Julekalender med Brian Mikkelsen: "Jeg var i chok, men synes, det var den rigtige ting at gøre"

17. DECEMBER: Han havde ikke tid til at komme sig over chokket og måtte arbejde i døgndrift, efter landet lukkede ned i marts. Samtidig skulle han være far for sine frustrerede døtre, som han beskæftigede med vandreture i Norge og Karen Blixen. Mød Brian Mikkelsen bag dagens låge.

Det er ligesom, hvad månelandingen var for mine forældre, og hvad 9/11 var for mig, siger Brian Mikkelsen om dagen, hvor landet blev lukket ned. (Foto: Maria Albrechtsen Mortensen/Ritzau Scanpix)
Det er ligesom, hvad månelandingen var for mine forældre, og hvad 9/11 var for mig, siger Brian Mikkelsen om dagen, hvor landet blev lukket ned. (Foto: Maria Albrechtsen Mortensen/Ritzau Scanpix)
Mads Mose Vikkelsø

Hvad tænkte du, da landet lukkede ned tilbage i marts?
Det var en skelsættende dag. Det er ligesom, hvad månelandingen var for mine forældre, og hvad 9/11 var for mig. Danmark blev mere eller mindre lukket ned, og i de uger, der fulgte, var Danmark i en eller anden surrealistisk tilstand. Jeg var i chok, men synes, det var den rigtige ting at gøre. Jeg samlede folkene i Dansk Erhverv, og vi arbejdede i døgndrift i marts, april og dele af maj, mens landet og eksportmarkedet brændte.

Hvordan har det været ikke at være i Folketinget under sådan en krise?
Jeg havde jo været i opposition, så jeg er glad for, at jeg sad, hvor jeg sad. Jeg havde større indflydelse. Vi var i timekontakt med regeringen og topembedsmændene i den periode og var med til at forme meget af den politik og de handlinger, der var.

Jeg opfattede det som positivt at være med på sidelinjen, for vi var med til at løse nogle ting sammen, som gjorde en forskel for rigtig mange virksomheder. Jeg så Danmark fra sin bedste side i en vanvittig situation.

Hvad har du haft mest travlt med, som ikke har været corona?
Jeg har to teenagedøtre, som jeg har holdt aktiveret. De har været mere frustreret, end jeg har været. Den ene blev student i år. De føler virkelig, at de mister et år i deres mest dyrebare tid, hvad de i og for sig også gør. Så jeg har brugt meget tid på at fortælle dem, at der også er et liv til næste år, og lave nogle sjove ting sammen med dem.

Fakta
Politisk julekalender med hovedpersoner fra 2020  

2020 har været et heftigt år i dansk politik. I Altingets julekalender taler vi hver dag frem mod jul med en politiker, embedsmand eller anden aktør, som har haft et særligt begivenhedsrigt år.


Vi spørger dem om alt fra juletraditioner, tro og det forgangne år til politiske forbilleder, svære beslutninger og håb for det nye år.


Mød blandt andre nuværende og tidligere ministre, nyudsprungne borgmesterkandidater og nogle af dem, der har gjort sig bemærket i Metoo eller ved årets mange pressemøder.

I dag kan du møde Brian Mikkelsen, der i løbet af året har bistået regeringen med, hvordan man skulle hjælpe det blødende erhvervsliv under coronakrisen.

Brian Mikkelsen er født 31. januar 1966 i København.

Uddannet: cand.scient.pol. fra Københavns Universitet, 1994.

Brian Mikkelsen er tidligere konservativ folketingsmedlem og har siddet på en række ministerposter. Senest som erhversvminister fra 2016 til 2018, hvor han tog afsked med det politiske liv og blev administrerende direktør i Dansk Erhverv. 

Hvordan aktiverer man sine teenagedøtre?
Vi har været på vandretur i Norge. Det, tror jeg, var ikke sket, hvis ikke det havde været for corona. Jeg fik en fantastisk vandreferie i Norge med mine døtre. Så har vi også læst bøger sammen. De interesserer sig heldigvis meget for samfundsforhold, som jeg også gør. Vi har blandt andet læst Holger Bechs bog ‘Teorien om alt og Karen Blixen og snakket om dem bagefter.

Hvilken ny side af dig selv opdagede du under corona?
At det var muligt også at have livskvalitet ved ikke at være på arbejde hele tiden. Jeg har arbejdet vanvittig hårdt størstedelen af mit liv, fordi jeg har været i toppolitik og nu er administrerende direktør. Under corona, hvor kontoret var lukket, blev det en anden form for arbejde, hvor man vekslede mellem det private og arbejde på en helt anderledes måde. Da kontoret var lukket, cyklede jeg hver morgen og sejlede kajak hver dag. Ved siden af det har jeg også læst en hulens masse. Jeg elsker krimier.

Vi har været på vandretur i Norge. Det, tror jeg, var ikke sket, hvis ikke det havde været for corona.

Brian Mikkelsen
Adm. direktør, Dansk Erhverv

Hvis det stod til dig, hvad skal erhvervsminister Simon Kollerup (S) sætte fokus på i den kommende tid?
Kæmpe for private virksomheder. Jeg oplever en tendens, hvor man prøver at skubbe private virksomheder ud. Hans kollega, Astrid Krag (S), vil sågar forbyde private virksomheder inden for det sociale område. Det har man aldrig villet i Danmark. Der skal man hundrede år tilbage for at forbyde private virksomheder. Men jeg synes, han har været en positiv overraskelse, også for mange virksomheder.

Hvordan skal du fejre jul i år?
Det er første jul i mange år, hvor vi er hjemme juleaften. Normalt mødes vi weekenden inden på klassisk maner, og så plejer vi altid at rejse mellem jul og nytår. I år mødes den nærmeste familie. Vi har ingen små børn i familien, så der er ikke noget dansen om juletræet, men det er hygge, god mad, god vin og gode snakke.

Og så har vi lavet secret santa i år, hvilket betyder, at man skal give en gave til to personer hver, men man ved ikke, hvem man får gave fra. Det bliver ikke en børnejul med tusindvis af gaver. Der bliver orden i det. Ikke noget med alt for mange gaver og kaos.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Brian Mikkelsen

Adm. direktør, Dansk Erhverv, bestyrelsesformand, Nationalmuseets Museumsråd, bestyrelsesnæstformand, Kraks Fond, bestyrelsesnæstformand, Ove K investfond, formand, Ordrupgaard Advisory board, bestyrelsesmedlem, ATP, bestyrelsesmedlem, Pension Danmark
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

0:000:00