Israel anklager dansk ngo for at støtte terror-sympatisører

TERROR: Rapport fra israelsk ministerium beskylder Folkekirkens Nødhjælp og en række andre ngo'er for at give indirekte støtte til terror. Organisationens landechef afviser anklagerne og får opbakning fra EU og udenrigsminister Anders Samuelsen. 

EU afviser Israels påstande om, at europæiske udviklingsbistand finansierer terror og er med til at delegitimere Israel.
EU afviser Israels påstande om, at europæiske udviklingsbistand finansierer terror og er med til at delegitimere Israel.Foto: Eduardo Soteras Jalil/3F
Rasmus Dahl Løppenthin

Israels regering mener, at Folkekirkens Nødhjælp og en række andre vestlige ngo'er yder indirekte støtte til terror. Det fremgår af en rapport fra det israelske ministerium for strategiske affærer og offentligt diplomati.

Her gennemgår ministeriet, hvordan en række ngo'er bruger europæiske bistandsmidler til at finansiere palæstinensiske organisationer, som ifølge Israel sympatiserer med terror.

"Europæiske skatteyderes penge bruges til at støtte forbindelser til terrororganisationer," lyder det i rapporten.

Folkekirkens Nødhjælp står for skud, fordi man er på listen over donorer af Palestinian Centre for Human Rights, der skulle have "forbindelser" til PFLP, som er på EU's liste over terrororganisationer.

Dokumentationen er meget tynd i forhold til, at Folkekirkens Nødhjælp skulle give indirekte støtte til terror.

Sune Haugbølle
Professor, RUC

Folkekirkens Nødhjælp afviser
Folkekirkens Nødhjælp har ikke ønsket at stille op til interview om rapportens konklusioner, men organisationen har sendt skriftlige kommentarer til Altinget.

Og Lisa Henry, der er landechef for Folkekirkens Nødhjælp i Israel og Palæstina, kan ikke genkende billedet af, at man skulle bakke op om terror.

"Der bliver sået tvivl om både israelske og palæstinensiske organisationers legitimitet ved at sprede meget alvorlige, men udokumenterede anklager. Det er det, der er tilfældet her. De konkrete beskyldninger er blevet afvist gentagne gange," skriver hun.

Lisa Henry mener ikke, at Palestinian Centre for Human Rights (PCHR) skulle have forbindelse til terroraktiviteter.

"PCHR gør et vigtigt stykke arbejde med at dokumentere både israelske og palæstinensiske myndigheders overtrædelser af menneske- og folkeret. Det er derfor, vi støtter deres arbejde. Overordnet sikrer vi os naturligvis, at alle vores partnerorganisationer arbejder med udgangspunkt i menneskerettighederne og demokratiske principper, og at vores midler går til de rette formål," fortsætter hun.

En Israel- og Palæstina-ekspert mener heller ikke, der er hold i rapportens konklusioner.

“Dokumentationen er meget tynd i forhold til, at Folkekirkens Nødhjælp skulle give indirekte støtte til terror,” siger Sune Haugbølle, der er professor ved Roskilde Universitet.

EU: Grundløse påstande
Israels regering har imidlertid en anden opfattelse. Man skriver i rapporten, at EU bør smække kassen i over for organisationer, som er med til at "delegitimere" Israel.

Det har EU imidlertid afvist, og over for Development Today har man kaldt rapportens påstande for "grundløse og uacceptable".

"Samtidig står EU fast i forhold til at beskytte ytringsfrihed og forsamlingsfrihed," siger Maja Kocijančič, der er talsperson for udenrigs- og sikkerhedspolitikken i EU.

Udenrigsminister Anders Samuelsen er heller ikke klar til at lade rapporten få konsekvenser.

"Den israelske rapport omhandler støtte fra EU. Jeg har noteret mig, at EU klart har afvist rapportens påstande, og det forholder vi os til, indtil andet måtte være bevist. I den israelsk-palæstinensiske konflikt florerer mange rygter, som ikke kan dokumenteres, og derfor er det vigtigt at forholde sig til de fakta, som kan dokumenteres,” siger han i et skriftligt svar til Altinget.

Altinget har været i kontakt med den israelske ambassade i Danmark for at få en kommentar til rapporten. Det har ikke været muligt at få et interview, men viceambassadør Eyal Lampert siger i et skriftligt svar, at det er godt at gå støtten til ngo'erne efter i sømmene.

"Vi støtter fuldt ud en åben debat og offentlig diskusion og ser den nye rapport fra det israelske Ministry of Strategic Affairs som en ny påmindelse om, at det er vigtigt at følge pengenes gang, når der støttes med millioner af kroner til ngo’er.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Samuelsen

Adm. direktør, UV Medico, fhv. udenrigsminister, politisk leder og MF (LA)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1993)









0:000:00