Justitsministeren lægger luft til PET-sprog

NYHED: Brian Mikkelsen (K) tager klar afstand fra politisk korrekthed, men vil ikke direkte fjerne PET's omstridte sprogvejledning.
Justitsminister Brian Mikkelsen (K): "Jeg deler mine tre ministerkollegaers afstandtagen fra enhver form for politisk korrekthed."
Justitsminister Brian Mikkelsen (K): "Jeg deler mine tre ministerkollegaers afstandtagen fra enhver form for politisk korrekthed."Foto: Rasmus Flindt
Erik Holstein

Den nye justitsminister, Brian Mikkelsen (K), deler grundholdning med tre ministerkollegaer, der skarpt har kritiseret en omstridt sprogvejledning fra Politiets Efterretningstjeneste (PET). Vejledningen advarer mod at bruge ord som "islamisme" og "fundamentalisme" for "ikke at stigmatisere muslimer", men Brian Mikkelsen understreger i et svar (gengivet nederst) til Dansk Folkepartis Peter Skaarup, at "det står naturligvis enhver frit for at bruge de ord, man ønsker".

Ministerprotest
Peter Skaarup, der er formand for Folketingets Retsudvalg, havde spurgt justitsministeren, om han ville bede PET fjerne vejledningen. Spørgsmålet var en reaktion på, at forsvarsminister Søren Gade (V), velfærdsminister Karen Jespersen (V) og undervisningsminister Bertel Haarder (V) alle havde kritiseret PET-vejledningen. Skarpest udtryk af Søren Gade, der til Altinget udtalte:
"Jeg kalder en spade for en spade. Politisk korrekthed betyder bare, at du lægger dig fladt ned - og så tramper de på dig alligevel."

Deler holdning med kritikere
Brian Mikkelsen afviser, at PET's sprogpapir handler om politisk korrekthed, og han vil ikke kræve sprogvejledningen fjernet fra PET's hjemmeside. Men Brian Mikkelsen konkluderer i svaret til Peter Skaarup:

"Jeg vil gerne slå fast, at jeg deler mine tre ministerkollegaers afstandtagen fra enhver form for politisk korrekthed. En fri og åben debatkultur i et demokratisk samfund forudsætter, at vi kalder en spade for en spade."

Lirumlarum
Peter Skaarup er ikke ganske tilfreds med ministersvaret:

"Man kan se mellem linjerne, at Brian Mikkelsen er enig i sine kollegaers kritik af PET. Men selve svaret er en gang lirumlarum, når ministeren ikke tager konsekvensen af sine holdninger ved at bede PET fjerne sprogpapiret," siger Skaarup, der mener, at justitsministeren holder sig tilbage for ikke at ydmyge PET.

Dokumentation
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. S88, som medlem af Folketinget Peter Skaarup (DF) har stillet til justitsministeren den 14. oktober 2008.

Brian Mikkelsen               /

Carsten Kristian Vollmer


Spørgsmål nr. S 88 fra medlem af Folketinget Peter Skaarup (DF):

 

"Hvad er ministerens holdning til, at tre ministre (forsvarsminister Søren Gade, velfærdsminister Karen Jespersen og undervisningsminister Bertel Haarder) ikke har til hensigt at følge PET's anbefalinger om korrekt sprogbrug i terrorbekæmpelse, er ministeren enig med de tre ministres holdning, og vil ministeren tage initiativ til at bede PET om at fjerne vejledningen fra PET's hjemmeside som en konsekvens af, at medlemmer af landets regering ikke finder vejledningen anvendelig?"

 

Svar:

Det kan oplyses, at det omtalte sprogpapir i sin tid blev udarbejdet som input til drøftelserne i den arbejdsgruppe, som regeringen nedsatte i januar 2008 med den opgave at komme med forslag til en handlingsplan om forebyggelse af ekstremistiske holdninger og radikalisering blandt unge.

Papiret opfordrer til, at myndigheder mv. i kommunikation om terror og ekstremisme overvejer ordvalget nærmere og ikke utilsigtet går terroristernes ærinde ved at bruge deres religiøse og selvforherligende sprogbrug.

Sprogpapiret handler derfor på ingen måde om ytringsfrihed eller politisk korrekthed, og det står derfor naturligvis enhver frit for at bruge de ord, man ønsker. PET's sprogpapir tjener alene det formål at gøre opmærksom på, at også de ord og udtryk, man bruger, kan være af betydning, når det drejer sig om at modvirke terror og radikalisering. Dette er naturligvis en vigtig pointe.

Selv om jeg på den anførte baggrund ikke har til hensigt at tage initiativ til, at papiret fjernes fra PET's hjemmeside, vil jeg gerne slå fast, at jeg deler mine tre ministerkollegers afstandtagen fra enhver form for politisk korrekthed. En fri og åben debatkultur i et demokratisk samfund forudsætter, at vi kalder en spade for en spade.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Brian Mikkelsen

Adm. direktør, Dansk Erhverv, bestyrelsesformand, Nationalmuseets Museumsråd, bestyrelsesnæstformand, Kraks Fond, bestyrelsesnæstformand, Ove K investfond, formand, Ordrupgaard Advisory board, bestyrelsesmedlem, ATP, bestyrelsesmedlem, Pension Danmark
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

Peter Skaarup

MF (DD)
student (Aarhus Katedralskole 1982)

0:000:00