K presser regeringen: Ulandsbistanden skal hæves

FINANSLOV: Regeringen lægger op til at sænke procentsatsen for, hvor stor en andel af BNI der skal bruges på ulandsbistand i 2017. Men Konservative kæmper for at fastholde niveauet.

Udenrigsordfører for Konservative, Naser Khader, kæmper for, at udviklingsbistanden ikke sænkes næste år.
Udenrigsordfører for Konservative, Naser Khader, kæmper for, at udviklingsbistanden ikke sænkes næste år.Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget
Kasper Frandsen

Konservative vil have flere penge til den danske udviklingsbistand i 2017, end regeringen har afsat på sit finanslovforslag.

0,7 procent af BNI til ulandsbistand er nemlig ikke nok, mener partiet, der pressede på for, at bistanden skulle lande på 0,8 procent på finansloven for 2016.

Det lykkedes Konservative dengang at lægge til regeringens oprindelige udspil, så bistanden landede på 0,71 procent.

Og i år kæmper Konservative i finanslovforhandlingerne for at fastholde niveauet på 0,71 procent, som svarer til, at bistanden skal hæves med godt 210 millioner kroner i forhold til regeringens udspil på ca. 15 milliarder kroner.

 Det er ambitionen at holde fast i 0,71 procent.

Naser Khader (K)
Udenrigsordfører

”0,8 procent er urealistisk, når man slås om så få milliarder i forhandlingerne. Men det er ambitionen at holde fast i 0,71 procent. Og for os er det vigtigt at prioritere nærområdeindsatsen,” siger partiets udviklingsordfører, Naser Khader, til Altinget.

Så den skal hæves i forhold til regeringen udspil på 0,7 procent?

”Vi skal holde fast i målet om 0,71 procent,” siger han.

Målet om 0,8 procent i udviklingsbistand var ét af tre hovedkrav for Konservative under sidste års finanslovforhandlinger. Men hos resten af blå blok er målet 0,7 procent af BNI.

For regeringspartiet Venstre er målet, at 0,7 procent af BNI skal gå til til ulandsbistand.

”Det er det rigtige tal, fordi det er FN’s anbefalede minimumsbeløb, og derfor mener vi ikke, at vi skal betale mere,” siger udenrigsordfører Michael Aastrup Jensen og fortsætter:

”Jeg sidder ikke med til finanslovforhandlingerne. Men jeg forventer, at man finder en løsning med Konservative også. Vi har kun 34 mandater, og derfor er vi også nødt til at give og tage i sådanne forhandlinger.”  

Finanslovforhandlingerne for 2017-budgettet forventes at slutte i næste uge.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Naser Khader

Ejerleder, rejseselskabet Palmyra Rejser, senioranalytiker ved Middle East Forum
cand.polit. (Københavns Uni. 1993), master i teologi (Københavns Uni. 2015)

0:000:00