76 dage på kontoret: Ellemann er den kortest siddende forsvarsminister

Jakob Ellemann-Jensen nåede at stå i spidsen for Forsvarsministeriet i 76 dage. Dermed overgår han tidligere forsvarsminister Carl Holst som den kortest siddende af sin slags. 

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Sebastian Vidkjær Stone

76.

Det er antallet af dage, som Jakob Ellemann-Jensen (V) nåede at stå i spidsen for Forsvarsministeriet. Med 17 dage færre end Carl Holst (V) på ministerkontoret er han dermed den kortest siddende forsvarsminister. 

Det viser en optælling, som Altinget har lavet. 

Dokumentation

I optællingen af Jakob Ellemann-Jensens dage som forsvarsminister har vi medregnet dagen for regeringsudnævnelsen, dagen for hans sygemelding, samt dagen for hans fratrædelse. Vi har ikke medregnet dagene under Jakob Ellemann-Jensens sygemelding fra 7. februar frem til 31. juli.

I optællingen af Carl Holsts dage som forsvarsminister har vi medregnet dagen for regeringsudnævnelsen samt dagen, hvor den tidligere forsvarsminister trådte tilbage. 

Jakob Ellemann-Jensen satte sig 15. december for første gang i stolen som landets forsvarsminister. Her blev han siddende i 54 dage indtil sin stresssygemelding 6. februar, hvor han blev afløst af Troels Lund Poulsen (V) som fungerende forsvarsminister, mens Stephanie Lose (V) rykkede ind i Økonomiministeriet. 

Venstre-formanden vendte 1. august tilbage i Forsvarsministeriet på Holmens Kanal, hvor et oprydningsarbejde oven på Altingets afsløringer i den såkaldte våbensag ventede. Tre hæsblæsende uger i stolen som forsvarsminister blev det til for Jakob Ellemann-Jensen, der blandt andet nåede at fyre sin departementschef, Morten Bæk, på baggrund af sagen.

Læs også

Ellemanns tid i Forsvarsministeriet kulminerede 22. august, da han overdrog nøglerne permanent til partifællen Troels Lund Poulsen for selv at overtage opgaveporteføljen i Økonomiministeriet med ordene:

"Hvis jeg som formand for Venstre skal have mulighed for at udfolde den kurs, jeg har lagt for partiet på sommergruppemødet, og samtidig fortsætte med at gøre Venstre gældende i regeringssamarbejdet, så kan jeg ikke samtidig være forsvarsminister. Forsvaret har brug for en minister, der har 100 procent fokus på den opgave, der er. Og den er stor."

Carl Holst nåede til sammenligning 93 dage, inden han 29. september 2015 trak sig som forsvarsminister i Lars Løkke Rasmussens Venstre-regering efter en række skandalesager. 

Læs også

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

Carl Holst

Director, Influenter, højskolelærer, bestyrelsesformand, Idrættens Analyseinstitut, Videncenter for Folkeoplysning, Play the Game, Center for Grundtvigforskning, bestyrelsesmedlem i DigiRehab
lærer (Haderslev Statsseminarium 1996)

0:000:00