Julekalender: Villy Søvndal forstår ikke, at der ikke var en eneste minister, som efterspurgte lovgrundlag i minksag

8. DECEMBER: Dagens låge i julekalenderen er regionsrådsmedlem Villy Søvndal (SF), som håber på at blive valgt som borgmester i Kolding næste år. Han har svært ved at forstå, at der ikke på noget tidspunkt var en i regeringens magtfulde koordinationsudvalg, som spurgte til lovgrundlaget i minksagen.

Villy Søvndal (SF) mener, at Venstre udnytter mink-sagen til at lave "smålig, politisk plat"
Villy Søvndal (SF) mener, at Venstre udnytter mink-sagen til at lave "smålig, politisk plat"Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Jarl Viktor Schultz

Hvordan synes du, regeringen har håndteret coronakrisen?
Jeg tror, man vil sige efterfølgende, at det var rart at bo i et land, hvor vi havde myndigheder og politikere, der havde det politiske mod til at træffe de hårde beslutninger i tide.

Samtidig er der ikke nogen tvivl om, at regeringen begik en fejl i håndteringen af mink. Jeg tror ikke på konspirationsteorier, men har alligevel svært ved at forstå, hvordan det kunne gå til.

Jeg har selv siddet i koordinationsudvalget under Helle Thorning-Schmidts (S) regering, selvfølgelig i roligere tider, hvor det værste, vi havde at slås med, var en finanskrise. Alligevel forstår jeg ikke, at man kan sidde 6-7 ministre og 6-7 departementschefer, uden at nogen spørger: Hvad er lovgrundlaget for den her beslutning?

Når man sidder med sager i koordinationsudvalget, er der nogle helt elementære spørgsmål, der altid bliver stillet. Udover at man vil spørge, hvad konsekvenserne af loven bliver økonomisk og administrativt, så vil man også spørge: Hvad er lovgrundlaget?

Fakta

Politisk julekalender med årets hovedpersoner  

2020 har været et heftigt år i dansk politik. I Altingets julekalender taler vi hver dag frem mod jul med en politiker, embedsmand eller anden aktør, som har haft et særligt begivenhedsrigt år.

Vi spørger dem om alt fra juletraditioner, tro og det forgangne år til politiske forbilleder, svære beslutninger og håb for det nye år.

Mød blandt andre nuværende og tidligere ministre, nyudsprungne borgmesterkandidater og nogle af dem, der har gjort sig bemærket i Metoo eller ved årets mange pressemøder.

I dag kan du møde Villy Søvndal, som stiller op som SF's borgmesterkandidat i Kolding Kommune til kommunalvalget næste år.

Villy Søvndal er født 4. april 1952 i Linde.

Han er uddannet lærer fra Kolding Seminarium i 1980.

I 2017 blev han valgt ind i Region Syddanmark for SF. Han genopstiller ikke i 2021, men stiller i stedet op som borgmesterkandidat i Kolding Kommune.

Fra 2005-2013 var han formand for SF. Fra 2011 til 2013 var han udenrigsminister i Helle Thorning-Schmidts SRSF-regering.

Det er embedsmændene, der redegør for lovgrundlaget, men ellers plejer man også selv som minister at spørge til det. Det burde de socialdemokratiske ministre have gjort i minksagen. Men i sidste ende er det embedsværkets ansvar, vil jeg mene.

Hvem har overrasket dig mest i år?
Venstres ledelse. At de ikke i højere grad tager ansvar i den krise, vi står i. I stedet laver de smålig, politisk plat på den.

Når man sidder med sager i koordinationsudvalget, er der nogle helt elementære spørgsmål, der altid bliver stillet. Udover at man vil spørge, hvad konsekvenserne af loven bliver økonomisk og administrativt, så vil man også spørge: Hvad er lovgrundlaget?

Villy Søvndal
Regionsrådsmedlem for SF, Region Syddanmark og borgmesterkandidat til kommunalvalget 2021 i Kolding Kommune

Jeg savner bare én borgerlig leder, der træder i karakter. Som tager ansvar i stedet for at score politiske point på den kortsigtede bane ved at sætte Sundhedsstyrelsens autoritet under anklage.

Det er farligt at sætte spørgsmålstegn ved sundhedsmyndighederne. For så ryger den tillid i befolkningen, som er forudsætningen for demokratiet.

Du nævner Venstre som en negativ overraskelse. Er der nogen, der har overrasket dig positivt i år?
Kamala Harris, der lige er blevet valgt til vicepræsident i USA som den første kvinde nogensinde. Det er ikke så dårligt, at hvis der skulle ske noget med Biden, så er det hende, der tager over. Hun bliver en god makker for Biden i de næste fire år, hvor USA vender tilbage til verden.

Jeg har savnet USA som en aktiv spiller på verdensscenen. USA’s præsidenter pynter ikke altid i den her verden, men det gjorde Obama, og det er jeg sikker på, at Biden også kommer til.

Hvad kommer der til at ske i dit 2021?
Jeg stiller op som borgmesterkandidat i Kolding, hvor jeg har boet siden 1976. Og så har jeg også en fortid i Kolding Byråd, hvor jeg sad fra 1982 til 1994.

Min kampagne kommer til at handle om folkeskolerne. Kolding er den kommune, der har de laveste udgifter per folkeskoleelev i hele Danmark. Og det er jo helt uholdbart i en verden, hvor vi skal konkurrere på viden. For de kommuner, der kommer til at vinde i fremtiden, er dem, der klarer sig godt på uddannelsesområdet.

En anden tidligere minister, Eva Kjer Hansen (V), stiller også op som borgmester i Kolding. Hvem kommer til at løbe med borgmesterposten?
Altså, Eva har det problem, at hun i modsætning til mig ikke har boet i Kolding, så hun skal lige lære byen at kende.

Hvad mig selv angår, så tror jeg da, at det er indenfor rækkevidde. Men det kommer til at kræve hårdt arbejde, og jeg regner ikke med, at borgmesterposten kommer flyvende af sig selv som stegte duer.

Jeg har været ministerkollega med mange af dem, der sidder i den nuværende regering. Og jeg bilder mig ind, at det vil være til fordel for Kolding Kommune, at jeg har det der tætte forhold til Christiansborg.

Hvad er den bedste julegave, du har fået?
Jeg sad lige i går og snakkede med min kone om nogle af de julegaver, vi har fået tidligere. Hun spurgte, hvad jeg fik sidste år, og det kan jeg altså ikke huske. Jeg har prøvet at komme i tanke om det, men jeg kan simpelthen ikke.

Skal du i kirke juleaften?
Nej, vi kommer nok ikke i kirke. Jeg er heller ikke specielt troende. Mere tvivlende.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Villy Søvndal

Kandidat til Europa-Parlamentet (SF), fhv. udenrigsminister og partiformand (SF)
Lærer (Kolding Seminarium 1980)

0:000:00