Kommentar af 
Johanne Dalgaard

Johanne Dalgaard om #Metoo: Den ældre generation lider af indgroet magtblindhed

KOMMENTAR: #Metoo-sager blotlægger dybe generationskløfter. Mange i den ældre generation bagatelliserer grænseoverskridende og krænkende adfærd, skriver Johanne Dalgaard.

Jes Dorph-Petersen er så dygtig til at operere i en mediebåren virkelighed, at ingen nærmest nåede at opfatte, hvad to krænkelsesanklager mod ham gik ud på, skriver Johanne Dalgaard.
Jes Dorph-Petersen er så dygtig til at operere i en mediebåren virkelighed, at ingen nærmest nåede at opfatte, hvad to krænkelsesanklager mod ham gik ud på, skriver Johanne Dalgaard.Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Johanne Dalgaard
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Selvfølgelig var det fyringen af en Go'aften Danmark-vært, der fik bægeret til at flyde over.

Det har hele tiden kun været et spørgsmål om tid, før et nyt antifeministisk backlash mod #Metoo-bevægelsen i Danmark indtraf, og hvilken anledning kunne være mere oplagt end den, hvor Hr. Tv-hygge selv var den, der blev detroniseret.

Jes Dorph-Petersen er populær. Han er også dygtig til at operere i en mediebåren virkelighed. Så dygtig, at ingen nærmest nåede at opfatte, hvad de to krænkelsesanklager mod ham gik ud på – det ene forhold lyder i kvindens version som en decideret voldtægt – eller hvad der i øvrigt var foregået, før adskillige markante stemmer i kommentariatet allerede havde taget hans parti og erklæret TV 2's behandling af ham for uretfærdig.

På Facebook mobiliserede en støttegruppe for Jes Dorph Petersen og Jens Gaardbo på få dage mere end 40.000 medlemmer, der spyede deres kvindefjendske galde ud i opslag og kommentarspor.

Fakta
Johanne Thorup Dalgaard (født 1987) er uddannet cand.scient.pol. fra Københavns Universitet. Hun arbejder som embedsmand på uddannelses- og forskningsområdet og som freelanceskribent med fokus på kulturelle og politiske emner.

Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Det kunne være interessant at granske de demografiske data, som Facebook utvivlsomt har på medlemmerne af den gruppe, men jeg ville godt umiddelbart satse et ikke-uanseligt beløb på, at der er en moderat overvægt af mænd, og at gennemsnitsalderen var omkring de 60 år.

I hvert fald står det efterhånden klart, at #Metoo-sager ofte blotlægger dybe generationskløfter i den danske offentlighed. Det, som de fleste i den yngre generation af kvinder oplever som grænseoverskridende og krænkende adfærd, der har det klare formål at ydmyge dem og begrænse deres frie udfoldelse i den professionelle sfære, bagatelliserer mange i den ældre generation enten som harmløs flirt, eller også henviser de til, at unge kvinder må lære selv at sige fra.

Latterlighedspotentialet i forløbet er stort og formodentlig endnu ikke 100 procent forløst

Johanne Dalgaard

Hvis jeg skal komme den ældre generation lidt i møde, så vil jeg da gerne medgive, at opmærksomheden på krænkende adfærd helst ikke skal kamme over i den totale humorforladthed eller ømskindethed (hvad jeg dog overhovedet heller ikke oplever, er tilfældet i de sager, der har vakt genklang i Danmark).

Til gengæld vil jeg blankt afvise argumentet om, at kvinderne "selv skal lære at sige fra", fordi det totalt negligerer de magtforhold og hierarkier, der karakteriserer langt de fleste arbejdspladser.

Jes Dorph-Petersens udtalelser om sin egen sag illustrerer fint denne indgroede magtblindhed. Til Politiken siger han, at "det var en anden tid" for 18 til 20 år siden, hvor de krænkelser, han er anklaget for, skulle have fundet sted.

"Der var ikke noget hierarki med mulighed for magtmisbrug," siger han i interviewet. Men faktum er jo, at nogen-og-40-årige Jes Dorph-Petersen på det tidspunkt for længst var etableret som Mr. News på kanalen, mens de involverede kvinder var journalistpraktikanter i 20'erne.

Læs også

Selvfølgelig var der et hierarki, og selvfølgelig havde han en magt i sin branche, som de kvinder ikke havde, og som de formodentlig nødig ville ende på den dårlige side af, af hensyn til deres videre karriere.

Den erkendelse bør altså snart synke ind alle steder: Hvis man har magt, har man magt, også selvom man selv synes, at man er meget nede på jorden og sympatisk og i øjenhøjde med de unge, som ikke har magt. Og med magt bør følge et ansvar for at forvalte den uden at misbruge den.

Det gælder i øvrigt også TV 2's ledelse, som under hele anden #metoo-bølge har fremstået parodisk i vildrede, når det kommer til at forholde sig til, at noget i deres efter alt at dømme lumre virksomhedskultur kunne se ud til at være ude af trit med tiden.

Først var det ifølge TV 2 åbenlyst, at alle kvindelige medarbejdere, der offentligt havde støttet Sofie Lindes protest mod magtmisbrug og krænkelser i branchen, var inhabile, når det kom til dækning af #Metoo.

Som konsekvens heraf blev vært på Presselogen, Miriam Zesler, altså taget af programmet den 13. september 2020 og erstattet med Jens Gaardbo, der – svøbt i kanalens belejlige habilitetsbegreb – dermed kunne få lejlighed til at interviewe sin chef om mænds adfærd på sin egen arbejdsplads.

Og nu viser det sig så, at TV 2's graverredaktion i arbejdet med en dokumentar om krænkelser desværre har gravet lidt for dybt i kanalens egen råddenskab.

Nu finder TV 2's ledelse pludselig, at det er problematisk, at kanalen "undersøger sig selv", og dokumentaren er derfor droppet.

Latterlighedspotentialet i forløbet er stort og formodentlig endnu ikke 100 procent forløst. Personligt håber jeg, at gode kreative kræfter en dag, når pandemien er slut, og teatrene genåbner, vil gå sammen om at opsætte Jacob Kwon og Habilitetsbegrebet: The Musical, hvori man sætter musik og koreografi til nyhedschefens satireagtige forklaringer om, hvem der er og ikke er inhabil i forhold til at dække #Metoo, og hvorfor det altid er dem, som det er belejligt for TV 2 at lukke munden på, som er inhabile. 

-----

Johanne Thorup Dalgaard (født 1987) er uddannet cand.scient.pol. fra Københavns Universitet. Hun arbejder som embedsmand på uddannelses- og forskningsområdet og som freelanceskribent med fokus på kulturelle og politiske emner. Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Johanne Dalgaard

Freelanceskribent, specialkonsulent
cand.scient.pol (Københavns Uni.)

0:000:00