Julekalender med Lotte Rod: "Jeg har større tillid til Morten Østergaard nu"

14. DECEMBER: Lotte Rod var på barsel indtil oktober, hvor hun vendte tilbage til et coronaramt Christiansborg. Kort tid inden var hun involveret i den radikale krænkelsessag, som medførte, at Morten Østergaard måtte trække sig som partileder. Læs om hendes vilde år her.

Lotte Rod fortryder ikke, at hun er kommet frem med sin fortælling, som handler om, at Morten Østergaard tidligere har lagt hånden på hendes lår. Rod fortæller, at hun har større tillid til Østergaard i dag, end hun havde inden fortællingen.
Lotte Rod fortryder ikke, at hun er kommet frem med sin fortælling, som handler om, at Morten Østergaard tidligere har lagt hånden på hendes lår. Rod fortæller, at hun har større tillid til Østergaard i dag, end hun havde inden fortællingen.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Cecilie Toft

Hvordan vil du beskrive dit 2020?
Det har været et vildt år. Jeg var på barsel den første halvdel af året, og det blev jo krydret med, at der kom corona midt i det hele, som har fyldt utrolig meget, og at vi i mit parti har fået en ny leder. Så det har på alle måder været et anderledes år, end jeg havde regnet med.

Kan du fortælle lidt om, hvordan du oplevede overgangen fra at være på barsel til at vende tilbage til politik, og hvilke tanker du gjorde dig?
Jeg glædede mig meget til at komme tilbage. Jeg havde virkelig lyst til at bidrage til at drive udviklingen på børne- og skoleområdet, som – efter min mening – var gået lige rigeligt i stå under corona. Jeg har forståelse for, at corona har optaget så meget politisk kraft, som det har, men jeg har også været frustreret over, at nogle af de ting, jeg synes er vigtige, blev ved med at blive skubbet.

2020 har jo været året, hvor du har fået en del omtale i medierne, og alt andet lige medført, at flere har fået kendskab til dit navn – hvordan har du oplevet det?
Jeg har det stadig lidt mærkeligt med, hvor stor hele debatten har været, fordi jeg jo egentlig bare selv synes, jeg sagde fra overfor noget, som ikke var okay.

Hvilke følelser strømmede igennem dig, da mediedækningen af seksuelle krænkelser i Radikale var på sit højeste?
Det var ret mærkeligt for mig at opleve. Da det hele brød ud, var mange mennesker vrede på Morten og mig, men selv havde vi to haft nogle gode snakke, som har gjort, at jeg har større tillid til ham nu.

Fakta

Politisk julekalender med  
hovedpersoner fra 2020

2020 har været et heftigt år i dansk politik. I Altingets julekalender taler vi hver dag frem mod jul med en politiker, embedsmand eller anden aktør, som har haft et særligt begivenhedsrigt år. 

Vi spørger dem om alt fra juletraditioner, tro og det forgangne år til politiske forbilleder, svære beslutninger og håb for det nye år. 

Mød blandt andre nuværende og tidligere ministre, nyudsprungne borgmesterkandidater og nogle af dem, der har gjort sig bemærket i Metoo eller ved årets mange pressemøder. 

I dag kan du møde Lotte Rod, som i oktober vendte tilbage til Christiansborg efter et år på barsel.

Lotte Rod er født 10. juni 1985 i Aarhus.

Udannet cand.scient.pol. ved Københavns Universitet, 2007-2012.

Folketingsmedlem hos Radikale Venstre i Sydjyllands Storkreds fra 15. september 2011.

I 2009 var hun EP-kandidat hos partiet, og i 2011-2015 var hun næstformand i Folketingets Børne- og Undervisningsudvalget. I 2018-2020 sad Rod som indfødsretsordfører.

Hun er i dag partiets indfødsret-, børne- og undervisningsordfører samt ordfører for offentlig innovation. 

Rod har tidligere været formand i Radikal Ungdom, arbejdet som pædagogmedhjælper og været redaktionsassistent på mediet Observer. 

Har været folkeskoleelev på Deutsche Privatschule Apenrade i Aabenraa og taler derfor flydende tysk. Har også boet i Frankrig i et år.

Kilde: ft.dk

Alt i alt var perioden en ret bizar tid. Jeg følte, vi var på vej til noget godt i partiet, mens det billede, medierne tegnede af vores parti, var det modsatte.

Hvorfor har du større tillid til Morten Østergaard nu, end du havde, inden du stod frem med din fortælling?
Morten og jeg har haft nogle gode snakke med hinanden om fortiden, og om hvordan vi skal skabe kulturforandringer i partiet, få ryddet op i problemerne og sørge for, at det her ikke er noget fremtidige generationer i Radikale Venstre skal opleve. Og hvis det alligevel skulle ske, har vi nu en samværspolitik med tydelige regler for sanktioner.

Alt i alt var perioden en ret bizar tid. Jeg følte, vi var på vej til noget godt i partiet, mens det billede, medierne tegnede af vores parti, var det modsatte.

Lotte Rod
Indfødsret, børne- og undervisningsordfører, og ordfører for offentlig Innovation, Radikale Venstre

Det lyder som en god afrunding på et lidt kaotisk år. Nu er juleaften jo snart på trapperne - hvad er dit forhold til julen?
Jeg elsker julen og vores traditioner. Jeg har gået på tysk skole i Aabenraa og boet et år i Frankrig, hvor jeg også holdt jul. Selvom jeg på mange måder føler mig som europæer, så er der altså ikke noget, der slår dansk jul!

Hvad håber du på at få ud af det kommende år på jobbet og privat?
Jeg vil gerne være drivkraften for, at børns leg får noget mere plads, og at der skabes nogle fede og frie rammer i vores fritidsinstitutioner, hvor børn kan bygge, have dyr og ligge på sofaen.

Hvis jeg skal ønske mig noget, skal det bare være god tid til at lege sammen med mine børn. En af mine veninder lavede engang et nytårsforsæt om at få sine børn til at grine hver dag. Jeg øver mig også i at fordybe mig i legen i stedet for også lige at sætte en ny vask over. Det er en god øvelse for sådan en som mig, der tit har gang i for mange ting på én gang.

Jeg har lige et sidste spørgsmål. Har du egentlig nogen skæve sider?
Altså .. jeg dyrker yoga i min fritid – men det er vel ikke så originalt?

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lotte Rod

MF (R)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2012)

0:000:00