Debat

Jeppe Kofods tidligere kollega: Giv dog udenrigsministeren en chance

Altingets portræt af udenrigsminister Jeppe Kofod (S) repræsenterer et nyt lavpunkt for journalistisk anstændighed. Jeppe Kofod er vel den mest kompetente udenrigsminister siden Mogens Lykketoft, skriver Erik Boel.

Som EU-positiv udenrigsminister skal Jeppe Kofod (S) holde statsminister Mette Frederiksen (S) stangen og samtidig forsøge at varetage danske økonomiske og politiske interesser i Europa. Det er ikke nemt, skriver Erik Boel.
Som EU-positiv udenrigsminister skal Jeppe Kofod (S) holde statsminister Mette Frederiksen (S) stangen og samtidig forsøge at varetage danske økonomiske og politiske interesser i Europa. Det er ikke nemt, skriver Erik Boel.Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Erik Boel
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) kan i disse måneder minde om Anker Jørgensen i en gammel Bo Bojesen-tegning:

"Hvad mener du," råber alle til Anker Jørgensen. Og når Anker Jørgensen så siger sin mening, råber de samme mennesker: "Hvad er meningen?".

På samme vis kan Jeppe Kofod næsten ikke gøre noget rigtigt i øjeblikket. Alligevel må Altingets artikel tirsdag den 13. april, der angiveligt portrætterer udenrigsministeren, repræsentere et nyt lavpunkt for journalistisk anstændighed.

Artiklen bygger på flere anonyme kilder. En af de kilder, som tager det vovede skridt er at sætte sit navn på et kritisk citat, er en "professor i statskundskab", som – hvis man nu skal formulere det meget diplomatisk – kommunikerer sin videnskabelige forskning på en noget usædvanlig facon.

Lidt mindre diplomatisk består hans videnskabelige arbejde i at være talerør for en hel masse kantinesladder (er det kontorchefen, den fuldmægtige eller mon hans egne studenter i ministeriet, han har talt med?), mavefornemmelser og så i øvrigt et væld af løsrevne citater. Magen til useriøs forskning skal man lede længe efter.

Underløber ikke sin egen minister
Én af de mange vilde påstande i artiklen er såmænd, at "danske diplomater" i udlandet skulle spekulere over, om de overhovedet tør planlægge ministerbesøg efter sommerferien.

Om det er ambassadesekretæren, souschefen eller ambassadøren, som spekulerer, får vi intet at vide om. Men jeg kan til gengæld godt garantere, at Udenrigsministeriets chefer selvfølgelig både glæder sig til og på forhånd kaster alt til side for at planlægge og udføre besøg af Jeppe Kofod.

Han har siden forfulgt det udenrigspolitiske spor i Folketinget og Europa-Parlamentet og er i dag landets mest indsigtsfulde og engagerede udenrigspolitiker

Erik Boel
Tidligere international sekretær i Socialdemokratiet

Så lad mig også bare sige det ligeud: Det billede, der også i artiklen bliver tegnet af et sladrende dansk udenrigsministerium, som underløber sin egen minister, er milevidt fra den danske udenrigstjeneste, som jeg kender.

Endnu vigtigere er dog alt det, som artiklen slet ikke forholder sig til. Jeppe Kofod har efter snart to år på posten etableret sig som en af de mest indsigtsfulde, effektive og konsekvente udenrigsministre i nyere tid. Er vel den mest kompetente udenrigsminister, siden Mogens Lykketoft indtog posten. 

Danmarks mest indsigtsfulde udenrigspolitiker
Jeg ansatte selv Jeppe Kofod for et kvart århundrede siden i Socialdemokratiets internationale afdeling.

Med iver og dygtighed engagerede han sig i de baltiske landes sag og blev som 23-årig valgt til Folketinget i foråret 1998.

Han har siden forfulgt det udenrigspolitiske spor i Folketinget og Europa-Parlamentet og er i dag landets mest indsigtsfulde og engagerede udenrigspolitiker.

I modsætning til en del af forgængerne på posten er dansk udenrigspolitik hjerteblod for Jeppe Kofod. Han har et imponerende internationalt kontaktnetværk, og han er i nyere tid den udenrigsminister, som vidste mest om dansk udenrigspolitik, da han satte sig i stolen.

I vurderingen af Jeppe Kofods virke som udenrigsminister hører det med, at Kofod har været minister i en coronakrise, hvor ikke alene Danmark, men det meste af verden har været lukket ned og nærmest i undtagelsestilstand. Ikke de nemmeste vilkår at føre den aktive og engagerede udenrigspolitik, som Jeppe Kofod ønsker at stå for.

Ingen nem opgave for Kofod
Hertil kommer, at statsminister Mette Frederiksen (S) kun giver kort snor til ministrene og dertil er berygtet for sin korte lunte.

Mette Frederiksen er den første danske statsminister, der er decideret EU-skeptiker. Den europabegejstrede og EU-positive udenrigsminister skal holde statsministeren stangen, samtidig med at han efter bedste evne forsøger at varetage danske økonomiske og politiske interesser i Europa. Ikke nogen nem opgave.

