Jagten på Schwarzeneggers afløser er i gang

GUVERNØRVALG: Politisk ukendt kvinde fra det private erhvervsliv skal forsøge at fastholde Republikanernes guvernørpost i Californien efter Arnold Schwarzenegger. Hos modstanderne, Demokraterne, prøver rutineret ældre veteran at hente sejren hjem på popularitet og nostalgi.
Foto: Meg Whitman for Governor 2010
Marie Louise Gørvild
Fakta

Meg Whitmans (R) valgløfter:

- Ingen skattestigninger eller nye afgifter
- Sænke skatten for private virksomheder og firmaer
- Vil skabe 2 million jobs i Californien inden 2015
- Vil nedlægge 40.000 statslige jobs for at mindske de offentlige udgifter
- Fastholde det nyindførte forbud mod ægteskaber mellem bøsser og lesbiske
- Vil suspendere Californiens ’Global Warming Act’ – en lov, der forpligter Californien til at imødekomme målsætningerne i Kyoto Protokollen (vedtaget af Arnold Schwarzenegger i 2007)

Jerry Browns (D) valgløfter:
Jerry Brown har ikke fremlagt mange konkrete løfter endnu.

Efter nomineringen fremlagde demokraternes kandidat dog en 'clean energy jobplan', der sigter mod at skabe en halv mio. jobs, der alle skal oprettes indenfor bæredygtig energi og dermed gøre denne energisektor til en betydningsfuld del af statens økonomi.

Så er efterårets guvernørvalg skudt i gang i Californien. Sidste uges nominering i den gyldne stat afslørede, at  valgkampen bliver et opgør mellem en ældre veteran og tidligere guvernør hos Demokraterne og et politisk nyskud hos Republikanerne. Det bliver imidlertid også et opgør mellem de store budgetter overfor de mindre, mellem generationer og mellem dybt forskellige tilgange til politik.

Valget står mellem en mand, der tilbragt sit liv i offentligt embede og et frisk kvindeligt pust fra erhvervslivet. Ironisk nok fremstår den demokratiske kandidats store erfaring og lange karriere i politik som tegn på alderdom og nedslidelse, mens Republikanernes nye ansigt allerede er kommet i klemme netop på grund af sin fortid i erhvervslivet.

Hasta la vista, Schwarzenegger
Eftersom nuværende guvernør Arnold Schwarzenegger (R) har siddet i to perioder, og dermed ikke kan genopstille, var løbet åbent, da Republikanerne skulle nominere en guvernørkandidat. Efter en forholdsvis lang nominerings-valgkamp blev det den politisk ukendte erhvervskvinde, Meg Whitman, 53, der løb med nomineringen som guvernørkandidat for Republikanerne.

Whitman betegnes som en klassisk republikaner, der henter støtte fra ledende kræfter i partiet f.eks. tidligere vicepræsident Dick Cheney. Whitman var fra 1998 til 2007 adm. direktør for internetgiganten eBay. En stilling, der har givet anerkendelse såvel som guld på kistebunden for kandidaten. Whitman har således kunne bruge et hidtil uset beløb, 80 mio. dollars, på sin nomineringskampagne, hvor af de 71 mio. er finansieret af Whitman selv. Dette beløb er bl.a. brugt på massive reklamespots på tv, radio og internet.

Den omfattende kampagne har imidlertid også betydet, at Whitmans person har fået stor opmærksomhed hos medierne. Og det er langtfra rosenrød omtale. Medierne har kastet sig over hendes stive fremtoning, og gravet i hendes personlige fortid. Det har indtil nu resulteret i belastende historier om, at Whitman i 20 år ikke har stemt ved et amerikansk valg, endsige været registret som vælger. Dertil, og endnu mere skadeligt, er hun blevet kædet sammen med det skandaleramte investeringsfirma Goldman Sachs, hvor hun som tidligere medlem af bestyrelsen har været med til at godkende million-bonusser til ansatte.

