Julekalender med Mette Kierkgaard: Det er ikke så mærkeligt, at jeg er en af de mest ukendte ministre

23. DECEMBER: Ældreminister Mette Kierkgaard tager det ikke så tungt, at hun fortsat er et ukendt navn for mange danskere. I starten af 2024 vil hun præsentere sit politiske svendestykke, men først skal hun fejre jul med familien, hvor hendes søn har skudt en gås til julemiddagen.

Bag dagens låge i Altingets julekalender gemmer ældreminister Mette Kierkgaard (M) sig.
Bag dagens låge i Altingets julekalender gemmer ældreminister Mette Kierkgaard (M) sig.Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix
Jonas Wiinblad Overgaard

Hvad betyder julen for dig?

"Julen er indbegrebet af familietid, og jeg glæder mig til at være sammen med min familie. De bor lidt nord for Ribe, og jeg er i København fra mandag til fredag. Jeg bruger også juletiden til at mødes med de venner, jeg ikke har ikke set så meget i løbet af året."

Hvordan skal du fejre jul i år?

"Hos min far og hans kone sammen med min mand og vores to børn. Vi får besøg af et par gode venners datter, der rejser Europa rundt. Det er meget klassisk jul med en julegås, min søn selv har skudt."

Altingets julekalender

Altinget taler hver dag frem mod jul med politikere, debattører og andre meningsdannere om alt fra juletraditioner til politiske forbilleder og årets største fortrydelse.

Du finder hele årets julekalender her.

Har du en sjov eller skæv juletradition?

"Vi er nok meget klassiske. Vores mandelgave er det satiriske hæfte Svikmøllen, og det er aldrig en overraskelse, selvom vi pakker den ind. I gamle dage havde vi også Blæksprutten som mandelgave, men den produceres ikke længere."

Hvad er det mest overvurderede ved julen?

"Julen bliver så tæt koblet til forbrugerismen, hvor man skal ud at bytte sin julegave lige efter, at man har fået den. Det rimer slet ikke på, hvad jeg forbinder julen med."

Holder Moderaterne julefrokost?

"Ja, den havde vi for nogle uger siden. Vi mødtes i Provianthuset på Christiansborg, hvor vi sludrede og havde det sjovt. Så tog vi ud for at spise en klassisk julefrokost. I en folketingsgruppe har alle travlt med sit, så alene det at bruge tid sammen, havde jeg glædet mig til."

Læs også

Hvis du kunne invitere en oppositionspolitiker med til den julefrokost. Hvem skulle det så være?

"Katrine Daugaard, der er ældreordfører for Liberal Alliance. Hun ville have nogle gode, friske og skarpe perspektiver på forskellige ting. Hun kommer også med musisk baggrund, så det kunne være, hun ville gøre sig godt til en julefrokost."

Hvad er den bedste bog, du har læst i år?

"Jeg læste Kirsten Jacobsens 'Løftet', der rammer ind i diskussionen om aktiv dødshjælp. Den handler om, hvordan hendes mand og hende selv havde givet hinanden løftet om ikke at ville genoplives, og om hvor svært det er for vores system at honorere det. Den gjorde et stort indtryk."

Det var dit første år som minister. Hvordan har det været?

"Det har været fuldstændig anderledes end noget som helst, jeg har prøvet før. Jeg er både ny i politik og på ministerholdet, så det er et helt anderledes liv. Det har i sagens natur været hæsblæsende, men hold op, hvor er det privilegeret at være minister. Det er helt fantastisk."

Læs også

Hvad er du mest stolt af at have gjort politisk i 2023?

"Jeg har sat mig grundigt ind i tingene, så vi kan skabe en ældrepleje, der er grundlæggende anderledes end den, vi har i dag. Mit svendestykke bliver ældrereformen, som kommer lige om lidt."

Når du siger lige om lidt, kan du så løfte sløret for, hvornår I præsenterer et udspil?

"Jeg kan sige, at det kommer i starten af det nye år."

Er der noget du fortryder i dit år som ældreminister?

"Det er et udfordrende spørgsmål, fordi jeg grundlæggende ikke fortryder ting. Jeg ser tit på ting som læring. Der er ikke noget afgørende, jeg har fortrudt."

Er der så noget du grundlæggende ville have gjort anderledes i dit embede som minister?

"I et demokratisk system, er det vigtigt, at jeg som minister kommer i pressen, så folk kender en. Jeg har prøvet at lave så mange interviews som muligt, men jeg skulle måske have været mere offensiv på at komme i pressen. Jeg er folkevalgt, og det er vigtigt, at folk kender mit ståsted og mine holdninger."

Læs også

I Altingets seneste måling fra Epinion er du den næstmest ukendte minister. Hvordan har du det med det?

"Jeg tager det ikke personligt, og dels er det ikke så mærkeligt. Jeg er helt ny i politik. For lidt over et år siden havde jeg et helt andet job. Det tager tid at slå igennem, og der er flere ministre med mange års erfaring fra politik, der ligger på samme niveau i målingen som mig."

"Men når vi har et demokrati med folkevalgte politikere, er det vigtigt, at de er kendte. Jeg håber og tror, at det er de politiske resultater, der gør forskellen. Ældrereformen håber og tror jeg er den, jeg bliver kendt for."

Jeg har prøvet at lave så mange interviews som muligt, men jeg skulle måske have været mere offensiv på at komme i pressen

Mette Kierkgaard (M)
Ældreminister

Hvilken politisk debat vil du særligt huske 2023 for?

"Debatten om aktiv dødshjælp er vigtig. Generelt er det vigtigt, at vi politikere dvæler ved etiske debatter. Og så vil jeg også huske 2023 for diskussionen om store bededag, som vil gå over i historien."

Det har også været et år med mange personsager i Moderaterne. Hvordan ser du tilbage på det?

"Vi var 16, der kom ind i Folketinget samt to ministre udefra. Jeg er meget stolt af, at Moderaterne er kommet i regering og fået et kæmpe politisk aftryk. Folketingsgruppen har gjort det fantastisk."

Men I har også haft personsager som har fyldt meget. Så igen, hvordan ser du tilbage på de konkrete sager?

"Det handler om, hvordan man håndterer dem. Og der bakker jeg fuldstændig op om, hvordan ledelsen har håndteret de forskellige sager."

Har du et nytårsforsæt?

"Det skal være mit nytårsforsæt, at jeg får gået eller løbet en times tid hver dag. Jeg har haft så travlt de seneste måneder, at det har glippet nogle gange. Men det er så vigtigt for både krop og sjæl."

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Kierkgaard

Ældreminister, MF (M)
ph.d. (Aalborg Uni. 2002), cand.scient.soc. (Aalborg Uni. 1999)

Katrine Daugaard

MF (LA)
cand.musicae. (Syddansk Musikkonservatorie & Skuespillerskole)

0:000:00