Internt regeringsnotat: Kommuner mistænkes for at bruge konsulenter til at hente større tilskud

INDTÆGTER: Indenrigsministeriet sår i et internt notat tvivl om lødigheden af et stort antal kommuners samarbejde med konsulenter om at ”optimere” indtægter fra udligningsordningen. Professor ser juridiske problemer, mens tidligere kommunaldirektør taler om dårlig moral.

Aalborg er blandt de kommuner, som har samarbejdet med konsulenter om at sikre sig ekstraindtægter ved at få gennemgået udligningsdata.
Aalborg er blandt de kommuner, som har samarbejdet med konsulenter om at sikre sig ekstraindtægter ved at få gennemgået udligningsdata.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Kommuner kan være på kollisionskurs med grundlæggende forvaltningsretlige principper, når de hyrer eksterne konsulenter til at finde fejl i befolknings- og boligregistre for at få udløst et større tilskud.

Det er en bekymring, der tidligere i år fik embedsmænd i Social- og Indenrigsministeriet til at se nærmere på kommunernes samarbejde med eksterne konsulenter. Konsulenterne har fået til opgave at hjælpe kommunerne til såkaldt indtægtsoptimering.

Det viser et internt ministerienotat, Altinget har fået aktindsigt i.

Ministeriet kiggede nærmere på kommunernes brug af konsulenter forud for forårets forhandlinger om at ændre udligningen mellem kommunerne.

Andre tal, som kunne trække i modsat retning, interesserer man sig så ikke så meget for. Og det, synes jeg, er umoralsk.

Jørgen Vestby Christiansen
Tidligere kommunaldirektør i Læsø Kommune

I notatet fremgår det, at kommunerne i stigende grad bruger konsulenthuse til at gennemgå oplysninger i det statistiske grundlag for udligningen.

”Det har, sammen med markedsføring fra konsulenter, givet anledning til mistanke om, at der især rettes fejl, der fører til højere tilskudsbeløb for de kommuner, der betaler for konsulenternes arbejde,” skriver ministeriet i notatet.

Professor: Potentiale for lovbrud
Ifølge Sten Bønsing, der er professor i forvaltningsret, må en kommune ikke forfølge hverken statistiske registreringsfejl eller andre fejl med et ensidigt fokus på at rette de forhold, som kommer kommunen til gavn.

Det vil være usagligt, som ministeriet påpeger, og dermed i strid med forvaltningsloven.

”For offentlige myndigheder er det en grundlæggende præmis, at de skal arbejde på, at systemerne bliver så korrekte som mulige. Det indebærer, at man ikke kan gå efter primært at rette de fejl, som kommer kommunekassen til gode, og ikke dem, som kan komme kommunen til ulempe,” siger Sten Bønsing.

Læsø sagde nej til "umoralsk" tilbud
Diskussionen om konsulenternes arbejde med at sikre kommuner ekstra udligningsindtægter ved at finde fejl i udvalgte registre har stået på i nogle år.

Men i hvert fald én kommune har af moralske årsager sagt nej til et tilbud fra konsulenthuset Dataproces, som tilbød indtægtsoptimering.

Det var på Læsø, hvor man i 2018 modtog et tilbud om at kunne få en udligningsgevinst på fem millioner kroner ved at få lavet en gennemgang af kommunens cpr-registre.

”Min mistanke var, at det ville blive meget ensidigt, og man kun jagter de tal, der kan svare sig. Andre tal, som kunne trække i modsat retning, interesserer man sig så ikke så meget for. Og det, synes jeg, er umoralsk,” siger Jørgen Vestby Christiansen, der var kommunaldirektør på Læsø indtil 2018 og i dag er gået på pension.

Konsulenter: Vi sikrer blot korrekt data
Både hos konsulenthusene BDO, Dataproces og KMD mener man, at samarbejdet med kommunerne er helt inden for skiven. Formålet er først og fremmest at sikre, at kommunernes udligningstilskud opgøres på et så korrekt datagrundlag som muligt.

”Vores tilgang til området er, at kommunernes indtægter skal indhentes og opgøres korrekt inden for de gældende regler,” skriver Pernille Nielherdt Kjerulff, som er partner i BDO Advisory, i en mail til Altinget.

Altinget Kommunal kan du finde notatet og læse mere om blandt andet Aalborg Kommunes samarbejde med konsulenter om indtægtsoptimering.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jørgen Litske Petersen

fhv. fungerende direktør, By og Land, Aalborg Kommune
Cand. oecon., Aarhus Universitet

Jørgen Vestby Christiansen

Fhv. kommunaldirektør, Læsø Kommune, fhv. kommunaldirektør, Langeland Kommune
MPM (SDU. 1999)

Sten Bønsing

Professor, juridisk Institut, Aalborg Universitet
cand.merc.jur (Aalborg Uni. 1996), Ph.d. (Aalborg Uni. 2001)

0:000:00