Debat

Journalistforbund: Facebook og de øvrige giganter skal lære at betale

Det er simpel ophavsret: Når sociale medier benytter artikler og andet stof fra mediernes online-sider, skal de betale medierne, journalisterne og de øvrige rettighedshavere, skriver Tine Johansen og Mogens Blicher Bjerregård.

At Facebook og andre techgiganter skal betale for at bruge ophavsretsligt beskyttet indhold, vil gavne den journalistiske kvalitet, skriver to journalistformænd.
At Facebook og andre techgiganter skal betale for at bruge ophavsretsligt beskyttet indhold, vil gavne den journalistiske kvalitet, skriver to journalistformænd.Foto: Stringer/Reuters/Ritzau Scanpix
Mogens Blicher Bjerregård
Tine Johansen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I Australien er man parat med en lovgivning, der skal sikre, at Facebook og andre sociale medier og platforme skal betale for ophavsretsligt beskyttet indhold. Canada rykker også på dette spørgsmål. Og i Europa har EU gennemført et direktiv om ophavsret, som i øjeblikket er ved at blive implementeret i lovgivningen over alt i Europa – også i Danmark.

På den måde er det blevet sikret, at alle rettighedshavere skal have vederlag for videreudnyttelse af deres stof, herunder den udnyttelse, som finder sted via blandt andet Facebook og Google.

Det helt grundlæggende formål for EU har været at lukke det kæmpemæssige økonomiske hul, der er opstået, når journalister, kunstnere, medier og andre i dag i realiteten ikke får betaling for brugen af vores indhold.

Netop derfor indeholder EU's ophavsretsdirektiv nogle klare og tydelige bestemmelser om, at onlineplatformene skal til lommerne og bidrage til hele den kreative industri.

De enkelte journalister skal også honoreres
Når det gælder brug af artikler og andet stof fra mediernes onlinesider, så er det nemlig både journalisternes og mediernes ophavsret, der udnyttes.

Og derfor skal begge parter honoreres, præcis som vi har en lang og god tradition for i Danmark og store dele af Europa gennem organisationer som Copydan, hvor vi er ligeligt repræsenteret og deler på samme måde.

Facebook og de øvrige techgiganter kan lige så godt lære det: Hvis man vil benytte ophavsretsligt beskyttet indhold, så skal man betale rettighedshaverne og medierne for det

Tine Johansen, Mogens Blicher Bjerregård
Formand for Dansk Journalistforbund og præsident for Den Europliske Journalistsammenslutning

Derfor blev den særlige "Publishers rights"-artikel i direktivet også forsynet med en paragraf om, at journalister, fotografer, tegnere, forfattere med flere skal have en fair andel af den betaling, som parterne bliver enige om.

Det var et krav fra store dele af Europa-Parlamentet for at stemme for forslaget. Og det var vi i den europæiske journalistsammenslutning, EFJ, også enige med de europæiske udgiverorganisationer om.

Techgiganter kan lige så godt lære det
Denne enighed mellem rettighedshavere og medier er både med til at give en stærk, fælles platform i forhandlingerne med især de store amerikanske selskaber. Og den er også et vigtigt element i kampen mod disinformation.

Ophavsrettens kombination af de økonomiske og moralske rettigheder giver nemlig den enkelte journalist et redskab til at værne om sin egen professionalisme og kvaliteten af stoffet. Derfor er det også vigtigt, at dette element kommer tydeligt til udtryk i den lovgivning, som nu er lige på trapperne i Danmark.

Læs også

Facebook og de øvrige techgiganter svarer nu igen med blokeringer og andre spektakulære manøvrer. Men de kan lige så godt lære det:

Hvis man vil benytte ophavsretsligt beskyttet indhold, så skal man betale rettighedshaverne og medierne for det.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00