Borgmester pure frifundet af KL-undersøgelse

VALLENSBÆK: Alle på nær et enkelt byrådsmedlem i Vallensbæk frifandt onsdag aften borgmester Henrik Rasmussen (K), efter at alle anklager om magtmisbrug og nepotisme blev afvist i en rapport fra KL. DF kalder rapporten et partsindlæg og vil have Tilsynsrådet ind i sagen.
Foto: vallensbaek.dk
Kasper Frandsen

Rapporten er et partsindlæg og har ingen værdi. Men resultatet er ikke overraskende, når undersøgerne ikke får svar fra centrale personer i sagen.

Kenneth Kristensen Berth
Medlem af Vallensbæk kommunalbestyrelse for Dansk Folkeparti
Alle 12 anklagepunkter om blandt andet nepotisme og magtmisbrug mod Vallensbæks borgmester, Henrik Rasmussen (K), blev på alle væsentlige områder skudt ned af en undersøgelse fra Kommunernes Landsforening (KL) som "udokumenterede" og "uberettigede".

Kommunalbestyrelsen fik onsdag den 3. oktober om aftenen gennemgået KL's undersøgelse, som seks jurister fra KL de sidste ca. tre uger har indhentet oplysninger til. Herefter overværede en stopfyldt sal med tilhørere kommunalbestyrelsen bakke op om KL's konklusioner - kun Dansk Folkeparti stillede sig på bagbenene.

Dermed fandt kommunalbestyrelsen - der har et absolut konservativt flertal - ikke anledning til at give Henrik Rasmussen en næse som følge af de anklager, der er rettet af kommunens egen kommunaldirektør, Bjarke Steen Johansen.

"Konklusionen er klar: Alt er blevet tilbagevist. Derfor vil vi ikke rette nogen kritik af borgmesteren i denne sag. Jeg er meget tilfreds med undersøgelsen fra KL, som er både grundig og omfattende,"  sagde 2. viceborgmester Søren Wiborg (S) til Altinget.dk.

Han påpegede dog under kommunalbestyrelsesmødet over for Henrik Rasmussen, at borgmesteren burde reflektere over sin ledelsesstil og omgangstone over for de nærmeste medarbejdere.

"Der kommer ikke røg, uden der også har været en eller anden form for brand. Men jeg vil betragte sagen som en personalesag og ikke andet," sagde han med henvisning til samarbejdet med Bjarke Steen Johansen.

Det var en uroligt siddende og brødebetynget borgmester, der modtog den "kollegiale opfordring".

"Jeg vil lytte til de råd og måske være mindre udfarende i fremtiden. Men jeg er også glad for, at rapporten underbygger mit eget syn på sagen," sagde Henrik Rasmussen på mødet.

I undersøgelsen er direktionen, økonomiudvalget, en række chefer i kommunen og et par enkelte sagsbehandlere blevet interviewet af KL's jurister.

DF forkaster rapport
Bjarke Steen Johansen har ikke medvirket i undersøgelsen. Han er blevet frarådt af DJØF at deltage i undersøgelsen. Fagforeningen mener ikke, at rapporten er uvildig, fordi undersøgelsen er blevet bestilt af kommunen selv.

Derudover indgår kommunens tidligere tekniske direktør i en række af de forhold, som Bjarke Steen Johansen beskriver i sit brev til Tilsynsrådet. Hans udtalelser til rapporten er fremkommet efter et telefoninterview med Vallensbæks økonomidirektør - efterfølgende har den tidligere direktør dog ikke villet godkende sine udtalelser efter råd fra DJØF.

Blandt andet på grund af de to forhold afviser Dansk Folkepartis medlem af byrådet, Kenneth Kristensen Berth, rapporten.

"Rapporten er et partsindlæg og har ingen værdi. Men resultatet er ikke overraskende, når undersøgerne ikke får svar fra centrale personer i sagen. Og det er økonomidirektøren, som har udpeget, hvilke ansatte i kommunen som KL skulle tale med," sagde han og fortsatte:

"Jeg har svært ved at forstå, at en mangeårig topembedsmand skulle kunne finde på at fremsætte falske påstande, når han udmærket ved, at han kan få en injuriesag på halsen."

Derfor har Kenneth Kristensen Berth skrevet en mindretalsudtalelse, som bliver sendt sammen med kommunalbestyrelsens udtalelse til Tilsynsrådet. Heri påpeger han desuden, at 1. viceborgmester Annette Eriksen (K), der var med til at igangsætte undersøgelsen, først trak sig til sidst i forløbet på grund af habilitetsproblemer.

Nye anklager
Samme dag, som kommunalbestyrelsen holdt møde, kunne BT skrive, at Henrik Rasmussen havde forsøgt at dække over en personlig ven, der stod for en række el-installationsopgaver for kommunen - installationer, der ifølge BTs oplysninger var dokumenteret "elendige".

De nye oplysninger har KL ikke undersøgt i deres rapport.

"Nye sager bliver bare ved med at vælte frem. Men alligevel får borgmesteren en blankocheck af KL's undersøgelse. Det vil jeg ikke være med til. Der er brug for at blive renset ud her i kommunen, hvor vi har et kæmpe problem med en indspist kommunalbestyrelse," sagde Kenneth Kristensen før mødet til Altinget.dk.

Søren Wiborg mener ikke, at man skal tilbageholde KL's undersøgelse på grund af de nye anklager mod borgmesteren.

"Vi kan ikke udsætte undersøgelsen, fordi der kommer nye påstande frem. Alt er selvfølgelig ikke godt, før vi får undersøgt de nye påstande. Men det må vi gøre bagefter - jeg er ikke nervøs for, at nye anklager mod borgmesteren dukker op," sagde han før mødet til Altinget.dk.

Søren Wiborg har tidligere anbefalet borgmesteren at holde orlov, mens undersøgelsen stod på. Det afviste borgmesteren.

Frikender borgmester over for Tilsynsråd
Kommunalbestyrelsen blev enige om formuleringen af et brev til Tilsynsrådet, hvori byrådet henviser til konklusionerne til KL's undersøgelse - dog med en anmærkning om, at borgmesteren skulle "reflektere" over sin ledelsesstil og omgangstone med de nærmeste medarbejdere.

Dermed frikender byrådet reelt borgmesteren over for Tilsynsrådet.

Kritikken af undersøgelsen har været stor fra både DJØF og Kommunaldirektørforeningen i Danmark, der begge anser undersøgelsen for at være uvildig. Derfor ønsker de, at Tilsynsrådet skal undersøge sagen.

Også Kenneth Kristensen Berth anmoder Tilsynsrådet om at gå ind i sagen.

"På grund af manglende udtalelser fra centrale personer for sagen som kommunaldirektøren, habilitetsproblemer og en række nye anklager forventer jeg, at Tilsynsrådet vil gå ind i sagen og undersøge den til bunds," siger han.

Ombudsmanden har også fået interesse for sagen, som han kalder "alvorlig". Derfor har Ombudsmanden bedt Tilsynsrådet om en redegørelse for, hvad det forventer at fortage sig i sagen.

Det har ikke været muligt for Altinget.dk at få en kommentar fra Bjarke Steen Johansen.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henrik Rasmussen

Borgmester (K), Vallensbæk Kommune, formand, Erhvervshus Hovedstaden
bygningskonstruktør, master i projektledelse og procesforbedring









0:000:00