Jeppe Kofod har endog bragt den uhyrlige situation i Xinjing, hvor muslimer bliver interneret i koncentrationslejre, op

Erik Boel
Tidligere international sekretær i Socialdemokratiet

Kofod skal ikke vurderes på sniksnak i krogene, men på udenrigspolitikken. Prøv at hør her: Jeppe Kofod har taget det modige skridt at melde klart ud, at dansk udenrigspolitik skal føres gennem en værdipolitisk linje.

Det er let at sige, men svært at forfølge i praksis. Det kræver nemlig, at man tør stå ved det, når det koster. Derfor er det også så forfriskende, at Jeppe Kofod har konfronteret vanskelige og svære lande som Kina, Saudi Arabien og Rusland. 

Traditionelt råber danske udenrigsministre nemlig højt, når det ikke har store konsekvenser. Og især når de igen optræder oppositionspolitikere – så er der ingen grænser for idealismen. Men som ministre tier de stille, når engagementet koster.

Kritiserer gerne Kina
Mens Venstre altid har holdt sig tilbage fra at kritisere Kina for overtrædelser af menneskerettighederne – utvivlsomt af frygt for at blive kritiseret af dansk erhvervsliv – er Jeppe Kofod gået foran alle andre EU-lande.

Det gælder ikke mindst i forhold til Hong Kong. Ingen tidligere dansk udenrigsminister har i FN's menneskerettighedsråd i Danmarks nationale indlæg turdet kritisere Kina.

Jeppe Kofod har endog bragt den uhyrlige situation i Xinjing, hvor muslimer bliver interneret i koncentrationslejre, op i samme forum.

I forhold til Saudi Arabien gik Jeppe Kofod forrest i FN's menneskerettighedsråd, hvor han samlede en stor gruppe af lande i et meget klart indlæg om den bedrøvelige menneskerettighedssituation i landet, jævnfør blandt andet mordet på Jamal Khashoggi og fængslinger af kvindelige forkæmpere for menneskerettighederne.

Den lussing gav genklang, og da Saudi Arabien kort tid efter stillede op til Rådet, var der lige pludselig ikke stemmer nok. Saudi Arabien blev ikke valgt ind. Tak til Jeppe Kofod.

Klokkeklar besked til Trump
Og mens de borgerlige udenrigsministre i årevis i spørgsmålet om den russiske NS2-gaslinje forsøgte som forsigtigper at balancere i forholdet mellem Rusland og USA, har Jeppe Kofod fra sin første dag på kontoret gjort det fuldstændigt klart, at han slet ikke ønsker projektet gennemført.

Hvorfor turde hans forgængere ikke sige det højt? Hvis ikke NS2-konsortiet havde valgt at lægge gaslinjen uden for søterritoriet, er jeg faktisk ret sikker på, at Jeppe Kofod ville have sagt nej til projektet – en mulighed, som Lars Løkke-regeringen desværre ikke benyttede sig af.

Må jeg i al stilfærdighed foreslå, at vi overlader den endelige vurdering af Jeppe Kofods virke som udenrigsminister til vælgerne

Erik Boel
Tidligere international sekretær i Socialdemokratiet

I modsætning til sine borgerlige forgængere har Jeppe Kofod været langt mere klar i spyttet over for lande som Kina og Rusland – og jeg tror ikke, at nogen dansk udenrigsminister nogensinde selv har taget knoglen og givet den herværende amerikanske ambassadør en verbal øretæve, som Jeppe Kofod gjorde til Carla Sands i januar 2021.

Kofod havde en klokkeklar hilsen til USA's daværende præsident, Donald Trump, der prøvede at fuske sig til en anden valgperiode: Anerkend dit nederlag og sørg for en fredelig overdragelse af embedet til den kommende præsident Joe Biden.

Lad nu vælgerne vurdere ministeren 
Der er rigtigt som påpeget i Altingets artikel, at Kofod kan være lang i spyttet og nok ikke er ekspert i smarte one liners.

Men er det nødvendigvis en dårlig ting? Udenrigspolitikken består af dilemmaer, ofte af vanskelige valg og verden i dag af komplicerede sammenhænge. Det bør befolkningen vel også indvies i, uanset at det ikke kan klares i et ti sekunders tv-klip. 

Det er selvfølgelig interessant, hvordan sladderen løber på de mere obskure og dunkle sider af internettet, som der henvises til i artiklen. Men det er også interessant, hvad befolkningen mener.

Gennem mere end 20 år er Jeppe Kofod blevet valgt igen og igen med skyhøje stemmetal. Først på Bornholm ved fem folketingsvalg og siden i hele landet ved valgene til Europa-Parlamentet i 2014 og 2019. 

Må jeg i al stilfærdighed foreslå, at vi overlader den endelige vurdering af Jeppe Kofods virke som udenrigsminister til vælgerne.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jeppe Kofod

Selvstændig rådgiver i Kofod Global, fhv. udenrigsminister, MF og MEP (S)
BA.scient.soc. (Roskilde Uni. 2004), MA i public administration (Harvard 2007)









0:000:00