Jeppe Kofod forlader drømmejobbet: ”Jeg tog nok valget for givet”

Jeppe Kofod blev til overs i ministerkabalen - og blev heller ikke valgt ind i Folketinget. Altinget fangede ham til et interview, da han overdrog udenrigsministerposten til Lars Løkke Rasmussen.

Ministeroverdragelse i Udenrigsministeriet. Jeppe Kofod (S) overdrager titlen til den nye udenrigsminister, Lars Løkke Rasmussen (M).
Ministeroverdragelse i Udenrigsministeriet. Jeppe Kofod (S) overdrager titlen til den nye udenrigsminister, Lars Løkke Rasmussen (M).Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lærke Møller Hansen

Det var en dybt berørt og sørgmodig Jeppe Kofod (S), som torsdag overdrog Udenrigsministeriet til Lars Løkke Rasmussen (M).

Han forlader nemlig samtidig landspolitik, da han ikke blev valgt ind i Folketinget. Valgnederlaget er han selv skyld i.

Sådan lød erkendelsen i afskedstalen fra den afgående udenrigsminister, der senere overrakte et kompas og et kort over Østeuropa i gave til afløseren Lars Løkke.

”Det korte svar er bare, at jeg tog nok det valg for givet trods en vanskelig og helt ny opstillingskreds. Jeg var fuldt ud koncentreret om gerningen som udenrigsminister i en krigstid," sagde han.

Selv om de forgangne år har overgået hans ”vildeste drømme”, erkendte han, at det ikke har været nok at være relevant som udenrigsminister.

”Historien har vist mig, at man kan være meget relevant for Danmark. Man kan være kendt som udenrigsminister, men det er ikke ensbetydende med, at man er relevant for de vælgere i Ringsted/Sorø, hvor man har en helt ny opstillingskreds,” sagde han.

Læs også

Ikke retfærdigt

Kofod fik knap 4.300 stemmer i Sjællands Storkreds ved folketingsvalget 1. november, hvilket ikke var nok til at blive valgt ind.

Det betyder, at han er nummer to i rækken af udenrigsministre, som ikke formår at opnå valg til Folketinget. Ved valget i 2019 var det tidligere udenrigsminister, Anders Samuelsen (LA), der ikke sikrede sig nok stemmer. 

Blå bog
  • Jeppe Sebastian Kofod er født 14. marts 1974 i København  
  • 1998-2014: Medlem af Folketinget for Socialdemokratiet, valgt på Bornholm.
  • 2000 - 2013: Udenrigsordfører.
  • 2001 - 2008: Næstformand i Det Udenrigspolitiske Nævn.
  • 2002 - 2005: Næstformand for Socialdemokratiets folketingsgruppe.
  • 2014-2019: Medlem af Europa-Parlamentet, gruppeformand for de danske socialdemokrater.
  • 2019-2022: Udenrigsminister.
  • 1996-2004: Bachelor i socialvidenskab og kandidatstuderende på Roskilde Universitet.
  • 2006-2007: Master i offentlig administration, Harvard University.
  • Kærester med Anna Nilsson og har sammen to døtre.

Kilde: Ritzau

Stående på podiet virkede 48-årige Jeppe Kofod ikke som én, der havde lyst til at stoppe. Han betegnede udenrigsministerposten som ”drømmejobbet”.

”Men i politik er der op-og nedture, og alting er ikke retfærdigt,” sagde han.

Jeppe Kofod har da også oplevet en stor nedtur af slagsen. I 2020 satte Radikale i slipstrømmen af #metoo spørgsmålstegn ved Mette Frederiksens valg af Kofod som udenrigsminister på grund af sex-sagen fra 2008, hvor han som 34-årig havde sex med en dengang 15-årig pige fra DSU.

Sagen blussede op igen og satte Kofod under massivt pres. Men Mette Frederiksen bakkede ham op.

Men nu, to år senere, er der hverken ministerpost eller folketingstingsplads til Jeppe Kofod.

Tryg ved sin afløser

Hvad er de vigtigste opgaver, du efterlader på bordet til Lars Løkke?

”Det vigtigste er den profil og den støtte, vi har til Ukraine. Danmark har været helt i front i værdi- og udenrigspolitikken. Vores støtte til Ukraines kamp for at kunne leve fredeligt med sine naboer efter Ruslands brutale ulovlige angreb på dem både i 2014 og selvfølgelig i februar 2024. Det, at vi passer på vores værdier, sikkerhed og frihed i Europa i en tid, hvor der er krig, er det allervigtigste. Og at vi vinder den kamp, så Putin taber, og de kan få friheden tilbage, så vi alle sammen kan leve i fred og sikkerhed,” siger Jeppe Kofod til Altinget og tilføjer:

”Jeg er tryg ved, at min afløser nu kan tage kampen videre og fortsætte den fantastiske danske profil.”

Hvilke gode råd har du til din afløser?

”Jeg har løbende talt med Lars Løkke Rasmussen i de senere år og også mærket, at vi er meget enige om, hvilken udenrigspolitik Danmark skal føre. Da jeg kom til, sagde jeg, at Danmark er et for lille et land til at have en udenrigspolitik. Til gengæld skal vi være sikre på, at den udenrigspolitik, vi har, er skarp og baseret på vores værdier om demokrati, menneskerettigheder, fred og frihed,” sagde han og fortsatte:

”Der er mit råd bare, at selvom vi er et lille land på knap seks millioner mennesker, så kan vi gøre en kæmpe forskel langt ud over vores befolknings størrelse. Det har vi vist i de senere år, og det er jeg overbevist om, at Lars Løkke tager med sig.”

Hvad forestiller du dig, at du vil beskæftige dig med fremadrettet? 

”Lige nu vil jeg gerne have lov til at se min familie og børn efter mange års intenst arbejde, så det glæder jeg mig til.”

Men er det udelukket, at du vender tilbage til politik på et tidspunkt?

”Jeg er meget engageret i verden, og det kommer jeg til at være fortsat på den ene eller anden måde,” sluttede Jeppe Kofod.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jeppe Kofod

Selvstændig rådgiver i Kofod Global, fhv. udenrigsminister, MF og MEP (S)
BA.scient.soc. (Roskilde Uni. 2004), MA i public administration (Harvard 2007)

0:000:00