Julekalender med Sophie Hæstorp: At stille op som overborgmester har krævet nogle tårer

15. DECEMBER: I det nye år ønsker Sophie Hæstorp Andersen sig tre ting: En overborgmesterpost i København, at diskutere politik ansigt-til-ansigt og gå til en Suspektkoncert. Mød Region Hovedstadens regionrådsformand bag dagens julekalenderlåge.

Sophie Hæstorp Andersen glæder sig til igen at være tæt på andre mennesker og at "kunne smide hjernen, danse og råbe ad de samme ting". Gerne til en Suspektkoncert. 
Sophie Hæstorp Andersen glæder sig til igen at være tæt på andre mennesker og at "kunne smide hjernen, danse og råbe ad de samme ting". Gerne til en Suspektkoncert. Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Thor Stefansson Hiis

Du begyndte året som regionrådsformand. Du slutter året med at være opstillet som overborgmesterkandidat i København. Hvilke overvejelser havde du i den forbindelse?
Ja, hvilke overvejelser havde jeg ikke? Det skete jo meget hurtigt, da det var på baggrund af den anden store diskussion i 2020, nemlig sexisme og uønsket seksuel opmærksomhed. Jeg var i fuld gang med at lave min valgkamp som regionrådsformand, da jeg pludselig blev opfordret til at stille op som Socialdemokratiets overborgmesterkandidat i København af nogle af de lokale kredse og kredsformænd.

Det har været en rigtig svær beslutning, og en beslutning som har krævet nogle tårer at nå frem til. Men jeg har valgt at stille op, fordi jeg tror, jeg er en god kandidat. Dels fordi jeg er københavner og elsker København, men også fordi jeg har været med til at præge byen de seneste mange år, bare fra andre talerstole.

Hvad har det sværeste ved 2020 været?
Det mest udfordrende ved 2020 har været at tage corona alvorligt, samtidig med at vi skulle sikre, at alle øvrige patienter også har et godt sundhedsvæsen. At få indlemmet og hele tiden være på forkant med alt, hvad corona indebærer: Håndtering af testkapaciteter, at få skaffet respiratorer, masker og kitler hjem fra et skørt marked og så samtidig holde fokus på, at der også er andre mennesker med for eksempel kræft og hjertesygdomme. Det, synes jeg, har været den største udfordring.

Er der en ting, du savner at kunne gøre, men som du ikke kan på grund af corona?
At tage til en Suspektkoncert. Jeg havde billetter til koncerten i Royal Arena her i december, men det blev naturligvis aflyst. Men jeg er så klar, når de går på igen. Jeg glæder mig til at være tæt på andre mennesker og kunne smide hjernen og danse og råbe ad de samme ting.

Fakta
Politisk julekalender med årets hovedpersoner

2020 har været et heftigt år i dansk politik. I Altingets julekalender taler vi hver dag frem mod jul med en politiker, embedsmand eller anden aktør, som har haft et særligt begivenhedsrigt år.

Vi spørger dem om alt fra juletraditioner, tro og det forgangne år til politiske forbilleder, svære beslutninger og håb for det nye år.

Mød blandt andre nuværende og tidligere ministre, nyudsprungne borgmesterkandidater og nogle af dem, der har gjort sig bemærket i Metoo eller ved årets mange pressemøder.

I dag kan du møde Sophie Hæstorp Andersen (S), som er regionrådsformand i Region Hovedstaden og opstillet som overborgmesterkandidat for Socialdemokratiet i København til det kommende kommunalvalg. 

Sophie Hæstorp Andersen er født 26. september 1974 i København. 

Hun har en kandidat i statskundskab fra Københavns Universitet.

Hæstorp har været folketingsmedlem ad to omgange. Første gang fra 2001-2005, hvorefter hun genindtrådte i 2007 og blev der, indtil hun blev valgt som regionrådsformand i Region Hovedstaden 1. januar 2014. 

Hvad kommer til at være den store samfundsdagsorden næste år?
Jeg tror, at corona stadig kommer til at fylde det meste. Vi står snart med en vaccine, men der kommer til at gå noget tid, før den er rullet helt ud. Den anden ting, som jeg tror, kommer til at fylde, er klimaet. Og så tror jeg også, at demokrati kommer til at stå højt på listen.

Demokrati?
Ja, for alt for mange føler, at der bliver truffet beslutninger hen over hovedet på dem. Det giver sig til kende på alle mulige måder. Vi ser jo dem, som står ude foran Christiansborg og slår på grydelåg. Jeg tror, der kommer en diskussion om, hvad demokratiet kan, men også om hvordan vi får inddraget flere mennesker i den demokratiske samtale næste år. Det kommer i hvert fald til at fylde for mig i min valgkamp.

Jeg tror, der kommer en diskussion om, hvad demokratiet kan, men også om hvordan vi får inddraget flere mennesker i den demokratiske samtale næste år.

Sophie Hæstorp Andersen
Regionrådsformand i Region Hovedstaden

Læs også

Hvad er det bedste råd, du har fået?
Jeg har flere. De fleste af dem kommer fra min mor. Hun sagde altid til mig, at indflydelse ikke er noget man får, det er noget, man tager. Det viste hun også selv. Vi boede ved siden af kirken, og hun var nogenlunde lige så kulturkristen som mig, men stillede op til menighedsrådet og blev formand, da hun gerne ville holde styr på, hvad der skete inde på den anden side af hegnet. Hun var tillidsmand i Danmarks Radio og var aktiv i skolebestyrelsen, så på den måde viste hun, at indflydelse ikke er noget, man skal sidde og vente på, at andre giver en.

Hvad ser du særligt frem til i det næste år?
Jeg ser frem til, at vi kan mødes som mennesker. Ved indgangen til 2020 var jeg som politiker lidt træt af, at man hele tiden skulle til konferencer og susede afsted til møder. Det har ændret sig nu. Da jeg sidst var til en konference i september, hvor der var borgmestre med fra hele Sjælland, var vi alle så glade. Bare det at være sammen med andre mennesker og kolleger gjorde, at man blev helt opstemt. Det at kunne mødes med andre mennesker og diskutere politik. Sammen. Ansigt til ansigt. Det glæder jeg mig sindssygt meget til, og det håber jeg, vi kan i 2021.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sophie Hæstorp Andersen

Overborgmester (S), Københavns Kommune
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2006)

0:000:00