Eftersom Meg Whitman søger at profilere sig på sin baggrund og succes i det private erhvervsliv, og sin virksomhedstilgang til guvernørembedet i Sacramento, har anklagerne om urent trav i hendes virke hos Goldman Sachs været en belastning. Dertil har hendes tilsyneladende manglende interesse i at stemme båret ved til de centrum-venstreorienterede mediers historier om en kolde erhvervskvinde.

Tidligere guvernør stiller op for Demokraterne
Anderledes nemt, men også ubemærket, har det indtil nu været for den demokratiske guvernørkandidat, Jerry Brown. Da både San Francisco og Los Angeles' borgmestre trak sig tidligt i forløbet, var der reelt kun Jerry Brown tilbage som seriøs kandidat til nomineringen. Uden nævneværdig konkurrence valgte Jerry Brown at holde lav profil. Så lav profil, at der aldrig rigtig blev ført kampagne fra Browns side, hvorfor der opstod tvivl og bekymring om hans kandidatur.

Nomineringen blev dog sikret uden problemer, da Browns navn alene er et superbrand i Californien. Forklaringen på denne popularitet er, at Jerry Brown tidligere har bestredet selvsamme guvernørpost, som han nu stiller op til igen. Hans guvernørperiode fra 1975 til 1983 indbragte ham en forholdsvis stor popularitet, som han siden har holdt ved lige som borgmester i Oakland og derefter som statsadvokat for Californien. Udover den manglende konkurrence har mange iagttagere peget på, at Browns kampagnebudget er en skygge af Meg Whitmans. Derfor vælger han indtil videre at spare på krudtet til efterårets afsluttende valgkamp.

Der er imidlertid et tredje bud på, hvorfor Brown indtil videre holder lav profil. Med sine 71 år er alderen begyndt at sætte sine spor. Det er derfor ikke blot penge, men også belastningen, man sparer kandidaten for. Det virker umiddelbart fornuftigt med en lang valgkamp i sigte, men det kan meget vel give Brown et uheldigt omdømme som gammel og nedslidt. Et omdømme, der allerede er begyndt at spire efter New York Times i et portræt af Jerry Brown bragte et citat, hvor han går i stå midt i en sætning, og må bede sin kone om at opfriske sin hukommelse. Indtil videre synes hans kampagne da også at hænge fast i en nostalgisk fortælling om, hvad Jerry Brown var, mere end hvad han er i dag.

Valgkampen skudt i gang
De første meningsmålinger foretaget af L.A. Time viser næsten dødt løb med 45 procent for Jerry Brown og 44 procent for Meg Whitman. Indtil videre er Brown dog kommet bedst fra start i valgkampen. Ved at udfordre Meg Whitman til ti offentlige debatter rundt omkring i staten foretog Brown et smart træk. Debatterne vil uden tvivl skabe stor omtale, og være en gratis og effektiv platform for den tidligere så veltalende Brown. Udspillet viser kreativitet fra Jerry Brown, der får svært ved at rejse midler nok til at kunne konkurrere med Whitmans reklamespots. Whitman har accepteret udfordringen, men lagt op til en del færre møder.

Emner for valgkampen bliver med sikkerhed statens økonomi. Californien gennemgår en voldsom økonomisk krise, der har sendt staten på fallittens rand. Det forventes, at staten har et underskud på omkring 40 mia. dollars i udgangen af 2010. Dertil regnes illegal indvandring for et emne, der vil fylde meget, og som vil vise stor uenighed kandidaterne imellem. Meg Whitman vil slå hårdt ned på de mange illegale indvandrere i staten, mens Jerry Brown har åbnet en dør på klem for, at illegale indvandrere, der bor og arbejder i staten, skal kunne opnå lovlig opholdstilladelse.  

Guvernørvalget i Californien afholdes 2. november i forbindelse med midtvejsvalget.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00