”Jeg vil række bredt ud til alle, der vil være med til at kæmpe for naturen”

VALG: Det er kampen for bedre natur og et bedre klima, der får Enhedslistens Maria Reumert Gjerding til at stille op som præsidentkandidat i Danmarks Naturfredningsforening. Og det sker med den nuværende præsidents velsignelse.

Enhedslistens miljøordfører, Maria Reumert Gjerding, stiller op til valget som præsident i Danmarks Naturfredningsforening.
Enhedslistens miljøordfører, Maria Reumert Gjerding, stiller op til valget som præsident i Danmarks Naturfredningsforening. Foto: Mark Knudsen

Det var noget af en nyhed på miljø- og naturområdet, som blev breaket mandag formiddag.

Enhedslistens ordfører for alt det grønne, Maria Reumert Gjerding, stiller op som ny præsident i Danmarks Naturfredningsforening. Og tilmed med opbakning fra den siddende præsident.

”I mine øjne er natursagen, biodiversitetssagen og klimasagen de vigtigste områder i den tid, vi lever i. Og alle, der har fulgt mig, ved, at jeg hele mit liv har været drevet af den grønne dagsorden,” siger Maria Reumert Gjerding til Altinget og fortsætter:

”Og det vil jeg vanvittigt gerne have lov til at kæmpe for i Danmarks absolut største og stærkeste natur- og miljøorganisation.”

DN er ikke en partipolitisk organisation. Så hvis jeg bliver valgt, er jeg ikke partipolitiker længere. 

Maria Reumert Gjerding (EL), Miljøordfører

Den 7. april skal der vælges ny præsident i Danmarks Naturfredningsforening for den næste tre-årige periode. Og mandag meldte Enhedslistens miljø- og klimaordfører ud, at hun går efter posten hos Danmarks største naturorganisation, der har 130.000 medlemmer. Hvis hun vinder, kommer hun til at afløse den nuværende præsident, Ella Maria Bisschop-Larsen, der har haft 12 år i embedet.

Frem mod 24. februar – hvor der er frist for at opstille kandidater – vil Maria Reumert Gjerding arbejde på sit valgoplæg, som hun ikke ønsker at gå i detaljer med på nuværende tidspunkt.

Vil række bredt ud
Hun lægger dog ikke umiddelbart op til de store omvæltninger af foreningens arbejde.

”Jeg har meget stor respekt for det arbejde, Ella Maria Bisschop-Larsen har lavet i mange år. Det vil jeg gerne bygge videre på, selvfølgelig med mine vinkler og betoninger. Og såfremt jeg bliver valgt,” siger Maria Reumert Gjerding og uddyber:

”Jeg kan rigtigt godt lide bredden i DN. Det er først og fremmest en naturforening, der kæmper for naturen og for at stoppe tilbagegangen af biodiversitet. Men det er også en forening, der kan se de store sammenhænge. Der kan se sammenhængen med landbruget, med miljøet og med klimaet,” siger hun og fortsætter:

”Det er fuldstændig den samme bredte, jeg har i mit arbejde. Så på den måde er det oplagt for mig at gå den vej.”

Maria Reumert Gjerding blev valgt til Folketinget for Enhedslisten i 2015 og har siden haft partiets grønne ordførerskaber. Og hun melder sig klar til at begrave det partipolitiske:

”DN er ikke en partipolitisk organisation. Så hvis jeg bliver valgt, er jeg ikke partipolitiker længere. Jeg vil række bredt ud til alle, der vil være med til at kæmpe for naturen,” siger Maria Reumert Gjerding.

Generationsskiftet
Som nævnt bakker den nuværende DN-præsident, Ella Maria Bisschop-Larsen, op om EL's miljøordfører.

”Når Maria Reumert Gjerding stiller op, så vil jeg med ro i sindet trække mig tilbage,” siger hun og uddyber:

”Jeg ser det som min opgave at sikre, at vi får et ordentligt generationsskifte. Og jeg er rigtigt glad for, at en så kompetent person vil påtage sig opgaven.”

Ella Maria Bisschop-Larsen uddeler generelt stor ros til Maria Reumert Gjerding:

”Det er en af Folketingets mest indsigtsfulde natur- og miljøpolitikere, og hun brænder for den grønne sag af hele sit hjerte,” siger Ella Maria Bisschop-Larsen, der understreger, at det er DN's repræsentantskab, der bestemmer linjen:

"Jeg overlader det trygt til dem at foretage det endelige valg."

Skal holde bredden
Opbakningen handler også om alder. At 39-årige Maria Reumert Gjerding vil være bedre end 66-årige Ella Maria Bisschop-Larsen til at kommunikere til og med de lidt yngre aldersgrupper. Og nok så vigtigt forventer den nuværende DN-præsident, at EL-politikeren i det store hele vil køre den nuværende linje videre.

”Det er afgørende for mig, at hun ved, hvad der skal til for at holde bredden i så stor en medlemskreds. De flestes dagsorden er altså bredere end bare en snæver natur- og biodiversitetsdagsorden. De fleste interesserer sig også for klimaet og kemiske stoffer,” siger Ella Maria Bisschop-Larsen.

Set ud fra et vælgermæssigt synspunkt kommer Maria Reumert Gjerding ikke fra landets mest brede parti. Men Ella Maria Bisschop-Larsen ser heller ingen problemer i, at det er en politiker fra Enhedslisten, der stiller op.

”Jeg ser hende som en person med nogle evner, engagement og hjerte,” siger hun og fortsætter:

”Og så tæller det til hendes fordel, at hun har kunnet skabe venskaber og alliancer på tværs af politiske blokke. Selv miljøministeren har hun et godt forhold til.”

Medlem af DN’s hovedbestyrelse, Rune Kjærgaard Lange, har også meddelt, at han er kandidat til at blive DN-præsident. Det er DN’s repræsentantskab, der vælger den nye præsident. Der er i alt 220 repræsentanter for alle DN’s lokale afdelinger.

Omtalte personer

Ella Maria Bisschop-Larsen

Fhv. præsident, Danmarks Naturfredningsforening
cand.scient. i biologi (Københavns Uni. 1978)

Maria Reumert Gjerding

Præsident, Danmark Naturfredningsforening
cand.scient i miljøplanlægning og internationale udviklingsstudier (RUC 2006)

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion