Julekalender: Kristian Thulesen Dahl har sagt farvel til nytårsforsæt, der alligevel altid skuffer

10. DECEMBER: En vælgerlussing, der stadig synger, har slået takten an for året for Dansk Folkepartis 25 års jubilæum. Mød formanden for partiet i krise, som har revurderet nytårsforsættet.

Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Nicole Sander Bertelsen

Hvordan vil du beskrive dit 2020?
Mit 2020 har været ekstremt udfordrende. Dansk Folkeparti har stået i en situation, hvor vi efter valget i 2019 har skullet gøde jorden i partiet, så vi kunne få fornyet fremgang.

Det kræver rigtig meget synlig tilstedeværelse, specielt i baglandet, så jeg har brug for at samle folk og tale til folk. Jeg har brug for at kunne høre, hvad folk mener, om det vi gør. Så det, at corona pludselig skyller ind over os, har gjort det ekstra udfordrende.

Hvad har været den sværeste beslutning, du har taget i 2020?
Det virkede fuldstændig brutalt at sidde en onsdag aften i Statsministeriet og være med i den partilederkreds, hvor vi skulle forholde os til, at Danmark skulle lukkes ned, og lige om lidt skulle folk have det at vide med risiko for, at folk begyndte at hamstre eller gå i panik.

Så når jeg kigger 2020 igennem, så er der ikke noget, der måler sig med dagene omkring 11. marts.

Fakta

Politisk julekalender med hovedpersoner fra 2020  

2020 har været et heftigt år i dansk politik. I Altingets julekalender taler vi hver dag frem mod jul med en politiker, embedsmand eller anden aktør, som har haft et særligt begivenhedsrigt år. 
Vi spørger dem om alt fra juletraditioner, tro og det forgangne år til politiske forbilleder, svære beslutninger og håb for det nye år.

Mød blandt andre nuværende og tidligere ministre, nyudsprungne borgmesterkandidater og nogle af dem, der har gjort sig bemærket i Metoo eller ved årets mange pressemøder. 

I dag kan du møde 
Kristian Thulesen Dahl, som står i spidsen for Dansk Folkeparti, der befinder sig midt i en vælgerkrise og samtidig kan fejre 25 års jubilæum.

Kristian Thulesen Dahl er født 30. juli 1969 og uddannet HA (jur.) og cand.merc.jur. ved Odense Universitet, 1992 og 1995.

Han repræsenterede Fremskridtspartiet i Folketinget fra 1994-1995 og var medstifter af Dansk Folkeparti, som han har repræsenteret i Folketinget siden 1995. 

12. marts, hvor vi vedtager epidemiloven, som giver meget voldsomme magtbeføjelser til regeringen, var også en skelsættende dag. Det er jo den største bemyndigelse, man giver en regering i fredstid, og det har også vist sig bagefter, at vi måske burde have brugt mere tid på det, men da vi så militærkoloner fra Norditalien køre væk med døde som følge af corona, var alle på Christiansborg besat af tanken om, at det ikke måtte ske i Danmark.

Hvilke tanker gør du dig, når du skal ud og snakke med dit bagland?
At det er vigtigt, jeg spreder entusiasme og får dem til at forstå, at vi sammen i DF skal acceptere, at vi er i vælgermæssig krise, og at vi ikke kan vende udviklingen med et fingerknips. Den største udfordring er at styre den utålmodighed, der higer i DF’erne for at komme tilbage. Men først skal vi igennem alt fra frustration til skyldsspørgsmålet. Så uanset, hvor meget jeg ville ønske det, er det ikke blot en krise, der tager 14 dage.

Det virkede fuldstændig brutalt at sidde en onsdag aften over i Statsministeriet og være med i den partilederkreds, hvor vi skulle forholde os til, at Danmark skulle lukkes ned.

Kristian Thulesen Dahl
Formand for Dansk Folkeparti

Havde du et nytårsforsæt, da du gik ind i 2020?
Jeg har aldrig haft held med at have et nytårsforsæt, der gjorde, at jeg pludselig forbedrede min livsstil. Jeg synes, at nytårsforsættet typisk er noget med at stoppe eller forbedre, og det er ikke lykkedes. Så jeg stoppede med at have nytårsforsæt for et par år siden. Jeg synes, man skal vise forandringerne, man ønsker i hverdagen, frem for et enkelt nytårsforsæt, som ofte ender med at skuffe.

Hvad er det bedste, der er kommet ud af forårets nedlukning for dig?
Jeg var langt tættere på min familie. Men der gik ikke mange dage, så havde familien nærmest glemt, at jeg var hjemme. Vi spiste godt nok morgenmad sammen, men så forsvandt jeg ind på hjemmekontoret til sent ud på eftermiddagen eller først på aftenen, så de så mig næsten ikke i løbet af dagen.

Men følelsen af at være hjemme gjorde, at hvilepulsen kom længere ned, og der var større nærvær om aftenen. Og det har jeg ikke oplevet siden 2012, hvor jeg blev formand for Dansk Folkeparti. Det var et flashback i de uger, og det var rart at have tiden til at fordybe sig i det nære.

Hvordan skal du fejre jul?
Vi skal fejre jul hjemme med pynt og råhygge under taget i den gamle lægebolig, og det er vigtigt, at vi får pyntet op og får et juletræ.

Én jul har vi ikke haft et juletræ, fordi vi ikke skulle være hjemme juleaften, men det var bare ikke rigtigt. Så efter den jul blev vi enige om, at det aldrig kommer til at ske igen. For et juletræ midt i stuen, der går helt til loftet, det er indbegrebet af jul.

For os gør det ikke noget, at det er vind og skævt. Ofte er det et højt træ, hvor vi har skåret toppen af. Det betyder også, at vi har nogle meget mærkelige træer. Vi kan godt se det, når vi har det stående.
Kun ét år er vi gået på kompromis med det oprindelige træ og boret nogle grene ind i stammen. For uanset hvilket træ du får ind i stuen, bliver det pludselig det bedste træ, når du får det pyntet og får det til at stå nogenlunde lodret.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kristian Thulesen Dahl

Adm. direktør, Port of Aalborg, fhv. MF (DF og løsgænger)
cand.merc.jur. (Aalborg Uni. 1995)

0:000:00