Jubel over ny aftale om bagatelgrænse

PERSONALEGODER: Både revisorerne og erhvervslivet jubler over den nye aftale om en bagatelgrænse for beskatning af personalegoder mellem regeringen og Socialdemokraterne.
Niels Th. Dahl

Der er en sjælden grad af glæde blandt aktørerne på skatteområdet over den nye aftale om en bagatelgrænse for beskatning af personalegoder, som regeringen og Socialdemokraterne indgik i sidste uge.

Såvel revisorernes organisationer som brancheforeningen Dansk Erhverv har således i store træk fået opfyldt de ønsker, som de har luftet, lige siden reglerne på området blev ændret i forbindelse med skattereformen 1. januar sidste år.

"Når nu lovforslaget er kommet, så er det - selvom man som bekendt skal passe på med den slags - meget tæt på, at vi kan vifte med den indgåede aftale og erklære peace in our time. Det er med stor lettelse og glæde, at vi har modtaget budskabet om, at det eventyrlige indberetningscirkus nu ophører", siger Bo Sandberg, skattepolitisk chef i Dansk Erhverv.

Det var ellers en del af regeringens og Dansk Folkepartis skattereform fra 2009, at indberetningspligten for personalegoder skulle overgå fra medarbejderen til arbejdsgiverne. Ifølge aftaleteksten skulle det ske for "i højere grad at sikre, at der sker korrekt beskatning".

For en gangs skyld har vi faktisk svært ved at få armene ned.

Peter Nielsen
Skattepolitisk konsulent i Dansk Revisorforening

Indberetning af nøgleringe
Da der imidlertid samtidig ikke var nogen nedre grænse for, hvad der skulle indberettes, blev resultatet en stort arbejde for virksomhederne med at registrere og indberette det, hvis en medarbejder fik en flaske rødvin eller sågar en nøglering af sin arbejdsgiver.

"Politikerne har omsider set, at det her regelsæt har indført nogle helt uforudsete byrder for erhvervslivet. Det her er en yderst fornuftig løsning - vi er meget positive, og for en gangs skyld har vi faktisk svært ved at få armene ned," siger Peter Nielsen, der er skattepolitisk konsulent i Dansk Revisorforening (den tidligere Foreningen af Registrerede Revisorer (FRR), red.)

Ud over at indberetningspligten flytter tilbage fra arbejdsgiveren til lønmodtageren, indføres der med aftalen også en bagatelgrænse på 1.000 kr., så små gaver ikke skal indberettes. Tidligere var der en bagatelgrænse på 700 kr., som imidlertid kun gjaldt for arbejdsgiveres julegaver til de ansatte, mens gaver på andre tidspunkter af året var fuldt skattepligtige.

"Den skærpede indberetningspligt af personalegoder havde en særdeles uheldig virkning overalt i erhvervslivet. Ikke mindst de store virksomheder skruede i 2010 markant ned for personalegoderne. De ville være 100 pct. sikre på, at de ikke gjorde noget i strid med skattereglerne. Under alle omstændigheder udløste indberetningspligten en myriade af nye administrative byrder, der slet ikke stod mål med det yderst beskedne merprovenu på ca. 25 millioner kr., som indberetningspligten ifølge Skatteministeriets oplysninger indebar i 2010," siger Bo Sandberg.

Tilbagevirkende kraft
Det vækker yderligere glæde hos organisationerne, at reglerne ændres med tilbagevirkende kraft fra 1. januar 2011, så arbejdsgivernes indberetningspligt kun kommer til at være gældende i indkomståret 2010.

"Det eneste negative, der er tilbage, er faktisk, at vi har haft en periode med meget rigoristiske regler. Og derfor har vi også sagt flere gange, at man må håbe, at SKAT nu ikke spilder sin tid med at gå og kontrollere for år 2010," siger John Bygholm, formand for skatteudvalget i Foreningen af Statsautoriserede Revisorer (FSR).

Med den nye bagatelgrænse mister regeringen en del af det provenu, som er med til at finansiere skattereformen. For at regnestykket skal gå op, bliver de nye regler imidlertid finansieret med en del af et overskud, som staten fik i kassen, da den som følge af en EU-dom indførte den såkaldte kantinemoms for tre år siden.

S inde, DF ude
Det er også forklaringen på, at aftalen højst usædvanligt er indgået mellem regeringen og Socialdemokraterne og uden om Dansk Folkeparti, som ellers har været med i stort set alle skattepolitiske aftaler siden 2001. Dansk Folkeparti ville nemlig i sin tid ikke være med til kantinemomsen, og partiet kan derfor heller ikke nu være med til at udmønte gevinsten.

Skatteordfører Mikkel Dencker (DF) understreger dog, at partiet står bag aftalen, der jo også ændrer på grundlaget for den skattereform, som Dansk Folkeparti har båret igennem:

"Vi er blevet taget i ed omkring indholdet af aftalen, selv om vi ikke er med i den. Vi syntes dengang, at kantinemomsen var uheldig, fordi det var et pålæg fra EU, men vi støtter, at man får en bagatelgrænse, så man ikke skal indberette en kuglepen," siger Mikkel Dencker.

Det glæder John Bygholm fra FSR, at aftalen blev indgået hen over midten i Folketinget, fordi det tyder på, at reglerne ikke vil blive ændret efter et folketingsvalg:

"Det er meget opløftende, at Socialdemokraterne er med i aftalen. Det betyder forhåbentlig, at det er holdbart på tværs af fremtidige regeringer, og at man kan forvente, det holder hen over et valg. Alt andet ville også være helt vanvittigt," siger han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mikkel Dencker

Kommunalbestyrelsesmedlem og 1. viceborgmester (DF), Hvidovre Kommune
økonomi (Københavns Uni. 2000)

Bo Sandberg

Cheføkonom, Aktive Ejere
cand.polit. (Københavns Uni. 2000)









0:000:00