikendt ledelsen på Københavns Universitet for at have brudt forvaltningsloven.

"Og jeg har tillid til Kammeradvokatens dømmeevne," siger hun.

Hos regeringspartneren Venstre er man umiddelbart heller ikke meget for at skulle give efter for kravet om en uvildig undersøgelse. Og partiets videnskabsordfører stiller spørgsmålstegn ved, om Liberal Alliance virkelig mener det alvorligt.

"Der skal være et ekstremt stort pres fra Liberal Alliance, før jeg vil synes, at det er en god ide at lave selv en mindre undersøgelse. Det pres, tror jeg, simpelthen ikke er til stede fra Liberal Alliances side," siger videnskabsordfører Per Bisgaard (V).

Liberal Alliances beslutningsforslag om en uvildig undersøgelse skal efter planen førstebehandles på tirsdag den 14. juni.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Charlotte Sahl-Madsen

Administrerende direktør, CoC Playful Minds, bestyrelsesformand, onecollection/House of Finn Juhl
Strategy Executive Education (Harvard Business School 2004), MIT Sloan Management (Boston 2006) m.fl.

Simon Emil Ammitzbøll-Bille

Radiovært, 24syv, fhv. MF, fhv. økonomi- og indenrigsminister (LA)
ba.scient.soc. (Roskilde Uni. 2003)

Per Deichmann Bisgaard

Regionsrådsmedlem (V), Region Nordjylland, byrådsmedlem (V), Vesthimmerlands Kommune
lærer (Ranum Seminarium 1980)

0:000:00