Debat

Politiker i København: Giv danskerne et "håndværkerfradrag" til hoteller og restauranter

DEBAT: Mange københavnske hoteller har kun en tiendedel af de gæster, de havde sidste år. Det haster derfor med at give danskerne et “håndværkerfradrag” til brug på hoteller og restauranter for at redde jobs, skriver gruppeformand for K i København, Jakob Næsager.

Hotellerne har mistet massiv indtjening som led i coronakrisen, skriver Jakob Næsager (K).
Hotellerne har mistet massiv indtjening som led i coronakrisen, skriver Jakob Næsager (K).Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jakob Næsager (K)
Gruppeformand, Københavns Rådhus

Vi har som samfund en stor interesse i at redde jobs og undgå, at hotel- og restaurationsbranchen kollapser helt. 

Jakob Næsager (K)
Gruppeformand, Københavns Rådhus

Fyresedlerne er delt rundhåndet ud i hotel- og restaurationsbranchen i København. En del københavnere risikerer at måtte gå fra hus og hjem, efter at de har mistet deres job. Det er sørgelige og meget håndgribelige følger af covid-19.

Hotellerne, restauranterne og caféerne er nogle af de hårdest ramte, på grund af indskrænkninger i åbningstiden, og fordi turisterne i København bliver væk. Krisen breder sig nu med hastige skridt videre også til butikkerne med massiv butiksdød til følge – mange butikker på Strøget er allerede lukket.

Vi har som samfund en stor interesse i at redde jobs og undgå, at hotel- og restaurationsbranchen kollapser helt. Det er vigtigt, at branchen er klar, når restriktionerne igen lempes, og vi kommer på den anden siden af Covid-19, så vi kan bevare eller genskabe de mange jobs og de store indtægter, som denne branche hiver hjem til Danmark og København. København er særligt hårdt ramt, fordi så stor en del af omsætningen i København hentes hos turister – indenlandske og udenlandske.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Hoteller har brug for en hjælpende hånd
Der er behov for noget andet og mere end de eksisterende hjælpepakker. Hvorfor ikke give alle danskere et fradrag ligesom håndværkerfradraget, som danskerne kan bruge på danske hoteller og restauranter? Det vil give danskerne mange gode oplevelser, og det vil skabe omsætning og redde jobs i den trængte hotel- og restaurationsbranche. 

Det kan gøres på samme måde som med håndværkerfradraget - at mange får en regning, som man kan indberette til skattevæsenet. For at der ikke skal opstå et stort kontrolbureaukrati, hvor hver en fadølsregning kan give fradrag, kan man indføre en minimumsgrænse på for eksempel 1.000 kroner per regning.

Mange københavnske hoteller har kun en tiendedel af de gæster, som de havde sidste år, og mange restauranter mangler al omsætning fra turister. Også mange julefrokoster er aflyste. I de københavnske gader er mange cafeer og restauranter lukkede, fordi kundegrundlaget i øjeblikket er alt for lille – og rentabiliteten i at holde åbent ikke er til stede. København er ved at blive en spøgelsesby. 

I stedet for at give virksomhederne – og især de københavnske - en håndsrækning ved statslige tilskud, kan man lige så godt glæde danskerne, og lade danskerne skabe forbrug for pengene. Det vil også få hotellerne og restauranterne til på god kommerciel vis at konkurrere om kunderne, når tilskuddene ikke blot udbetales per automatik til den enkelte virksomhed, men at det er kunderne, der bestemmer, hvem der skal have den ekstra omsætning.

Sund kamp om kunderne
De dygtige hoteller og restauranter vil få en stor hjælp, og de ringe hoteller og restauranter vil få sværere ved at få del i goderne. Det vil i København give en sund kamp om kunderne – til glæde og gavn for københavnerne og på sigt også turisterne, som er en af Københavns store indtægtskilde. 

Det går udover alle københavneres velfærd, at mange københavnske virksomheder har måttet afskedige på grund af faldende omsætning – for så er der færre til at bidrage med skatter, og flere der har behov for hjælp fra det offentlige. Det haster med at give danskerne et “håndværkerfradrag” til brug på hotellerne og restauranterne for at redde danske jobs.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Næsager

Børne- og ungdomsborgmester (K), Københavns Kommune
Cand.jur., Københavns Universitet 1997

0:000:00