Ja, nej eller måske? SF'ere forholder sig afventende til regeringsdeltagelse

LANDSMØDE: Dansk politik nærmer sig valgsæsonen, og det kunne mærkes på SF's landsmøde i Kolding, hvor en eventuel regeringsdeltagelse blev diskuteret. Foreløbigt forholder både ledelse og bagland sig afventende.  

SF-baglandet vil tage bestik af valgresultatet fremfor at lægge sig fast på en eventuel regeringsdeltagelse.
SF-baglandet vil tage bestik af valgresultatet fremfor at lægge sig fast på en eventuel regeringsdeltagelse.Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Anders Redder

Pia Olsen Dyhr ville på SF's landsmøde hverken love eller afvise, at en eventuel rød regering efter næste valg har partiet med om bord.

Udfaldet afhænger af vælgernes dom og SF's deraf afledte forhandlingsrum i udformningen af et regeringsgrundlag.

Der kom hverken røde eller grønne tilføjelser til partiets hidtil eneste ultimative krav: en afskaffelse af kontanthjælpsloftet, uanset om SF er med som støtteparti eller i regering.

Altinget spurgte fem medlemmer af SF's nyvalgte landsledelse, om partiet skal gå efter at komme i regering, hvis rød blok får flertallet ved næste folketingsvalg. 

Halime OguzHalime Oguz, folketingskandidat i Københavns Storkreds
"Målet er ikke at komme i regering, men at få indflydelse, og det kan vi også godt få som støtteparti. Ved sidste regeringsdeltagelse gik vi på kompromis med nogle grundlæggende SF-værdier og tabte baglandet. Det er meget vigtigt, at det ikke sker igen.

For mig er det centralt for et eventuelt regeringssamarbejde med Socialdemokratiet, at der fordelingspolitisk arbejdes benhårdt for at bekæmpe den stigende ulighed. Den sociale indsats for børn skal styrkes, og kontanthjælpsloftet skal afskaffes."

Tonni HansenTonni Hansen, borgmester i Langeland Kommune
"Råt for usødet: Hvis SF overhovedet har en mulighed for at komme i regering, skal vi med. Jeg er altid en, der har gået efter maksimal indflydelse, og det får vi i regeringen.

Men det er et ultimativt krav, at kontanthjælpsloftet afskaffes, for det er en forbandet svinestreg, som gør, at en masse børn vokser op i fattigdom i Danmark. Jeg er borgmester i en af de kommuner, hvor flest børn er fattige, og det skyldes til dels kontanthjælpsloftet.

Vi bør ikke stille andre ultimative krav end det, for der skal også være et rum til at forhandle og indgå kompromisser. Men at tage kvoteflygtninge er også noget, jeg synes, vi skal være klare i mælet omkring."

Sigurd AgersnapSigurd Agersnap, medlem af kommunalbestyrelsen i Lyngby-Taarbæk Kommune
"Ja, hvis næste valg falder godt ud, er det en klar prioritet at komme i regering. Men det kræver et væsentligt styrket SF, som også er stærkere end vores nuværende tilslutning i meningsmålingerne. Og så kræver det, at Socialdemokratiet vil føre en rød politik.

Foruden kontanthjælpsloftet er det et kardinalpunkt for SF, at Danmark lever op til internationale forpligtelser. Vi vil udvikle menneskerettighederne, ikke udfordre dem. Det tror jeg nu også, at Socialdemokratiet i bund og grund vil, om end det ikke altid ses i deres politiske udspil."

Trine TorpTrine Torp, MF og miljøordfører
"Det kommer an på, hvordan valgdagen falder ud. Hvis vi får et flot valg, og vi kan forhandle et regeringsgrundlag, som afspejler SF-værdier, kan jeg ikke udelukke det.

Men vi har også lært af fortidens fejl, og det politiske indhold skal være i orden. Umiddelbart fornemmer jeg ikke, at appetitten på endnu en regeringsdeltagelse er stor.

Det nytter heller ikke at stille ultimative krav, for vi skal se på den samlede pakke. En regeringsdeltagelse er en afvejning af ting, man gerne vil arbejde for, og ting, man ikke vil gå med til. Men alt det skal ses i lyset af, hvordan det nye Folketing er sammensat."

Signe MunkSigne Munk, næstformand i SF's landsledelse
"Det er vores bundne opgave at søge magten, når der er mulighed for det, og jeg er ikke bange for at gå i regering.

Men der skal sørme falde nogle indrømmelser fra Socialdemokratiet, hvis det skal lade sig gøre, og landsmødet i år har blandt andet handlet om at sikre, at SF ikke går med i en regering, hvor der ikke føres en markant SF-politik. For ellers kan vi ligeså godt være støtteparti.

Der er blevet talt meget om afskaffelse af kontanthjælpsloftet som et krav, og det er fint, hvis medlemmerne bakker op om det. For mig er indsatsen mod klimaforandringer et hjertebarn, og kraftige reduktioner i CO2-udledningen bør være meget vigtigt for SF, hvis vi skal i regering igen."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00